Gudhjem - oplev bjergbyen, før turistbølgen rammer

Lyset er ligeså sprødt som i Skagen - designere og kunsthåndværkere suger inspiration til sig i bjergbyen. Skynd dig til Gudhjem på Bornholm, inden horderne opdager stedet.

Billedskønne Bornholm
© iStock

Gudhjem er en ægte bjergby, men det er ikke det eneste, som gør 'Guds Hjem' på nordsiden af Bornholm unik set i dansk sammenhæng. Gudhjem er billedskøn i mere end én forstand.

Der bor kun omkring 700 mennesker fast i det gamle fiskerleje, men det særlige lys og - i dansk målestok - den fascinerende natur, gør Gudhjem til et sted, man skal sætte på sin rejseliste, inden det bliver for overrendt.

Sejlerliv og Danmarks stejleste gade
© iStock

Gudhjem rummer naturligvis det pittoreske sejlerliv, men samtidig finder man i byen Danmarks mest stejle gade. Der må ikke cykles ned af den.

Kunsthåndværker-himmel
© Træsmeden

I betragtning af byens størrelse tæller Gudhjem mange dygtige kunsthåndværkere, blandt andet flere, der arbejder med træ.

Find flere oplysninger

Oluf Høst - ville ikke bo I København (eller Skagen)

Oluf Høst, den danske, ekspressionistiske maler blev født i Svaneke, og efter kunstmaleruddannelsen i København vendte han hjem til klippeøen, der for ham var en uendelig inspirationskilde.

Oluf Høst Museum har en smuk samling af den loyale bornholmers værker. For eksempel kan man se flere af hans skildringer af gården Bognemark.

http://www.ohmus.dk/

Madkultur fra 2016 - og 1700-tallet

Bornholms nye 'madkulturhus' åbnede sidste år som et appendiks til Melstedgård ved Gudhjem.
Den lave bindindsværksbygning fra 1700-tallet har fået en cool, arkitektonisk 'medsøster'.
Dermed fungerer stedet både som frilandsmuseum med mølle og fiskeleje - og et moderne samlingssted, hvor bornholmsk og dansk madkultur opleves og diskuteres på et højt plan.

Keramik, der lever
© Simon Lund Koefoed

Keramik og Bornholm er uomtvisteligt bundet sammen. Her er et eksempel fra Simon Lund Koefoeds kollektion.

Bølger af ler
© Simon Lund Koefoed
Silke-ler
© Simon Lund Koefoed

Læs mere om Gudhjems mange kunsthåndværkere her.