Den store Aalborg-guide

Aalborg blomstrer, og der er masser af gode grunde til at bevæge sig mod den nordjyske by. Vi guider dig til spændende arkitektur, gastronomiske oplevelser og kulturelle seværdigheder i den charmerende bymidte.

Ålborg museum guide
© Andreas Mikkel Hansen
gang lysindfald vinduer
© Andreas Mikkel Hansen
Kantine museum borde
© Andreas Mikkel Hansen

Kunsten i Aalborg

Hvad akustik er for en koncertsal, er lyset for et museum." Sådan sagde den verdensberømte arkitekt Alvar Aalto om sit bygningsværk Kunsten i Aalborg. Her er det netop det helt specielle lysindfald, der giver museets udstillinger af moderne kunst de bedst mulige betingelser.

Den skulpturelle marmorbygning fra 1972 er det eneste kunstmuseum, som Alvar Aalto nogensinde har tegnet, og det eneste stykke arkitektur, han har kreeret til Danmark.

Efter en gennem-gribende restaurering i 2014-2016 står dette kunststykke af et museum smukkere end nogensinde før.

Trappe ved Aalborg Havnebad
© Andreas Mikkel Hansen

Vestre Fjordpark og Aalborg Havnebad

Vestre Fjordpark er et 70 år gammelt friluftsbad, som i 2017 er blevet genåbnet i nyt format udformet i et tæt samarbejde mellem ADEPT og GHB Landskabsarkitekter. Det er et 165.000 m² stort samlingssted for aalborgensere og besøgende, som godt kan lide natur og vandsport. Området ligger ved Aalborgs naturlige vandåre, Limfjorden, og er opdelt i forskellige zoner med forskellige funktioner kaldet Stranden, Tangen, Kilen, Fladen, Krattet og Skoven.

På billederne her ses Stranden, som består af et 50 m-bassin med sandbund, et udspringstårn, vipper, klatrevæg og rig mulighed for at ligge og nyde solen enten på taget af bygningsværket eller i diverse lækroge og grønne arealer. Arealet mellem fjorden og badeområdet kaldes Tangen, hvorfra der kan søsættes kajakker, såvel som der er mulighed for open water-svømning. Ved området Skoven kan man se et skulpturelt tårn skabt af den danske kunstner FOS.

Utzon Center i Aalborg.
© Andreas Mikkel Hansen
Glasvæg og tag ved Utzon Center i Aalborg
© Andreas Mikkel Hansen
Restauranten Jørn i Utzon Centret i Aalborg.
© Andreas Mikkel Hansen

Utzon Center

Oplev Jørn Utzons sidste arkitektoniske værk, Utzon Center, som han har tegnet i samarbejde med sin søn, arkitekt Kim Utzon. Jørn Utzon er født og opvokset i Aalborg i et maritimt miljø med en far, som var skibsingeniør.

Det maritime miljø har dannet grundlaget for udviklingen af hans mesterværk Sydney Opera House, som anses for at være en af de mest ikoniske bygninger i det 20. århundrede. Det var derfor oplagt, at centret skulle ligge der, hvor det hele startede – og det strækker sig smukt op mod himlen og ud mod Limfjorden ved Aalborg. Utzon ønskede, at det lille hus skulle stå som et sted, hvor tanker mødes, og hvor elever fra arkitektskolen kan søge hen, når de vil have samvær og diskutere med hinanden.

Huset rummer udstillinger om nutidige strømninger i arkitektur, design og teknologi, samt formidling af Jørn Utzons arkitektur via Utzon arkivet. Desuden kan man få kulinariske oplevelser i husets restaurant, Jørn.

Musikkens Hus i Aalborg
© Andreas Mikkel Hansen
Coop Himmelb(l)au: Musikkens Hus, Aalborg.
© Andreas Mikkel Hansen

Musikkens Hus

Musikkens Hus i Aalborg er tegnet af det internationalt anerkendte arkitektfirma Coop Himmelb(l)au og blev færdigt i 2013.

Huset rummer både Det Jyske Musikkonservatorium, Aalborg Universitets musikuddannelser, Aalborg Symfoniorkester, spisehus og koncerthus. Det er et dynamisk hus, som er tænkt til at bevæge brugere sanseligt igennem både arkitektur og musik.

Aalborg by night
© Fusion
Restaurant i Aalborg
© Tabu
Restaurant aalborg
© Ulla Terkelsen

