© Greatist.com, Christina Kayser Onsgaard, Birgit Tarp m.fl.

Nytårsforsæt: Bliv det mest organiserede menneske i verden

Overskriften er nok lige at stramme den, for ingen af os har lyst til at være ordenstyranner derhjemme. Men her er alligevel nogle geniale genveje til at få mere styr på tingene i 2016.

Nu skal det være!

Behovet kommer ofte på denne årstid, når man i forvejen har meget at se til og i øvrigt gør status over sit liv.
Oprydning! Nu skal det være! Denne gang gør jeg det! Ikke flere overspringshandlinger! Efter 2. januar! Og så sker der jo ofte det som med så mange andre forsæt – de skubbes i baggrunden, hvor der efterhånden er rift om pladsen.

Det er meget menneskeligt ikke at kunne overskue en gennemgang af hele boligen og totalorganisering af alle de ting og sager, man har samlet gennem et liv.
Men det behøver ikke at være Sisyfos, du kan sagtens få ordnet en hel masse uden at bruge 17 arbejdsweekender til det.
Vi har fundet et site, greatist.com, som er gået grundigt værks. Illustrationerne herunder har engelske tekster, men vi synes, de giver rigtig meget mening.

Sådan får du orden i køkkenet:

 • Et overordnet råd er vigtigt for, at resten af øvelsen lykkes: Tøm skabene og smid ud. Udover madvarer, der er for gamle, skal du også skaffe dig af med slidt, klamt tubberware og ødelagt service.
  Og nej, du får aldrig brug for den skårede skål, som den afdøde kat engang drak af. Køkkenet er nok det rum, der får mest glæde af en resolut ordensmagt.

  Et godt tip er i øvrigt at vente med køleskab og fryser til en anden dag. Det kræver næsten et særligt indsatsområde.

 • Gruppér service efter anvendelse. Kaffekopper, vinglas og skåle til morgenmad samme sted for eksempel.

 • Opbevar mindre madvarer, der ikke skal i køleskabet, samme sted i plasticbeholdere. For eksempel havregryn og mel.

Læs også: To singler vil dele lejlighed, men ikke privatliv

Hurtige genveje til orden i soveværelset

 • Først skal der ryddes ud i skabet. Gør kort proces og giv tøj væk eller sælg det, du ikke går i, med mindre det har affektionsværdi, som fx brudekjoler. Nogle holder styr på garderoben ved at vende bøjler på anvendt tøj på en bestemt måde, så man efter en sæson kan se, hvad der aldrig kommer ud af skabet.

 • Sørg for at placere tøj, som er uden for sæson, på de nederste eller øverste hylder, og lad ikke festtøjet hænge i vejen for hverdagsdresset.

 • Overvej at investere i møbler, som har ekstra opbevaringsplads, for eksempel senge med skuffer under eller moderne slagbænke. Det er altid en god idé at købe flade opbevaringskasser fra IKEA, som kan skubbes ind under sengen.

Bad: Smid gammel makeup og medicin ud

 • Smid gamle ting ud. Mascara og eyeliners har faktisk kun en levetid på tre-fire måneder, mens pudder og foundation kan holde op til to år. Det kan være svært at vurdere, om parfume er for gammelt, men smid det ud, hvis du er i tvivl. Solcreme kan holde sig ét år, ikke mere. Ud med det.

 • Medicin kan heller ikke holde evigt. Hvis det har fået en misfarve, og datoen er overskredet, skal det væk.

 • Opbevar toiletpapir, håndklæder og hårtørrere i kurve på gulvet, så de er nemme at overskue og komme til.