Fritz Hansen - spisebordsstole

Dot
© bobedre.dk

Dot Dot, model 3170, blev udviklet af Fritz Hansen i 1950erne på omkring samme tid, som Arne Jacobsen skabte stolen Myren™. Mens Arne Jacobsen skabte Myren, tilbragte han meget tid på Fritz Hansens fabrik med at afprøve, forædle og færdiggøre projektet. Da Dot i løbet af processen fangede hans interesse, inddrog han den i sit arbejde.

Myren
© bobedre.dk

Myren Arne Jacobsen designede oprindeligt Myren™ til kantinen i Novo Nordisk. I dag er Myren et af kollektionens fornemste ikoner. Men Myren var til at begynde med tæt på at ende som endnu en prototype, fordi Fritz Hansen ikke var overbevist om stolens potentiale. Stolen overlevede den indledende skepsis, da Arne Jacobsen garanterede at købe alle de stole, der blev produceret, hvis der ikke var andre købere.

Gran Prix
© bobedre.dk

Gran Prix Arne Jacobsens Grand Prix™ stol blev introduceret af Fritz Hansen på designernes forårsudstilling på det Danske Kunstindustrimuseum i København i 1957. Senere samme år blev stolen udstillet på triennalen i Milano, hvor den vandt førsteprisen – Grand Prix, som er udstillingens fineste udmærkelse. Siden da er stolen altid blevet kaldt Grand Prix stolen.

Serie 7
© bobedre.dk

Serie 7 Serie 7™ designet af Arne Jacobsen er langt den mest solgte stol i Fritz Hansens historie og måske i møbelhistorien. Den formpressede finérstol er en videreudvikling af den klassiske stol Myren™. Den 4-benede stabelbare stol kan ses som kulminationen af lamineringsteknikken – en teknik, der blev forfinet til perfektion i 1920erne og 1930erne af Søren Hansen, sønnesøn af grundlæggeren Fritz Hansen.

Oxford
© bobedre.dk

Oxford Den originale udgave af Oxford™ stolen blev designet til professorerne på St. Catherine’s College i Oxford. Stolens ekstra høje ryg fremstod som et symbol på prestige og skabte sit helt eget rum. “Professorstolen” blev senere videreudviklet til Oxford-serien. Til trods for de oprindelige protester og tumult over, at designopgaven blev givet til en udenlandsk modernist, modtog Arne Jacobsen en æresdoktorgrad fra Oxford, da projektet var afsluttet.

Liljen
© bobedre.dk

Liljen Serie 8™ stolen blev oprindeligt designet til Danmarks Nationalbank. Den omtales ofte som Liljen™. Serie 8 blev introduceret i 1968, og udgaven med armlæn, model 3208, blev introduceret for markedet på den danske møbelmesse to år senere. Stolen er lavet af laminerede finerlameller og fremstilles ved en meget kompliceret formstøbeproces, som sikrer stolens perfekte kurver og enestående komfort.

Kinastolen
© bobedre.dk

Kinastolen Kinastolen™ blev designet af Hans J. Wegner i 1944 og fremstår som den eneste stol i Fritz Hansens kollektion, der er lavet af massivt træ. Wegner fandt inspirationen til denne tidløse klassiker i kinesiske stole fra det 17. og 18. århundrede. Kinastolen er indbegrebet af hans livslange søgen efter at forstå træmaterialets beskaffenhed og muligheder.

RIN
© bobedre.dk

RIN RIN™ stolen, der er skabt af den japanske designer Hiromichi Konno, har mange funktioner. Den er designet med henblik på at være i fuldkommen harmoni med japanske og danske designtraditioner. Det er Konnos fascination af naturen og nysgerrighed omkring formen af en fuglerede, der gav ham den oprindelige idé til RIN-stolen.

Ice
© bobedre.dk

Ice Ice™ stolen, som er designet af Kasper Salto, er den første stol fra Fritz Hansen, som er egnet til såvel indendørs som udendørs brug. Stolen og dens ryg, der minder om ribberne i et blad, forener dyderne i tidligere tiders klassiske stole samtidig med, at valget af materialer peger mod fremtiden. Stellet er af naturlig anodiseret aluminium, og sædet og ryglænet er fremstillet af ASA-plastik, som er et både robust og bæredygtigt valg

NAP
© bobedre.dk

NAP Det er den danske designer Kasper Salto, der har designet NAP™ stolen til Fritz Hansen. NAP er en serie lette stabelstole, som er designet med henblik på optimal siddekomfort, uanset hvilken stilling man sidder i. NAP er en forkortelse af Normal, Aktiv og Passiv – fordi det at sidde reelt er en konstant bevægelse. NAP-stolen er med sine kurver både feminin og elegant.

PK8
© bobedre.dk

PK8 I mange år eksisterede PK8™ kun som en prototype i hjemmet hos Hanne Kjærholm, Poul Kjærholms hustru. PK8 blev sat i produktion i tæt samarbejde med Hanne Kjærholm og introduceret for offentligheden i forbindelse med Poul Kjærholm-udstillingen i 2007, “Poul Kjærholm – Møbelarkitekt”, på Louisiana – Museum for Moderne Kunst i Humlebæk nord for København.

PK9
© bobedre.dk

PK9 PK9™ går også under navnet “Tulipanstolen” på grund af stolens unikke form. Formen er kendetegnet ved de 3 stykker satinbørstet rustfrit stål, som fungerer som søjle, et sæt ben og et element, som bærer det læderbetrukne sæde. Historien om stolens design handler om Poul Kjærholms kompromisløse søgen efter den perfekte form. Inspirationen til skallens form stammer fra det aftryk, hans hustru, Hanne Kjærholm, efterlod efter at have siddet i sandet på stranden.