

Kaffe-eksperten guider: 5 klassiske fejl der ødelægger din kaffe
Det er nemmere end du tror at brygge en perfekt kop kaffe, hvis du undgår disse typiske fejl.
AfKaffe er jo egentlig bare at blande kaffebønner og vand – men alligevel er der nogle afgørende detaljer, som mange af os misser og derfor ender med en kop kaffe, der ikke smager godt. Har du fx helt tjek på dosering og vandtemperatur? Det er nemt at brygge verdens bedste kop kaffe hvis du undgår disse typiske fejl.
Kaffe-ekspert Mette fra Homebarista.dk guider her til, hvordan du nemt kan brygge fantastisk kaffe derhjemme uden det er besværligt, tidskrævende eller kostbart.
1. Du doserer forkert
Selve kaffebønnerne er en vild smagsforstærker – faktisk er kun 1,2 % i din færdige kop kaffe er ”smag”, resten er vand. Så der skal ikke doseres ret meget forkert, før smagen bliver helt forkert.
– Det er en helt klassisk fejl, at vi over- eller underdoserer kaffen. Hvis du underdoserer, og bruger for få bønner, smager kaffen tyndt og du får et unuanceret billede af kaffens smag og aromaer. Hvis du overdoserer, bliver kaffen derimod alt for stærkt og bittert, fortæller Mette fra Homebarista.dk.
Løsning: Vær præcis, når du måler mængden af for både vand og kaffebønner. Et godt sted at starte er 6 g kaffe til 100 g vand (30 g til en halv liter i din stempelkande). Derefter kan du justere lidt op eller ned for at finde din egen smagsfavorit. Du kan bruge en køkkenvægt for at få den helt rette dosering, hvor du sætter stempelkanden op på vægten og først vejer bønnerne af, derefter vandet.
5. Du tror, det er tidskrævende at brygge god kaffe
God kaffe behøver ikke være hverken kompliceret eller tidskrævende!
– Mange drikker instant kaffe om morgenen, fordi det skal gå hurtigt, men faktisk er det næsten lige så nemt at lave en 'rigtig' kop kaffe. Kaffe på stempelkande eller pour over går også hurtigt! Det er tilmed sjovt og hyggeligt, og jeg kan lave morgenmaden i mens. For mig handler det om livskvalitet. Det er en måde at gå ind i et andet gear og tænke 'nu gør jeg noget for mig', siger Mette fra Homebarista.dk.
– Når jeg har gæster, så finder jeg tit stempelkanden frem. Det handler om, at det tit er "after dinner"-kaffe. Så må der godt være en stor fylde i kaffen, den er nem at have med at gøre, hvis man skal servere kaffe for mange.
Løsning: Med en stempelkande kan du nemt og hurtigt lave en god kop kaffe – også når du har travlt. Bland kaffebønner og vand og lad det brygge i 4 minutter. Så kan du selv skrue op og ned for, hvor meget du har tid til at nørde med kaffen.