Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Den store Aalborg-guide

Aalborg blomstrer, og der er masser af gode grunde til at bevæge sig mod den nordjyske by. Vi guider dig til spændende arkitektur, gastronomiske oplevelser og kulturelle seværdigheder i den charmerende bymidte.

Ålborg museum guide

© Andreas Mikkel Hansen

gang lysindfald vinduer

© Andreas Mikkel Hansen

Kantine museum borde

© Andreas Mikkel Hansen

Museum - Kunstens kunstfærdige lys

Hvad akustik er for en koncertsal, er lyset for et museum." Sådan sagde den verdensberømte arkitekt Alvar Aalto om sit bygningsværk Kunsten, hvor netop det helt specielle lysindfald giver museets udstillinger af moderne kunst de bedst mulige betingelser.

Den skulpturelle marmorbygning fra 1972 er det eneste kunstmuseum, som Alvar Aalto nogensinde har tegnet, og det eneste stykke arkitektur, han har kreeret til Danmark.

Efter en gennem-gribende restaurering i 2014-2016 står dette kunststykke af et museum smukkere end nogensinde før.

Havnefront Aalborg Vand

© Andreas Mikkel Hansen

Arkitektur aalborg havn

© Andreas Mikkel Hansen

Arkitektur - Mellem himmel og hav

Vestre Fjordpark er et 70 år gammelt friluftsbad, som i 2017 er blevet genåbnet i nyt format udformet i et tæt samarbejde mellem ADEPT og GHB Landskabsarkitekter. Det er et 165.000 m² stort samlingssted for aalborgensere og besøgende, som godt kan lide natur og vandsport. Området er opdelt i forskellige zoner med forskellige funktioner kaldet Stranden, Tangen, Kilen, Fladen, Krattet og Skoven.

På billederne her ses Stranden, som består af et 50 m-bassin med sandbund, et udspringstårn, vipper, klatrevæg og rig mulighed for at ligge og nyde solen enten på taget af bygningsværket eller i diverse lækroge og grønne arealer. Arealet mellem fjorden og badeområdet kaldes Tangen, hvorfra der kan søsættes kajakker, såvel som der er mulighed for open water-svømning. Ved området Skoven kan man se et skulpturelt tårn skabt af den danske kunstner FOS.

Arkitektur restaurant aalborg

© Andreas Mikkel Hansen

Arkitektur glasvinduer bygning

© Andreas Mikkel Hansen

Restaurant bord borddækning

© Andreas Mikkel Hansen

Arkitektur - Strukturer i bølgende bevægelser

Oplev Jørn Utzons sidste arkitektoniske værk, Utzon Center, som han har tegnet i samarbejde med sin søn, arkitekt Kim Utzon. Jørn Utzon er født og opvokset i Aalborg i et maritimt miljø med en far, som var skibsingeniør.

Det maritime miljø har dannet grundlaget for udviklingen af hans mesterværk Sydney Opera House, som anses for at være en af de mest ikoniske bygninger i det 20. århundrede. Det var derfor oplagt, at centret skulle ligge der, hvor det hele startede – og det strækker sig smukt op mod himlen og ud mod Limfjorden. Utzon ønskede, at det lille hus skulle stå som et sted, hvor tanker mødes, og hvor elever fra arkitektskolen kan søge hen, når de vil have samvær og diskutere med hinanden.

Huset rummer udstillinger om nutidige strømninger i arkitektur, design og teknologi, samt formidling af Jørn Utzons arkitektur via Utzon arkivet. Desuden kan man få kulinariske oplevelser i husets restaurant Jørn.

Arkitektur bygning århus

© Andreas Mikkel Hansen

Bygning arkitektur

© Andreas Mikkel Hansen

Arkitektur - Et hus i bevægelse

Musikkens Hus i Aalborg er tegnet af det internationalt anerkendte arkitektfirma Coop Himmelb(l)au og blev færdigt i 2013.

Huset rummer både Det Jyske Musikkonservatorium, Aalborg Universitets musikuddannelser, Aalborg Symfoni-orkester, spisehus og koncerthus. Det er et dynamisk hus, som er tænkt til at bevæge brugere sanseligt igennem både arkitektur og musik.