Restauranter, cafeer og barer i Aalborg

 • Bistro59 er en hyggelig fransk bistro med klassisk bistromad og gode vine. Desuden kan man opleve livejazz, foredrag m.m.
 • Restaurant Fusion kombinerer det europæiske og asiatiske køkken i en ekstraordinær kulinarisk oplevelse, og er placeret ved Aalborgs havnefront med udsigt udover Limfjorden.
 • Tabu er en eksklusiv gourmetrestaurant med en innovativ bearbejdning af lokale råvarer fra Aalborgs nærområde.
 • Restaurant Textur tager førertrøjen, når det kommer til innovativ nordisk gastronomi kombineret med en anti-madspilds-agenda.
 • La Locanda dei Liberati er en italiensk restaurant, der byder på autentisk italiensk mad lavet af den romerske ejer, Carlo Liberati.
 • Restaurant Applaus tilbyder social dining, hvor personalet leder dig igennem 10-14 spændende retter til deling ved bordet.
 • På Rositas Bistro er stemningen romantisk og intim, og der serveres fransk mad og spanske vine.
 • Nye konceptrestauranter og cafeer popper op rundt omkring i Aalborg, som fx We Feat Organic, som laver sunde salatbowls, juice og kaffe eller Vaca, som er et takeaway-koncept, som tilbyder mexicansk-inspireret finger food.
 • Forpagter af café Ib René Cairo, står bag åbningen af den farvestrålende, spraglede og hjertevarme café ved navn Ulla Terkelsen, London. Her kan man få kaffe i kæmpe krus, salater, brunch, burger, snacks, cocktails m.m.
 • Studie 4 er et varmt og sjælfuldt spisested og en nytænkende cocktailbar.
 • Douro Wine Bar er en hyggelig lille vinbar i hjertet af Aalborg, som fokuserer på portugisiske vine og specialiteter.
Galleri i Aalborg
© Væg galleri
Interiørbutikken Brdr. Sørensen i Ålborg.
© Brdr. Sørensen
ButikAaalborg
Høgh Møbler i Ålborg
© Høgh møbler

Shopping i Aalborg

Den gamle bydel i Aalborg er et mylder af gågader, små hyggelige middelalderstræder, hvor hele spektret fra små stilfulde nichebutikker til velassorterede storcentre er at finde. De to dominerende shoppingstrøg i Aalborg er Bispensgade og Algade. Her er alt, hvad hjertet begærer både af internationale brands og lokale butikker.

 • Er du design-buff, så har Aalborg også alt, hvad der skal til af møbel- og designbutikker. Der er for eksempel Høgh Møbler, der består af to filialer, én I Aalborg (Vesterbro 67-69) og én I Hjørring. Brdr. Sørensen har også en butik I Aalborg (Danmarksgade 25).
 • Der er to storcentre I Aalborg bymidte. Der er dels Friis Shoppingcenter, der har indgang ved gaden Nytorv og er forbundet med en gangbro med Magasin Aalborg. Længere oppe ad Nytorv ligger Salling med åben rooftop. Lige ved Salling finder man ud over tagterrassen også en elevator ned til et underjordisk museum, Gråbrødreklostret, der tidligere lå netop her.
 • Kunsthåndværk-butikker findes der mange af rundt omkring i Aalborg. Særlig hyggelig er Lange Keramik ved Hjelmerstad 15, som har været i funktion i hele tre generationer. Eller tjek Art By Me ud, hvor du selv kan lave keramik.
 • Alle brands af tøjbutikker er repræsenteret I Åalborg. Der er også adskillige lokale butikker af høj standard heriblandt Tiffany med modetøj til kvinder og Frederik Hector, hvor du både kan få skræddersyede jakkesæt og trimmet dit skæg, så alt sidder som det skal.
Skulpturelt vartegn for Fjordparken i Aalborg
© Værk af Fos

Kunst og kultur i Aalborg

 • Tag et smut forbi Galerie Wolfsen, som er et af Danmarks førende gallerier i både dansk og international samtidskunst. Siden 1992 har ejer Kent Wolfsen rådgivet besøgende om, hvordan man kan indrette med kunst og dermed gøre sit hjem mere interessant.
 • Er du på jagt efter morgendagens stjerner inden for kunst- verdenen, så smut forbi Væg Galleri, som fokuserer på upcoming samtidskunstnere.
 • Karolinelund er stedet, hvor Aalborgs gamle Tivoli lå. I dag er det lavet om til en kulturpark med eksperimenterende kunst, koncerter, events og en byhave med blomster og grøntsager i højbede.
 • I Aalborgtårnet har man siden 1933 kunne se ud over Aalborg fra det 55 m høje tårn. Med sin placering på Skovbakken, et stenkast fra Kunsten, er tårnets top i alt 105 m over havets overflade.
 • Kunsthal Nord er placeret i Nordkraft-bygningen og udstiller eksperimenterende kunst i rå og industrielle omgivelser.
industribygning aalborg
© Andreas Mikkel Hansen
Nordkraft i Aalborg
© Andreas Mikkel Hansen

Nordkraft

Nordkraft - Det industrielle AAlborg får nyt liv

Oprindelig forsynede Nordkraft aalborgenserne med elektricitet. Det monumentale bygningsværk blev etableret i 1947 som kraftværk, men siden 2009 har huset været brugt som kulturelt epicenter, der rummer alt fra spillesteder, en biograf, en række restauranter og caféer, en kunsthal, Aalborg kommune, iværksættervirksomheden Dreamhouse samt VisitAalborg turistinformation. Desuden tilbyder de en række spændende events, og man kan opleve alt fra fotokunst til street dance i de rå, industrielle og newyorkerlignende omgivelser.