Se en oase af et køkken – med fine atypiske løsninger

Diamant- og smykkehandler Brian Mouritsen har skabt sig en moderne bylejlighed i det gamle Panterens Bastion fra 1877 på Christianshavn.

køkken bolig christianshavn indretning køkkenalrum
© Birgitta Wolfgang

Kernen i Brian Mouritsens personliggjorte lejlighed er alrummets hvide køkken, hvorpå en lounge-hems nærmest svæver. På hemsen har parret indrettet et lille bibliotek med plads til afslapning. Til venstre ses en grafisk blå halvvæg, der adskiller entré og alrum. Køkkenet med de mathvide fronter er fra Boxone/Køkkensnedkeren.

Så muligheder i projektlejligheden

I dét, der i 1877 var Panterens Bastion på Christianshavns vold, ligger i dag en række lejligheder. I en af dem bor diamant- og smykkehandler Brian Mouritsen sammen med sin kæreste. Her finder moderne design, retro, rejsefund og arvestykker sammen side om side i smukke rammer. Men sådan var det ikke, første gang parret så lejligheden. Bygningen var misligholdt, men Brian Mouritsen var optimistisk.

– Jeg tvivlede slet ikke på stedets muligheder, og fordi det var en projektlejlighed, havde jeg mulighed for at være med i indretningen fra starten. Det betød også meget, at der var en have, så jeg kan følge naturens gang, fortæller Brian Mouritsen.

Siden indflytningen har parret taget mange beslutninger om renoverings- og indretningsløsninger. Lejligheden er nu fordelt på tre værelser, en hems og et 60 m2 stort alrum i centrum. Her samles stue, køkken, spisestue og lounge.

køkken bolig christianshavn indretning spisebord køkken alrum
© Birgitta Wolfgang

Det varme teaktræ og de mørke blå farver føjer et strejf af retro til alrummets rene linjer. Spisebordet er fundet hos Klassik, spisebordsstolene er arvestykker, og lænestolene er fundet i en lade.

Et hjem med smukke kontraster

Den dybe blå farve er en gennemgående farve i lejligheden. Farven fremhæver lejlighedens loftshøjde og går igen i møblerne.

– Vi forsøgte os med flere farver, inden vi besluttede os. Lejligheden kan godt bære den tunge farve, fordi her er så højt til loftet og ellers så lyst, forklarer diamant- og smykkehandleren.

De ekstra store vinduer fylder alrummet med lys og udsigt til haven. Det var ikke den nemmeste opgave at finde frem til en lampe, der dels kunne markere sig i det store rum, og dels fylde rummet ud med lys i mørkere tider, men da Brian Mouritsen så den markante lysekrone, vidste han, at dét var lampen, der kunne klare opgaven. Den giver rummet karakter og er både højtidelig og hyggelig. De kvaliteter går igen i mange af parrets andre møbler. Bl.a. spisebordet i teaktræ, som er fundet hos Klassik, og spisestuestolene ligeledes i teaktræ.
Stolene er arvestykker fra Brian Mouritsens familie. De passede perfekt til bordet, men de måtte sættes i stand, inden de kunne bruges. Det samme gjaldt øreklapstolene, der er fundet i en lade, hvor de stod klar til containeren. Stolene skulle ombetrækkes, og valget faldt på læder og uld i to forskellige farver. Istandsat og med nyt betræk falder de perfekt ind i parrets indretning.

– De kostede ikke en krone, men det var dyrt at sætte dem i stand. Til gengæld er de perfekte nu. Den blå uld står flot i kontrast til de hvide paneler, og så sidder man godt, siger Brian Mouritsen.

