Kunstnerens lyseblå køkken

For kunstneren Kristin Björk Hilmarsdottir betyder farver og materialer mere end for de fleste. I familiens nybyggede hus ved Fredericia er køkkenet lyseblåt, så det trækker havet og lyset med helt ind i rummet.

I PAGT MED NATUREN
© Tim Wahlfried

Hun er vokset op ved Islands kyster og er vant til naturen. Så da Kristin Björk Hilmarsdottir og hendes mand skulle flytte fra en gammel købmandsgård inde i landet, var det som at komme hjem, da de fandt denne skønne grund ved Trelde Næs nord for Fredericia, hvor der tidligere havde ligget et sommerhus.

© Tim Wahlfried

Tæt op af havet med udsigt til vand og den åbne blå himmel fra alle rum. Med strand, skrænter og skov. Og med naturens skiftende farver og bevægelser som daglig stimuli og inspiration. Kristin havde ofte gået ture her og var meget betaget af netop dette sted. Parret tog kontakt til den lokale arkitekt Anette Billund (billundhansen.dk), som kan noget ganske særligt med lys og lysindfald. Og et nyt, vedligeholdelsesfrit hus beklædt med skifer tog sin form. Og i maj kunne parret flytte ind i et hjem, de stort set selv havde bygget.

© Tim Wahlfried
Kristin er kunstner, og for hende er det en selvfølge at mærke og sanse sig frem. Så da parret skulle finde et nyt køkken, tog hun nogle ting med ind til Svane Køkken i Vejle. En sten, en fjer, en broderet bold - ting, der på den ene eller anden måde havde en betydning for hende. Og som inspirerede hende i forhold til farver, teksturer, strukturer og overflader. Det havde de vist ikke lige set før køkkenforretningen ... - Vi ville ikke have et hvidt køkken, det ville blive for koldt. Så vi gik egentlig efter et sort, men så opdagede jeg dette lyseblå-grå køkken, model Glat Colour, og var slet ikke i tvivl ... og det smukke er, at farven skifter i takt med lyset, nogle gange er det lysende blåt, andre tidspunkter er det gråt.
Trærammerne er også malet koks-blå i stedet for sorte, en fin detalje, da de bedre matcher skiferen. Køkkenet er superfunktionelt med masser af skuffer og en stålplade på den ene side og en egetræplade på den anden. På gulvet ligger marmorfliser, de samme i hele huset. - Selvom det er et helt nyt hus, så var der sjæl med det samme. Måske på grund af vores valg af naturmaterialer, som vi hele tiden kan se, mærke og føle på, fortæller Kristin, som har eget galleri, Galleri Björk, derhjemme. I det rummelige køkken med det fantastiske lysindfald er der plads til mange gæster. Og der bliver brugt rigtig mange timer herude, både til madlavning og til samvær. - Jeg niver mig selv i armen, når jeg står og laver mad. Nogle dage er havet helt stille, andre dage er der små hvide toppe på bølgerne. Det er så godt for sjælen at kigge ud på vandet. På naturens foranderlighed. Og på den måde bliver madlavningen aldrig en sur pligt, men en nydelse.
© Tim Wahlfried
Køkkenet med lysindfald fra begge sider. Spisebordet er fra Idemøbler, og stolene fra Ilva. Marmorfliser er fra Inpro.

© Tim Wahlfried
Den lyseblå farve går igen i Finn Juhls bakke, som matcher nuancen fint.

© Tim Wahlfried
Der er direkte udgang til en dejlig terrasse i den sydamerikanske træsort ipe, som egner sig fortræffeligt til udendørs brug. Træet er fra Homewood. De store vinduer med alurammer i farven Bleu 2600 Sable fra Tarpgaard Fredericia henter masser af lys og natur indenfor. Skiferen fra Inpro skifter udseende alt efter lyset.

© Tim Wahlfried
Den lyseblå nuance står smukt til egetræet. Kristin holder meget af kontraster.

© Tim Wahlfried
På den modsatte side af havet er der åbent ud til en terrasse med et udekøkken. Eller nærmere et grovkøkken, som de færreste nyere huse jo har indenfor i dag.