Nobis Hotel dux seng
© DUX

"Sengen er hjemmets vigtigste møbel"

Læs historien om det 100% familieejede skandinaviske sengebrand, som har 90 års erfaring med søvn.

Når søvn bliver en livsstil

Fire svenske søskende er 4. generation i Dux, et af verdens førende high end-sengebrands. Et familieimperium, som bygger på holistisk tankegang, på sundhed og på den moderne familie anno 2018. Sengen er ikke kun til at sove i, den er fundamentet for al din trivsel. Vi har mødt Charlotte Ljung, direktør for Dux Nordic, som inddrager sig selv, sin hverdag og rutiner i en travl småbørnsfamilie i arbejdet med at skabe de bedste senge og sengevaner.

dux Charlotte Ljung med Henrik, Anders og Oscar
© DUX

Hjemmets vigtigste møbel

At tænke holistisk. Det er et af mantraerne for 2018. For det handler om at finde balancen, når hverdagen for mange af os er stresset og fragmentarisk. Søvnen – den gode, sunde søvn vel at mærke – er derfor helt central, og hos svenske Dux er der i den grad fokus på det moderne liv og behovet for at hente energi til dagen ... om natten.

– Vi oplever, at folk er gået fra at investere i dyre samtalekøkkener til at bruge pengene på soveværelset, for de fleste af os er ved at få øjnene op for, at sengen er hjemmets vigtigste møbel. Og i øvrigt kan man jo også samles som familie i sengen, ligesom i køkkenet, jeg starter selv hver morgen med mine to børn i min seng, hvor vi hygger os og lægger brikkerne til en ny dag, fortæller Charlotte Ljung, som er 4. generation i Dux-imperiet. Sammen med sine tre brødre, Henrik, Anders og Oscar, står hun i spidsen for det 100% familieejede skandinaviske sengebrand. Charlotte har boet mange år i USA, men er kommet hjem til Sverige for at bringe virksomheden ind i fremtiden.

dux seng madras
© DUX

Historien om Dux

Det hele startede med hendes oldefar, den svenske chokoladehandler Efraim Ljung fra Malmø, der i 1926 rejste på forretningsrejse til Chicago. Han led af gigt og havde ofte problemer med at sove, men under hotelopholdet i USA opdagede han til sin store overraskelse, at han sov hele natten uden at vågne. Han var så forundret, at han tog sin lommekniv og skar hul i madrassen for at se, om hemmeligheden fandtes i dens indre. Det gjorde den. Og da han kom hjem til Sverige, lavede han et karriereskift fra chokoladehandler til senge– og møbelfabrikant. Det intelligente system af stålfjedre blev inspirationen til Dux, og til det unikke fjedersystem, Dux Interlocking Spring System. I 90 år har Dux skabt eksklusive senge af det bedste svenske stål og træ fra det fineste fyrretræ fra de nordsvenske skove, ligesom topmadrasserne er patenterede. Kun de bedste materialer og den ypperste kvalitet slipper gennem nåleøjet.

– Dux har næsten 100 års erfaring med søvn. Der ligger en masse forskning og et utal af test bag. Men vi fire søskende bruger og indrager også os selv og vores vidt forskellige liv og familieliv i vores arbejde, og det afspejler sig i virksomheden. Nu allierer vi os fx med sundhedseksperter, og har bl.a. lige indgået samarbejde med den amerikanske fitnesskæde Equinox, afslører Charlotte Ljung, som bruger sine egne erfaringer med bl.a. nærværs-, åndedræts- og meditationstræning og Qi Gong for at øge bevidstheden – hvilket er med til at forbedre vores søvn. I dag praktiseres der også meditation og mindfullness på fabrikken i Sverige.

De fire oldebørn er klædt godt på til at løfte arven fra deres forfædre og føre virksomheden videre i "det gode liv" og helbredets ånd.

nattehimmel himmel måne
© RIEKKINEN

En ekstra times dyb søvn

Dux producerer dog ikke kun senge. Siden 1960'erne har de skabt en lang række ikoniske møbler tegnet af nogle af Sveriges største designere, heriblandt Bruno Mathsson. I nyere tid også af Claesson Koivisto Rune. Altid med det sunde og bæredygtige i tankerne.

Søvnstudier viser, at Dux-ejere ikke alene falder hurtigere i søvn, men også, at de opnår en ekstra times dyb søvn, som er så vigtig for vores velbefindende, da det udelukkende er søvn, der øger kroppens immunsystem og muskler, så de heles og reparerer sig selv. Dux har gennem tiden samarbejdet med ledende søvnforskere og har en omfattende viden om søvn og søvns betydning for et godt helbred og et velfungerende liv. På mere end 150 af verdens førende luksushoteller sover gæsterne i en Dux-seng, blandt andet på det 7-stjernede Burj Al Arab i Dubai, The Surrey i New York samt på Hotel d’Angleterre og på det nye Nobis Hotel i København. Derudover ejer Dux selv fire Duxiana-hoteller.