Når den eneste løsning er at flytte køkkenet ...

Anne har købt en andelslejlighed på Islands Brygge. Køkkenet er gammelt, og planløsningen ikke helt optimal for familien. Indretningseksepert, Lone Barslund, giver her sine bedste råd.

Hej Lone,

Jeg er så heldig at have købt en andelsbolig i en ældre bygning fra ca. 1900. Køkkenet trænger til udskiftning og i den forbindelse tænkte jeg, at det var godt at få rystet posen, da der er nogle ting ved rumfordelingen, som ikke er optimal.

De to børneværelser er pt lavet af forrige lejer med en tynd skillevæg med vinduer øverst (der ikke kan åbnes). Det vil sige børneværelset tættest på køkkenet kan ikke luftes ud, og al køkken-os ender desværre i det forholdsvis mørke børneværelse. Der er også meget lydt mellem de to børneværelser, så det ikke er helt holdbart på sigt med to kommende teenagebørn også pga. manglende privatliv, da de indbyggede højsenge giver frit udsyn til hinandens værelser og seng.

Det har været hyggeligt for børnene indtil videre, men jeg oplever, at de ikke er så vilde med at sove højt i rummet blandt andet på grund af varmen. Derfor ville jeg gerne have to større og reelle børneværelser på sigt med et vindue til udluftning.

Alle stuer og det ene børneværelse har vandudsigt og sol fra formiddag til aften. Det er skønt, men der er også meget liv ved havnefronten, og derfor skal forældresoveværelset helst være mod gården og væk fra gaden på grund af støj.

Den store spisestue bruger vi stort set aldrig, kun på dage med mange spisende gæster. Men jeg holder utroligt meget af de tre stuer en suite; det giver en fornemmelse af en stor lys lejlighed, hvor alle døre altid står åbne. Vi bruger de to andre stuer meget.

Kunne man inddrage køkkenet som et værelse og evt. blænde køkkentrappedøren? Vi bor på 1. sal (er det lovligt?) Og giver det mening at lave et køkkenalrum i spisestuen? Eller er det for bøvlet på grund af afstand til afløb og så videre til toilettet?

Jeg bliver altid positivt overrasket, når jeg læser dine forslag, så derfor håber jeg, at du vil komme med et bud på hvordan vores lejlighed kan blive endnu mere skøn og funktionel.

Mvh Anne T

Kære Anne,

Jeg har tegnet et par forslag, som begge indebærer en flytning af køkkenet.

Jeg forstår til fulde din glæde ved de sammenhængende stuer; det giver luft og albuerum, men det er også en luksus hvis de andre funktioner ikke helt er på plads.

Løsning A flytter de voksne ind i det oprindelige køkken, så der kan åbnes på tværs af lejligheden, med nyt køkken mod gården i direkte forbindelse til ny spisestue en suites med ophold i midten og de to børneværelser for enden. Her er det vigtigt at understrege at de meget uens størrelse børneværelser betyder at alle klædeskabe skal placeres i det store hjørneværelse, så de møbleringsmæssigt ender med at være stort set lige gode.

Samtidig skal I sørge for at blænde de fine skydedøre så nænsomt at de kan åbnes igen, når ungerne flytter og rummene skal indrettes som opholdsrum igen. I kan også overveje at få sat ny støjdæmpende rude i hjørneværelset, så det er et godt værelse at sove i.

Løsning B er mere ombygningsmæssigt krævende end A, hvor vasken køres på det eksisterende afløb. I B er køkkenet flyttet mod gaden så afløb og vand skal føres i gulvet til den ny placering. Det kræver godkendelse af Kommunen og et besøg af et fagmenneske, der kan garanterer at det kan lade sig gøre og hvad det koster. (Det kan lade sig gøre.)

Bedste hilsener Lone