Seværdigheder i Malmø: Arkitektur, design, indkøb og restauranter
© Bastardrestaurant - Dezeen - iStock

Det skal du se i Malmø

Her er nogle af de bedste grunde inden for shopping, design og kunst til at tage til Malmø MED DET SAMME!

Malmø tilbage til Danmark

Der findes stadig enkelte skånske befrielseslommer, der ønsker løsrivelse fra Sverige og en tættere tilknytning til Danmark. Der findes også danskere, der i et muntert lag joker med, at de vil have Skåne, Halland og Blekinge tilbage til moderlandet.

Den slags værthussnak sympatiserer vi ikke med. Hvis det derimod drejede sig om at indlede et erobringstogt til det sydsvenske for at få alt det nye og spændende inden for design og arkitektur tilbage til det gamle danske land, så siger vi - AAAANGRIB!

Vi skønner dog, at vi får svært ved at mobilsere flere bataljoner af danske skønånder. Derfor vil vi i stedet - som den næstbedste løsning - her præsentere nogle af de mange gode grunde til, at designelskende danskere snarligst bør tage på en oplevelsestur til Malmø.

Turning Torso

Svenskjävlar!

Ovre på den anden side af Øresund tårner den blærede skyskraber Turning Torso sig op til spot og spe for danskere i moderlandet. Turning Torso er tegnet af en af de absolutte sværvægtere inden for arkitektbranchen, den spanske stjernearkitekt Santiago Calatrava. Calatrava har i det nye kvarter Västra Hamnen fået lov til at opføre sin storladne og forvrende højhusgestus, der skyder hele 190 meter op i vejret.

Der er sikkert dem, der synes, at Turning Torso er for meget og ren udvendigt bygningsartisteri. Det er dog svært - også som dansker - ikke at være lidt imponeret over, at de besluttende myndigheder i provinsbyen Malmø har givet rum og plads til sådan en flamboyant bygning. Turning Torso er så iøjnefaldende, at bygningen i dag må karakteriseres som Malmøs nye vartegn.

Denne by means business! Dette er endnu en god grund til at overveje snarligst at udruste erobringsflåden. Malmø skulle nødigt begynde at bilde sig noget ind i forhold til sin københavnske storebror på den anden side af sundet.

Skate Park i Västra Hamnen

Turning Torso ligger midt i Västra Hamnen. Dette kvarter er det sidste 10-års store satsning i Malmø. Her i de gamle havnearealer er der de seneste år poppet det ene nybyggeri op efter det andet.

Kvarteret har mange funky bygninger, men Västra Hamnen deler nok lidt skæbne med Ørestaden i København. Begge steder kan der mellem de høje huse og moderigtigte nybygninger nemlig godt være lidt tomt for mennesker. Det tager simpelthen tid at skabe pulserende liv i nyprojekterede bydele.

Ligesom i Ørestaden er bydelen dog ved at vågne og finde sin egen identitet.

En af drivkræfterne i vækkelsen af Västra Hamnen er den meget smukke og meget vilde Stapelbäddsparken Skater Park. Anlæggelsen af denne skaterpark har været med til at tiltrække de omvendte kasketter og den high-fivende ungdom til Västra Hamnen. Da vi sidst var forbi var der skaterpilgrimme fra både Tjekkiet og Californien, der skulle prøve de seje skatergruber. Det er sådan noget, der giver en bydel street-credit.

Moderna Museet

Er man på sightseeing i Malmø, skal man altid tjekke ud, hvad de viser på Moderna Museet. Museet er sammen med Louisiana og Arken på Sjælland et af de tre toneangivende museer inden for moderne kunst.

Museet er indrettet i et gammel elektricitetværk og forsynet med moderne tilbygninger i 2009.

Billede: Moderna Museet, Åke E:son Lindman

Form Design Center

Centralt i Malmø ligger Form Design Center i et gammelt pakhus. Her er der løbende udstillinger af design inden for alle mulige udtryksformer. Designcentret fungerer også som mødested for alle, der beskæftiger sig med design i byen

Restauranter i Malmø

Du behøver ikke at gå sulten fra Malmø, hvis du er på udkig efter store kulinariske oplevelser. Malmø har pt. hele 3 restauranter med Michelin-stjerner

Derudover råder byen også over 2 restauranter med Michelin-udmærkelsen Bib Gourmand.

Billedet herover stammer fra én af de to, nemlig Bastard Restaurant. Restaurantens visuelle fremtoning på nettet ser bare så funky og sexet ud! Dér bestiller vi bord, næste gang vi skal til Malmø.

Spis på Lilla Torget

Kan du godt undvære de store indgreb i din privatkapital, så kan du også gå efter økonomirestauranter i smukke omgivelser. Prøv for eksempel en af de mange fortovsresturanter på Lilla Torgets. Udsigten til de mange historiske bygninger helt tilbage fra middelalderen er en oplevelse i sig selv.

Shopping i Malmø

Så skal der shoppes! Her har Malmø også alt, hvad hjertet begærer. Tjek nogle af disse velassorterede designbutiker ud, næste gang du skal til Malmø

Har du eller nogle oplagte bud til design, shopping og arkitektur i Malmø, SÅ YDMYG OS ENDELIG! Vi leder nemlig stadig med lys og lygte efter andre gode designgrunde til at invadere Malmø.

Måske ender krigsrådet med, at vi i stedet udvider galleriet med vores læseres gode ideer. Det er den næstbedste løsning, men noget vi trods alt godt kan leve med.

Og god tur til Malmø.