© SALT

Besøg verdens største sauna i Nordnorge

Her er plads til 150 mennesker og udsigt til en arktisk strand. Fra august kan du svede i kæmpe-saunaen på øen Sandhornøy i Norge.

Kulturfestivalen Salt foregår på klippeøen Sandhornøy i Nordnorge fra slutningen af august. Den er tænkt som en hyldest til klodens arktiske egne og rejser senere videre til bl.a. Grønland, Island, Færøerne, Alaska og Rusland.
Men man overnatter ikke i mugne rensdyrskind – eller spiser spæk og hengemte fisk. Dette er tænkt som en æstetisk oplevelse, som samtidig giver en fornemmelse af at have været på et helt ekstraordinært spasted.

Læs også designguide til Norge

En af de mest bemærkelsesværdige attraktioner på festivalen er den kæmpemæssige sauna, som har udsigt ud over forrevne strande og vildt hav. Her kan du sidde sammen med 150 andre mennesker og stene over de arktiske egnes fremtid, eller du kan høre et foredag halvnøgen ...
Det sidste er vist ikke sket endnu, for foreløbig har salen, der er udformet som et amfiteater, udelukkende fungeret som sauna. Men tanken er, at det smukke rum også skal virke som foredragssal.
Der er i høj grad fokus på design til festivalen. Bygningerne er udført efter samiske traditioner, men virker helt moderne og minimalistiske i det barske landskab.
Fx kan besøgende overnatte i en 'Njalla', en slags træslæde med plads til to og glas i loftet, så man kan ligge og kigge op på den arktiske himmel. Slæden er skabt af en samisk arkitekt og bygget i letvægtsmaterialer, så man kan trække den hen til den mest perfekte location.

Læs mere om Salt-festivalen

Samiske arkitekter står bag flere af bygningerne, og herunder ses en såkaldt 'Njalla', som er en skøn, lille træslæde til indkvartering. Læs om priser mv. på salted.no.