Se det lille bykøkken, der gemmer på masser af hjertevarme

I dette køkken hersker en personlig og hyggelig atmosfære. Den er frembragt ved at bevare det oprindelige køkkenrum og ildsted, dekorere med vintagefund og arvestykker samt gemme alle forstyrrende elementer bag smukke lyserøde skuffer.

Elisabeth Lee Dann Køkken
© Andreas Mikkel-Hansen

Det intime bykøkken

I modsætning til det moderne samtalekøkken, hvor man nedlægger vægge og åbner op til store rum, har Elisabeth Lee Dann, som til daglig driver de franske caféer Beau Marché og Les Voyageurs, gjort det modsatte.

Hun har skabt et intimt lille rum ved at bibeholde den oprindelige grundplan og bevare ildstedet i sin gamle københavner-lejlighed i området Gammelholm.

Køkken mursten ildsted lyserød vintage
© Andreas Mikkel-Hansen

Det oprindelige køkken er på mange måder bevaret i den gamle Københavner-lejlighed i området Gammelholm i København K. Således præger det markante ildsted rummet. Det lyserøde køkken er et modulkøkken designet af Martin Lindholt for Beau Marché. Det lyserøde vintage-cafébord, købt af Elisabeths far i Saint Tropez, er det eneste møbel, som Elisabeth har haft med sig, siden hun flyttede hjemmefra, og køkkenet er speciallavet på baggrund af dets lyserøde farve. Stolen er Retro-chair produceret af Beau Marché.

Køkken mursten lyserød vintage ildsted pendel
© Andreas Mikkel-Hansen

Hjemmets vigtigste rum

Hun har sat sit personlige præg ved at isætte et nyt modul-baseret Beau Marché-køkken, som er designet af Martin Lindholdt.
Det er skræddersyet til det skæve rum, og køkkenets farve er inspireret af det fine lille lyserøde cafébord, som står midt i rummet, og som Elisabeths far købte for snart 40 år siden i Saint Tropez.

Elisabeth har haft bordet med sig, fra da hun flyttede fra forældrenes hjem i Geneve, og haft det med sig overalt – fra Paris, Berlin, Guangzhou til København. På den måde spiller bordet en vigtig rolle, og har påvirket udformningen af køkkenet, som for Elisabeth er hjemmets vigtigste rum.

si kunst Kasper Eistrup køkken
© Andreas Mikkel-Hansen

Værk af kunstner og musiker Kasper Eistrup.

Morgen, middag og aften

– Jeg er opvokset med at være i køkkenet hele tiden. I min opvækst foregik alt der. Vi sad altid der, når vi stod op om morgenen, og når vi kom hjem fra skole. Mine forældre gik meget op i at lave middage, så hvis vi ville tale med dem, så var det i køkkenet, det foregik. Jeg sad tit og lavede lektier der, og når jeg havde venner med hjemme, sad vi der.

Selvom køkkenet her er lejlighedens mindste rum, så ender vi altid med at stimle sammen herude, når jeg har gæster. Det er så hyggeligt, at man sidder tæt sammen i sådan en lille intim krog, forklarer Elisabeth.

Køkken mursten ildsted kande glas kunst lyserød
© Andreas Mikkel-Hansen

Smukke objekter er udstillet på de små glashylder over det lyserøde køkken. Det er en blanding af ting, som Elisabeth har fået i gave af familie og venner, vintagefund fra franske loppemarkeder og ting fra sin butik, Beau Marché.

Rene flader og smukke objekter

For at gøre rummet til et sted, som man har lyst til at være i, var det vigtigt for Elisabeth at skabe rene flader og gemme alt overflødigt væk. Derfor er det indrettet med masser af rummelige skuffer, i hvilke man finder både opbevaringsplads, køleskab, opvaskemaskine osv. På hylderne over køkkenbordet er der plads til smukke objekter, som skaber atmosfære.

liljer vintage kokeshi dukke glas
© Andreas Mikkel-Hansen

Nyt og gammelt står side om side på hylderne hos Elisabeth, som fx metal-containeren af Sebastian Herkner ved siden af en japansk vintage kokeshi dukke og vintage krystalglas fundet på franske loppemarkeder.

Fin balance mellem nyt og gammelt

– Køkkenet er rent og enkelt i sit udtryk, så jeg har kunnet få plads til alle de her smukke objekter, som jeg elsker. Alle vaser, skåle og kunst på glashylderne er vigtige for mig, og jeg indretter kun med ting, som har noget at fortælle. Mange af de ting, som ses her, er noget, som jeg har fundet på rejser, gaver jeg har fået af gode venner, billeder af familie osv.

De mange historier, som tingene bærer med sig, spiller godt op af den gamle og skæve ejendoms historie. Der er muligvis revner til højre og venstre på væggene, men man kan se, at der er blevet levet et liv her, og jeg kan godt lide at tænke på alle de historier, som gemmer sig i disse vægge, afslutter Elisabeth.

Køleskabet er ligesom opvaskemaskinen gemt i en skuffe i det lyserøde køkken.

Køkken café-stemning kunst lysestage
© Andreas Mikkel-Hansen

Café-stemning hersker i det lille køkken. Her indtages kaffen om morgenen og crémant de Bourgogne om aftenen.