24 nye sofaer - de mest stilsikre designersofaer nu og her

Sofaen har altid været en central i stuens indretning. Møblet er en vigtig stilmarkør, der ikke blot skal fange øjet, men også byde sig til med funktion og komfort. Vi har samlet 24 nyheder til dig i galleriet her.

24 nye sofaer
Sofaer... Alene størrelsen aftvinger respekt. De fleste sofaer har en volumen, der gør netop dette møbel til en magtfaktor i hjemmet, og selvom indretningen af vore stuer - i takt med nye familiemønstre og ikke mindst ændrede medievaner - er under hastig forandring, så spiller sofaen stadig en væsentlig rolle som et samlende indretningselement. ### Afsked med familiesofaen? Trods den høje status er sofaen dog under pres, og mange tager i disse år afsked med de helt store flydere. Familiesofaen, som vi kender den, har nemlig fået sværere ved at samle netop familien. Vi sidder ikke så ofte synkront foran TV’et og kigger på de samme programmer. I stedet er hver enkelt optaget af sit eget underholdningsunivers på tablets, smartphones og spillekonsoller – et mønster, der har banet vejen for mindre siddemøbler i skikkelse af små afskærmede sofaer med høje rygge, som inviterer indenfor til lidt privatliv, uden at man helt slipper samværet. ### Skulpturelle sofaer Et andet nyt bidrag til indretningen er de små skulpturelle sofaer med referencer til 50’ernes organiske design, som var dimensioneret til datidens trange boliger, og som nu matcher en aktuel bevægelse hen mod mindre rum. Det betyder mange relanceringer af glemte design fra dengang, men også nye bud inden for en stilretning, der signalerer retro-tryghed. ### Den luksuriøse sofa lever stadig Selvom flere lægger lidt afstand til den store dominerende sofa, der gennem mange år har været både forkætret og elsket – mange af modernismens arkitekter og designere foragtede den, fordi den stod som et symbol på det borgerlige – så er den luksuriøse og komfortable sofa på ingen måde ude af billedet. Den er måske krympet lidt, men den byder sig stadig til med plads til afslapning i bløde puder og varme materialer.

Flexform
Lario fra italienske Flexform er en sofakollektion med uanede muligheder for kombinationer og formater. Den er tegnet af Antonio Citterio. Pris ved henvendelse, CasaShop.

Remedy sofa
Som navnet antyder, skal Remedy-sofaen fungere som en kur og er designet af Antonio Scaffidi som et sted, hvor man kan slappe af og lade op. Fås i tre størrelser. 3-personers fra 17.995 kr., Versus.

Woud
Det helt nye danske møbel-brand Woud er ude med en fin, skandinavisk inspireret møbelkollektion, der blandt andet tæller Peppy-sofaen designet af Says Who. Fra 14.945 kr., Woud.

Auberginefarvet sofa
Den er helt sin egen: Khodi Feiz’ Bras-sofa for Artifort. Den har blot været på markedet et lille år, men har allerede fået stor opmærksomhed. Her ses sofaen i en dyb auberginefarve – en farve, der hitter lige nu. Fra 21.250 kr. Ottomanen koster fra 5950 kr., Witehauz.

Gubi - retrosofaen Moderne Line
Blandt nyhederne fra Gubi dette forår er denne Modern Line-sofa, designet af Greta M. Grossman tilbage i 1949. Stram minimalisme, der lanceres i tre størrelser fra 17.995 kr., Gubi.

Sofaens historie
Sofaen, ottomanen, divanen er i sit udgangspunkt et møbel beregnet til to eller flere personer. Den er inspireret af blandt andre tyrkiske siddemøbler, der bestod af stablede tæpper eller tæppedækkede madrasser. ### Sofaen kommer til Europa Den kom til Europa i 1700-tallet i skikkelse af et let træstel med polster og betræk. Sofaen voksede sig større op gennem 1800-tallet og kom siden til at indgå i borgerskabets indretning, hvor den indtog den fine stue. Sofaen har skiftet karakter gennem tiden og har designmæssigt været både en innovativ udfordring og en sten i skoen. ### Le Corbusiers oprør En af de designere, der virkelig tog afstand fra dette borgerlige symbol, var Le Corbusier, der ironisk nok er mesteren bag den ikoniske sofaserie LC2 og LC3, der bygger på skitser helt tilbage fra 1928, og som stadig produceres af den italienske møbelproducent Cassina. Sofaen består af løse hynder fastholdt i en stålramme. Han gør en dyd ud af nødvendigheden og gør stellet/rammen synlig. En idé, som mange af modernismens designere tog til sig. ### Olivengrøn Nest-sofa

Paola Navones Nest-sofa for Ercol på billedet her over er en indbydende rede og uformel hygge med en skøn farvepalet. Sofaen, der har træramme og polster i fire tekstilkombinationer, rummer tre personer. Den er netop præsenteret på den store internationale møbelmesse i Milano og endnu ikke prissat.

Dobbeltpuf
De små fikse sofaer, der ikke optager så megen plads i stuen, er populære. Et smukt eksempel på den trend er Rodolfo Dordonis Aston-sofa for italienske Minotti, her vist med dobbeltpuf. Prisen med det viste stof Hunt er 39.725 kr. Puffen koster 18.790 kr. Sibast Interieur.

Næste generation af flydesofaer
Edge-sofaen fra Wendelbo er næste generation af flydesofaer, der fortsat har fokus på lounge-stemningen, men også et eksempel på et let og svævende design, skabt af Lars Wendelbo. Viste opstilling koster 32.333 kr., Wendelbo.

Japansk rattansofa
Det er svært ikke at blive begejstret for denne utraditionelle rattansofa, designet af den japanske kunstner Hiroomi Tahara for Yamakawa Rattan. Sofaen blev afsløret på den nyligt afholdte møbelmesse i Milano og er derfor ikke prissat. Foto: Lorenzo Nencioni.

