Monets have i Giverny: Åkanders og irisers flimrende paradis

Han perfektionerede kunstretningen impressionismen ved at male sin have i Giverny igen og igen - og igen. Claude Monets vidunderlige landsted kan stadig opleves fra april til oktober.

Claude Oscar Monet gjorde havekunst til malerkunst

Claude Oscar Monet (1840 – 1926) præsterede noget, der er de færreste kunstnere beskåret - han skabte sin egen retning. Impressionismen, som kort fortalt er evnen til at få prikker af lys og farver til at give et samlet, flimrende motiv, ændrede verdens syn på maleriet.

Monet genskabte sin egen have i den franske landsby Giverny, hvor han boede til sin død. Her malede han for eksempel de samme åkander igen og igen. Han var nærmest besat af sin japansk inspirerede have, der siden er blevet verdenskendt og et tilløbsstykke for have- og kunstelskere fra hele kloden. Haven og huset i Giverny er åbent for besøgende fra april til oktober - få flere informationer på stedets website.
Monets åkander
© Jacques-Ernest Bulloz

Her er Monet fotograferet ved sin elskede japanske dam i 1905. Han malede åkanderne om og om igen i 20 år for at fange lysets skiften og årstidernes forskellige farvespil.

Monets japanske dam

Monets vandhave står stort set, som da han designede den i slutningen af 1800-tallet. Den grønne bro er foreviget utallige gange på hans værker.

Landskabskunst i Giverny
© Scandiefoodie

Valmuer og osptammede rosenbuske i Giverny.

Se flere fotos

Haven i Giverny åbner i april

Allerede i de tidlige forårsmåneder kan man besøge Monets have og opleve dette syn.

Forår i Giverny
Monets irishave er enestående

Et af de motiver, som Monet var særligt forelsket i, var iriser. Her kan man se en af havegangene i Giverny, hvor de ranke blomster kommer fuldt til deres ret.

Læs mere på Monet Fondation

Et haveanlæg planlagt i mindste detalje
Irishaven genskabt på mange malerier

Her er blot et eksempel på Monets evne til at fange blomsters - i dette tilfælde irisers - blåviolette magi.

Broen, som alle kender