Komfort var også i parrets tanker, da de indrettede lounge-hemsen, der svæver hen over køkkenet. Gelænderet er i glas, så der er frit udsyn over rummet og ud til haven. Heroppe har parret indrettet et lille bibliotek med godt læselys og en behagelig daybed. Trappen, der fører op til hemsen, går nærmest i et med den hvide væg.

køkken bolig christianshavn indretning stue sofa
© Birgitta Wolfgang

Sofabordet i stueområdet er fra Kvindesmedien på Christiania, og koskindet er købt i Sydafrika. Brian Mouritsen så det i en butik i Cape Town og måtte have det, men butiksejeren ville ikke sælge det. Alligevel fik han, efter utallige besøg, lov til at købe det.

køkken bolig christianshavn indretning stue køkkenalrum
© Birgitta Wolfgang

Stueområdet fungerer som parrets hyggehjørne. God lyd er et vigtigt element i indretningen for parret. Den kommer fra højtalerne, købt i Hi-Fi-klubben. Hylderne er lavet af 100 år gamle konstruktionsbjælker fra det gamle Rigshospital. Ophængene i sort blankt jern er speciallavet hos Kvindesmedien på Christiania. Bjælkerne er fundet hos Genbyg på Amager. Hver ting på hylderne fortæller en historie

"Tæt på alt og alligevel så langt fra"

Køkkenet er også hvidt og står som et stramt skuffemøbel i det store rum. For at bryde alt det hvide har parret valgt sorte detaljer i form af ovne, vinkøleskab, vask og kogeplade.

Fra køkkenet og stuen i det store rum er der en skøn udsigt og direkte udgang til haven, som Brian Mouritsen holder så meget af.

– Det er et kæmpe privilegium at bo midt i byen og have sin egen lille have. Når vejret er til det, elsker jeg at smide skoene, mærke græsset og lytte til fuglene. Det er den bedste afstresning for mig at være i haven, slå græs, klippe og plante, siger han om sin lille oase, der er gemt mellem volde og høje træer – tæt på alt og alligevel så langt fra.

køkken bolig christianshavn indretning trappe
© Birgitta Wolfgang

Mellem alrum og soveværelse ses trappen op til lounge-hemsen, der ligger over køkkenet og badeværelset. Ganske smart har parret udnyttet pladsen under trappen til opbevaring og vaskesøjle. Trinene er lagt i samme type planker fra Dinesen som gulvet.

køkken bolig christianshavn indretning badeværelse
© Birgitta Wolfgang

I badeværelset ligger store hvide gulvfliser op mod vægge malet i dyb blå. Det mørke træ binder møblerne sammen og giver rummet tyngde.
På hylden står rejsefund og loppefund side om side. Skamlen er fra Afrika.

køkken bolig christianshavn indretning reol lampe bøger
© Birgitta Wolfgang

Entreen har høje opbevaringsskabe på den ene væg og et flot kig til lounge-hemsen med bibliotek.

køkken bolig christianshavn indretning entre farver blå
© Birgitta Wolfgang

Væggen i entreen adskiller og inddeler rum i form og farve. Væggen er malet i en mørk blå, der fremhæver dens grafiske form. Spejlet og entrémøblet, der er to skabe sat side om side, er fra By Lassen.

køkken bolig christianshavn indretning gang entre
© Birgitta Wolfgang

Gangen med Dinesen-gulv fører ned til badeværelse, kontor og gæsteværelse.

køkken bolig christianshavn indretning soveværelse spejl
© Birgitta Wolfgang

Fra soveværelset og Hästens-sengen kan man kigge ud mod trappen og skimte lænestolene i alrummet.

køkken bolig christianshavn indretning indgang dør
© Birgitta Wolfgang

Levn fra dengang, bygningen var et våbenlager, kan spottes i murstenene. Heri har vagterne gennem årtier ridset deres navne.

køkken bolig christianshavn indretning
© Birgitta Wolfgang

Diamant- og smykkehandleren Brian Mouritsen har indrettet sig med utraditionelle løsninger. Fra dobbeltdøren er der direkte adgang til haven, som han sætter så stor pris på.

køkken bolig christianshavn indretning have terrasse
© Birgitta Wolfgang

Mellem træer og volde gemmer lejligheden sig sammen med den skønne have. Når Brian Mouritsen sidder i haven, kan han lytte til byens summen af trafik og rådhusklokker. Det bliver ved summen, for voldene dæmper lydene, så de ikke bliver anmassende.