Jens Juul Eilersen - Jazz-sofa
Jens Juul Eilersen er den kreative kraft bag den nye Jazz-sofa fra Eilersen. Der er lagt vægt på et imødekommende udtryk med bløde puder med duntop. Viste model koster 25.841 kr., Eilersen.

Smila sofa fra Ilva - Charlotte Höncke
Den danske designer Charlotte Höncke kan noget med sofaer. Lige nu er hun aktuel med sofaen Smilla for Ilva. Skrå armlæn og skarpe kanter i tofarvet betræk – mørkt og quiltet på ydersiden og lyst og glat på indersiden. 7999 kr., Ilva.

GamFratesi 3-personers sofa - Fredericia
Fra det enkle japanske digt til den enkle sofa Haiku designet af GamFratesi for Fredericia. Sofaen er nu kommet i en low back-version og får hermed et helt anderledes og uformelt udtryk. Her vist i en 3-personers udgave med tekstilet Vale fra Kvadrat i kombination med Criss fra Gabriel. Priser fra 35.756 kr., Fredericia.

Hem
Et fleksibelt stel betyder, at Palo-sofaen fra Hem kan transformeres og forvandles hver dag. Den fås som stol, 2-personers, hjørnesofa, loungestol og ottoman. Opstillingen her koster 18.500 kr., hem.com.

Space Copenhagen - blå Fly-sofa
Fly-sofaen, designet af Space Copenhagen for &tradition - her polstret med smuk blå velour og stel i en mørk olieret eg. 29.995 kr., &tradition.

Swell-sofa - Normann Copenhagen
Den har svulmende former, men fremstår alligevel ret stringent. Swell-sofaen, designet af svenske Jonas Wagell for Normann Copenhagen, er både hipster og hyggelig. Den kan erhverves til 21.999 kr. for en 3-personers udgave med tekstil fra Gabriel. Normann Copenhagen.

Fulton
Fulton-sofaen fra danske Wendelbo er et urbant miks af nutidigt design og historisk håndværk. Sofaen er skabt sammen med designeren Søren Rose. Stellet er olieret valnød og børstet messing. Tekstilet er Breeze Fusion fra danske Gabriel. Fås i flere farver fra 23.300 kr., Wendelbo.

MDF Italia
Lille og buttet. Mia-sofaen fra italienske MDF Italia er helt sin egen. Den er designet af Francesco Bettoni og fås i large eller X-large fra 22.380 kr., Interstudio.

Svensker med international power
Den nordiske stil har indtaget den internationale designscene. En af frontløberne er den svenske designer Monica Förster (1966), der har gjort sig bemærket med stringente, men også meget personlige design for store internationale producenter som Tacchini, Alessi, Vibia, Cappellini, Poltrona Frau og De Padova. ### Fra Swedese til Erik Jørgensen På den hjemlige scene har hun bidraget med møbeldesign for både Swedese og Offecct. Og nu har danske Erik Jørgensen så fået øje på den talentfulde svensker, og i samspil har de skabt Savannah-sofaen, som lægger sig i fin forlængelse af producentens håndværksmæssige tilgang til design. ### MoMa Monica Förster er født i Lappland i det nordlige Sverige og har studeret på såvel Beckmans College of Design som på Konstfack. I dag har hun base i Stockholm, hvor hun beskæftiger sig med industrielt design og formgivning af møbler og brugskunst. Hun har en lang stribe af priser og anerkendelser på hylden. På CV’et kan hun skrive både MoMa i New York og VA-museet i London som væsentlige udstillingssteder. Alt sammen i anerkendelse af sin evne til at finde ind til den rene form og for en vedholdende udforskning af materialer og nye teknologier.

Strømlinet designersofa
Den franske designer Christophe Delcourt bevæger sig hjemmevant i grænselandet mellem kunst og design. Her er et af hans mere tilbagelænede og strømlinede design i skikkelse af sofaen Ana. Pris ved forespørgsel, The Apartment.

Ole Wanscher - Colonial Chair
Ole Wanschers signaturdesign er utvivlsomt den sofistikerede Colonial Chair. Nu genintroducerer Carl Hansen & Søn seriens øvrige klassiske design, blandt andre Colonial-sofaen fra 1964. Den fås i en række træsorter: valnød, kirsebær, eg og mahogni med enten lakeret, sæbe- eller oliebehandlet overflade. Hynder med læder eller tekstil. Fra 21.024 kr., Carl Hansen & Søn.

Gubi - Paradis-sofa
Der er nyt hos Gubi, men også opdateringer af kendte modeller, som for eksempel Paradiset-sofaen, tegnet af Kerstin H. Holmquist i 1956. Sofaen er på vej i Broderie Le Rocher-tekstil, skabt af Pierre Frey. Ca. 80.000 kr., Gubi.

Reggion-sofa i nude fra Ilva
Nude er navnet på en af denne sæsons helt store farver – farven er en sart mellemting mellem rosa og hud. Ilva er dermed helt med på beatet med sofaen Reggio i farven nude og ben i røgfarvet eg. 8999 kr., Ilva.

Wegner bænk for Getama
Hos den danske møbelproducent Getama kan man ikke få armene ned af begejstring. Her har man nemlig fået tilladelse til at producere Hans J. Wegners smukke bænk GE1935, som Wegner slog de første streger til i 1948. Den modernistiske sofa har stel i eg og sæde og ryg i valnød. 14.900 kr., Getama.

Lipp-sofa - Living Divani
Italienske Piero Lissoni har tegnet et hav af sofaer – også den nye enkle Lipp-sofa for Living Divani. Fra 47.190 kr., Fiorini Trading.