Vores nye køkken-alrum fungerer ikke

Et ungt par har købt deres første hus, men de er i tvivl om køkken-alrummets indretning. Hvordan skaber man sammenhæng mellem spise- og opholdsafdeling?

Hej Bo Bedre,

Min kæreste og jeg har netop købt et dejligt hus fra slut 60'erne, som vi snart skal overtage og ønsker at modernisere.

Vores største udfordring er området med køkken og stue, og hvordan vi får det bedste ud af det.

Vi har overvejet at åbne op mellem stue og køkken, så der bliver kig til pejsen i stuen - men skal det mon være nedbrydning af væggen, eller skal vi sætte en glasdør i, for at have muligheden for at lukke mellem de to rum?

Den anden store udfordring er at få skabt hygge i den store firkantede stue.

Vi forestiller os at placere et langt plankebord i stuen ved indhakket mod køkkenet ud mod entreen, så der er lidt sammenhæng mellem stue og spiseplads.

Vi har svært ved at placere sofa og fjernsyn, da der er vinduesparti/pejs på to af stuens sider. Vi overvejer at sætte en væg eller reol op, men ønsker heller ikke skærme for lyset.

Hvordan får vi skabt sammenhæng mellem de to rum og samtidig henholdsvis spiseafdeling og en hyggelig fjernsynsafdeling?

Mange hilsner, Signe

Kære Signe.

Jeg ville bestemt også åbne mere op imellem køkken og stue, men ikke samme sted som I overvejer.

Den lange væg på den anden side af køkkenet er noget af den eneste ubrudte vægplads I har i stuen og vil være rigtig fin til en stor bogreol med plads til en hyggelig lænestol eller endda et lille skrivebord, hvis I skulle få brug for en arbejdsplads i stuen..

Hvis I istedet vælter væggen i køkkenets anden ende, får I plads til et stort spisebord udfor køkkenet og i hyggelig nærhed af brændeovnen. På denne vis får I kontakt imellem stue og køkken men selve den praktiske madlavningsdel i køkkenet forbliver afskærmet fra stuen.

Når man har så stort et rum, så er det en god idé at møblere ud fra væggene så gulvet udnyttes. I får dermed plads til standerlamper med godt læselys bagved sofaerne og der er også god plads til gulvlange gardiner til afskærmning af de store glaspartier, samtidig med at det har en rigtig god akustisk effekt i det store rum med stof i lange baner og polstermøbler og gulvtæppet der samler møbleringen.

Den indvendigt beliggende hall må være ret begrænset dagslys- belyst, så der kan I overveje at få plads til en dobbelt glasdør ind til stuen og måske også et bredere glasparti imellem hall og vindfanget.( I kan evt. ændre adgangen til garderoberummet så man kommer til det fra gangen, hvor det kan fungere som opbevaringsrum for støvsuger, stige osv.) Der bliver fin plads til et stort garderobeskab, et frasætningsmøbel med spejl og lampe og måske et hyggeligt løst gulvtæppe.

Endelig ville jeg overveje at ændre adgang til køkkenet så I går direkte fra hall via bryggers til køkken i stedet for at skulle ud i værelsesgangen først. En glasdør her vil også give et kik direkte ud i det grønne igennem bryggerset og den blændede dør til gangen giver jer en længere væg til opbevaring i bryggerset.

vh Lone Barslund

Når parcelhuset moderniseres, er der flere effekter, der kan give det mere kant, end huset er født med - for eksempel en ny farve på dørene.