Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Stort badeværelse skal udnyttes bedre - find ekspertens tips her

Parret har mange ønsker til badeværelset, men er i tvivl om, hvad der er muligt. Læs her, hvad vores ekspert råder dem til.

Kære Lone,

Jeg er en trofast læser, og helt rådvild omkring hvordan vi skal gribe badeværelsesrenoveringen an i vores nye gamle træhus.

Vi kan ikke gennemskue hvor mange ting, vi kan få plads til, uden det bliver klaustrofobisk, hvor de skal stå, og om der skal være et eller to rum. Så vi er åbne for alle forslag og vil tage imod dem alle med kyshånd!

Vi regner med, at der er en masse smarte muligheder, som vi ikke selv har kunnet se.

Det er to rum på førstesalen, som skal slås sammen og totalrenoveres - de regnes ikke længere som vådrum og er vist slet ikke tætte. Der er en døråbning i en væg mellem dem nu, som vi regner med at vælte. Vi er helt på herrens mark i forhold til hvad der kan lade sig gøre her og hvor tingene skal stå.

Håndværkeren siger, at alt alligevel skal laves om, så vandrør og afløb kan placeres hvor vi vil.

Vi er tvivl om det kunne lade sig gøre at lave et separat toilet og badeværelse, eller om det bliver for småt, og det er bedre at lave et stort rum. Vi har tænkt på et smukt vaskemøbel i eg (a la de klassiske fra unoform eller et IKEA hack med massive egetræsfronter og 1960'er runde håndtag).

Kunne der blive plads til to vaske ville det være helt super, men det er ikke afgørende, fordi der også er bad i stueetagen.

Vi overvejer, om det skulle suppleres med et væghængt vitrinehøjskab i eg, hvis der er plads.

Men vi tænker også på, at det kunne være fint bare at hænge Mogens Kochs bogkasser i eg på væggen.

Vi har tænkt, det ville være praktisk med topmonterede, runde, enkle vaske for at kunne udnytte bordpladen fuldt ud til flasker og sæbe (i vores nuværende bad falder teenagerens mange ting ned i vasken).

Vi synes helt enkle, runde, hvide topmonterede vaske er smukke. Men måske er det bedre med en "almindelig" nedfældet vask på modeller med massive egetræslameller på fronten?

Under alle omstændigheder er det vigtigt, at det er en robust og så godt som vedligeholdelsesfri løsning.
Så måske noget corian/silestone lignende eller porcelæn, eller hvad ville du anbefale?

Vi tænker også nu at holde os til vandhaner og brusere i rustfrit stål, i stedet for messing eller sorte varianter, for at gøre det så tidsløst og robust som muligt. Vi ville også gerne have en elektrisk opvarmet håndklædetørrer. Vi vil meget gerne have plads til et fritstående badekar -1700x750 mm) og også en bruseniche.

Vi regner med at sætte et Ifo toilet med sort sæde ind. Vi tænker lige nu, at det er fint med gulvmodellen på toilet og en almindelige model dusj med stang uden på væggen, så vi ikke risikerer at der render vand inde i trævæggene uden at opdage det, men vi er åbne for at blive overbevist om det modsatte.

Vi har overvejet store 30x60 rødbrune Ølandsfliser på gulvet. Vi har også overvejet granitfliser i brungrå men er i tvivl om det bliver for tungt for gulvet. Men der ligger klinker nu.

Håndværkeren siger, at det bliver lige så dyrt at få vådrumsvinyl.

Har du mon andre gode forslag, som vi ikke selv har tænkt over?

Vi vil helst have "almindelige" glatte vægge, som vi selv engang kan male andre farver på, evt. med helt enkle hvide kvadratiske fliser bag bruseren?

Lige nu sidder toilettet noget spøjst ved vinduet - men det viser sig, at være en stor fornøjelse at sidde og kigge udover trætoppene på potten, så det er egentlig ret fint.

Badekarret er også placeret ved et vindue, og det tror vi også ville være dejligt at bevare.
Begge dele står ved den lave væg på 170 cms højde under skråvæggen.

Vi ville også frygtelig gerne have plads til en IR sauna til trætte kroppe efter lange ski og padleture, men hvis der ikke er plads oppe, kunne vi få en dampbrusekabine med integreret IR i badet nedenunder.

Vi håber sådan at du kan sende os i den rigtige retning, så vi ikke ender med at fyre op mod en halv million af på noget, der alligevel ikke bliver en smuk og praktisk og livsvarig løsning.

På forhånd tusind tak for hjælpen

Venlig hilsen Lotte

Kære Lotte,

Det er vist nok det længste brev vi endnu har fået på redaktionen, - og jeg har endda skåret cirka halvdelen fra, så det bliver jeres nye badeværelse på første sal, jeg koncentrerer mig om.

Det er to gode rum og jeg vil anbefale dig ikke at åbne helt imellem dem, for der er plads nok til at I kan få den fine fornemmelse af at indrette med afdelinger.

Det er således ganske luksuriøst at have en badeafdeling med kar og brus, hvor man ikke ligger og kikker på et toilet, men har ro og et skønt kik ud i trætoppene og også har den luksus, at der er god plads omkring kar og brus.

Den nye bruseniche har jeg placeret inderst i badeafdelingen, hvor rumhøjden er maksimal og her er god plads til et skab til linned og sæber samt en håndklædetørrer placeret imellem kar og brus.

Da det er et lovkrav at I skal have fliser på væggene rundt om karret og selvfølgelig inde i brusenichen, vil jeg foreslå at I monterer fliser på alle vægge undtagen bagved det nye højskab.

I det forreste afdeling med toilet og dobbelt vaskeplads er det til gengæld ikke nødvendigt med fliser på væggene, så her kan du få dine helt glatte vægge.

For at få åbningen imellem de to afdelinger bredere, har jeg flyttet rundt på toilet og vaske- placering, således at vaskene nu er placeret opad den bredeste væg til venstre.

Jeg vil klart anbefale jer at vælge at vægmontere toilettet med en indbygget cisterne, nu hvor det står opad en ny vandfast væg, hvor I ikke skal bekymre jer om vandskader i trævæggen. Regn med 25 cm på begge sider af toilettet, som for eksempel kunne være et Edition 3 fra Duravit, - en rigtig behageligt potte med soft close sæde.

Det giver jer en ny bredere åbning på 110 centimeter, hvilket er nok til at få de to afdelinger til at virke som et rum, ikke mindst når de samme gulvfliser går igennem.

Endelig vil jeg foreslå at I vender døren, så den går opad væggen til venstre, hvilket giver en bedre adgang til badeværelset. Vaskebordet kan enten udstyres med et spejl på hele væggen med indbyggede lamper ovenover eller I kan gøre det mere pynteligt med et spejl til hver vask- husk endelig et godt lys uanset hvad i vælger, ligesom der skal være en god loftbelysning i hele rummet.

Egetræ lyder som et godt materiale til et vådrum, til skabsfronter og som hylde over cisternen, og hertil gerne en bordplade med istøbte vaske enten i Corian eller sten. Vælg en relativt stor keramisk gulvflise i en blød brungrå farve og hertil blanke, hvide fliser på væggene.

Sæt planter i vinduerne og forkæl jer med nye lækre håndklæder i varme jordfarver.

Bedste hilsener Lone

Relaterede Artikler