Udnyt kvadratmeterne med en skabsseng

Smæk sengen op ad væggen og få mere plads i dagtimerne.

skabsseng
© Manaya
Skabsseng
© Manaya

Den pladsbesparende seng

Vi rykker sammen i byerne, hvor pladsen er mindre og behovet for smarte løsninger er stort.

Her kommer skabssengen ind i billedet: en seng, der kan klappes sammen op ad væggen, når den ikke er i brug.

– Vores hurtigst voksende produktgruppe er uden tvivl skabssenge. Der er en solid efterspørgsel på de her løsninger, som ikke kun fylder mindre, men nærmest skaber mere plads med funktioner som indbygget opbevaringsplads eller integrerede borde, som kan klappes ud, fortæller Michael Høgh Nielsen direktør hos møbelhandleren Manaya, der sælger møbler med fokus på pladsoptimering.

Den silkeborgensiske møbelhandler oplyser, at der allerede i de to første måneder af 2019 er solgt over 50 procent af 2017’s samlede skabssengesalg, og han forventer en fortsat stigende interesse for sengetypen.

Mindre boliger kræver smartere møbler

De seneste 20 år er antallet af husstande med blot en beboer steget med over 15 procent til mere end en million singlehusstande. Den udvikling stiller nogle krav til vores indretning. Det fortæller lektor ved Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering, Nicolai de Gier:

– Urbaniseringen har skabt et åbenlyst behov for møbelløsninger, som tilgodeser de mindre hjem, vi indretter os i. Derfor giver det god mening, at skabssenge, klapborde og harmonikaudtræk er på vej til at få en renæssance, fortæller Nicolai de Gier og uddyber:

– Tidligere var rum indrettet og afgrænset efter funktion som spisestue, opholdsstue eller køkken. I dag er funktionerne i høj grad blendet sammen, og det betyder, at møblerne enten skal kunne opfylde mange flere behov eller helt fjernes.

Flere møbler giver mere plads

Det er ikke kun dem, som bor alene, der kan opleve, at skiftet mod smarte møbelløsninger kan gøre en markant forskel. Hvis en seng optager to kvadratmeter, så mister en familie på fem medlemmer hurtigt 10 kvadratmeter til sengepladser, hvilket udgør en væsentlig del af den gennemsnitlige danske lejlighed på 78,3 kvadratmeter.

Ifølge Michael Høgh Nielsen er løsningen dog ikke at smide møbler ud, men at tænke over, hvordan de udnyttes:

– For mig giver det god mening, at møblerne udnytter pladsen og kvadratmeterne fuldt ud. Hvis sengen ikke skal slås op, bør den som minimum have en masse indbygget opbevaringsplads, og hvis du ikke har et gæsteværelse, bør sofaen kunne slås ud til en rigtig sengeplads. Der er masser af muligheder for at maksimere kvadratmeterne.