Aarhus er Europæisk Kulturhovedstad i 2017
© iStock

2017: Året, hvor København ikke er hovedstad

Aarhus er Kulturhovedstad i 2017, og det vil positionere den jyske 'first mover' meget stærkt, ikke kun som turistby, men også nationalt. Programmet indeholder en masse for arkitektur- og designinteresserede.

Aarhus er kulturens europæiske midtby i 2017

Aarhus har som by fået en uhyre stærk selvbevidsthed, som vil holde i mange generationer. Og i 2017 er det slut med at bruge udtrykket 'den jyske hovedstad' – det er nemlig året, hvor Aarhus får et label af kæmpemæssig betydning, Europæisk Kulturhovedstad.
Programmet for denne begivenhed blev præsenteret i oktober og fylder ind til videre 484 sider.

450 er et tal tæt på, og det er antallet af millioner, som budgettet ligger på.

  • Det er mange penge, ja. Men udbyttet er uvurderligt. Ikke bare fordi vi forventer øget vækst og udvikling i hele regionen, sagde den administrerende direktør for fonden 'Aarhus 2017' til Ritzau og Aarhus Stifttidende ved præsentationen af programmet.
© Aarhus' fremtidige havneområde, som det ser ud i tegnestuen BIG's rendering.

340 mio.: Prisen for at rense havnen, så den kan blive et arkitektparadis

Her på bobedre.dk's redaktion har vi længe haft de helt store arkitektur- og designbriller på i forhold til Aarhus.
Som by har Aarhus gennemgået den vildeste makeover de seneste år: Vi nævner i flæng: Moesgaard Museums forvandling skabt af Henning Larsen Architects, det nye prisbelønnede superbibliotek på havnen, DOKK1, tegnet af Schmidt Hammer Lassen Architects, Bjarke Ingels Groups nye miniby, AARhus, ved bassin 7, hvor en af landets dyreste penthouselejligheder er solgt, og hvor der i kulturåret åbner et havnebad, også tegnet af BIG.
Her bør det nævnes, at det har kostet kommunen 340 millioner at rense havnen, så borgerne ikke alene kan bo klods op og ned ad vandet i mondæne boliger, men også svømme i det. Det havde ingen set komme for bare 20 år siden.

© Foto: iStock

Se program: Bl.a. 'Game of Thrones' på Moesgaard Museum til sommer

Kulturhovedstaden åbner officielt ved et arrangement 21. januar 2017, som nok skal tiltrække opmærksomhed.
Du kan læse mere om programmet her – der er en særlig programdel for arkitektur- og design.
Vi har blandt andet hæftet os ved 'mega-eventen' Røde Orm, en udendørsforestilling arrangeret sammen med Det kongelige Teater i landskabet omkring Moesgaard Museum.
Her vil der til sommer udspille sig scener a la Game of Thrones, lover arrangørerne.

© Foto: Aarhus 2017