Restaurant Aalborg havn

© Fusion

Restaurant bordopdækning spisebord

© Tabu

Restaurant aalborg

© Ulla Terkelsen

Restauranter, cafeer og barer

 • Bistro59 er en hyggelig fransk bistro med klassisk bistromad og gode vine. Desuden kan man opleve livejazz, foredrag m.m.
 • Restaurant Fusion kombinerer det europæiske og asiatiske køkken i en ekstraordinær kulinarisk oplevelse, og er placeret ved havnefronten med udsigt udover Limfjorden.
 • Tabu er en eksklusiv gourmetrestaurant med en innovativ bearbejdning af lokale råvarer fra Aalborgs nærområde.
 • Restaurant Textur tager førertrøjen, når det kommer til innovativ nordisk gastronomi kombineret med en anti-madspilds-agenda.
 • La Locanda dei Liberati er en italiensk restaurant, der byder på autentisk italiensk mad lavet af den romerske ejer, Carlo Liberati.
 • Restaurant Applaus tilbyder social dining, hvor personalet leder dig igennem 10-14 spændende retter til deling ved bordet.
 • På Rositas Bistro er stemningen romantisk og intim, og der serveres fransk mad og spanske vine.
 • Nye konceptrestauranter og cafeer popper op rundt omkring i Aalborg, som fx We Feat Organic, som laver sunde salatbowls, juice og kaffe eller Vaca, som er et takeaway-koncept, som tilbyder mexicansk-inspireret finger food.
 • Forpagter af café Ib René Cairo, står bag åbningen af den farvestrålende, spraglede og hjertevarme café ved navn Ulla Terkelsen, London. Her kan man få kaffe i kæmpe krus, salater, brunch, burger, snacks, cocktails m.m.
 • Studie 4 er et varmt og sjælfuldt spisested og en nytænkende cocktailbar.
 • Douro Wine Bar er en hyggelig lille vinbar i hjertet af Aalborg, som fokuserer på portugisiske vine og specialiteter.
skulptur aalborg

© Værk af fos

galleri butik bygning

© Væg galleri

Butik bolig interiør

© Brdr. Sørensen

Butik aalborg
Butik aalborg interiør

© Høgh møbler

Kunst & kultur

 • Tag et smut forbi Galerie Wolfsen, som er et af Danmarks førende gallerier i både dansk og international samtidskunst. Siden 1992 har ejer Kent Wolfsen rådgivet besøgende om, hvordan man kan indrette med kunst og dermed gøre sit hjem mere interessant.
 • Er du på jagt efter morgendagens stjerner inden for kunst- verdenen, så smut forbi Væg Galleri, som fokuserer på upcoming samtidskunstnere.
 • Karolinelund er stedet, hvor byens gamle Tivoli lå. I dag er det lavet om til en kulturpark med eksperimenterende kunst, koncerter, events og en byhave med blomster og grøntsager i højbede.
 • I Aalborgtårnet har man siden 1933 kunne se ud over Aalborg fra det 55 m høje tårn. Med sin placering på Skovbakken, et stenkast fra Kunsten, er tårnets top i alt 105 m over havets overflade.
 • Kunsthal Nord er placeret i Nordkraft-bygningen og udstiller eksperimenterende kunst i rå og industrielle omgivelser.
industribygning aalborg

© Andreas Mikkel Hansen

Bygning arkitektur aalborg

© Andreas Mikkel Hansen

Kultur - Det industrielle AAlborg får nyt liv

Oprindelig forsynede Nordkraft aalborgenserne med elektricitet. Det monumentale bygningsværk blev etableret i 1947 som kraftværk, men siden 2009 har huset været brugt som kulturelt epicenter, der rummer alt fra spillesteder, en biograf, en række restauranter og caféer, en kunsthal, Aalborg kommune, iværksætter-
virksomheden Dreamhouse samt VisitAalborg turistinformation. Desuden tilbyder de en række spændende events, og man kan opleve alt fra fotokunst til street dance i de rå, industrielle og newyorkerlignende omgivelser.

Relaterede Artikler