Handmade

René Redzepi - stifter, medejer og daglig chef på den verdenskendte Restaurant Noma - bor med sin kone Nadine og tre piger i et byhus på Christianshavn. Og her er det som regel Nadine, der laver aftensmaden.

Handmade

© Anders Hviid

Handmade

Man undrer sig lidt over, at der er så lyst i Nadine og René Redzepis hjem, når man træder indenfor. De bor med hendes mor og deres tre døtre Ro, Genta og Arwen på 3 måneder, 3 år og 6 år i et gammelt og lidt skævt hus, der skuler en smule, når man ser det udefra. Men indenfor stråler det i nyrenoveret glans, fra glaspartier mod gårdhaven og fra nymalede vindueslysninger. Mest markant er køkkenet - naturligvis er det sådan. Men til forskel fra Restaurant Noma, hvor det er René Redzepi, der råder, er det hjemme på Christianshavn Nadine, der står i køkkenet, når familien skal have aftensmad.

  • René er jo for det meste på arbejde, når børnene og jeg skal spise, og hvis han er hjemme, så kan jeg godt lide at lave mad til ham. Han bruger så meget af sin tid på at lave mad til andre. Til gengæld laver han altid madpakkerne til de to store børn. Det går han meget op i, forklarer Nadine.

Dele af huset er fortsat under renovering, men køkkenet er på plads. Valget faldt på Garde Hvalsøes, der har udviklet et køkken sammen med Dinesen, hvor man udnytter længden på Dinesens velkendte gulvplanker.

  • Vi elsker træet. Det er rart at røre ved. Og sommerfugle-samlingerne og den måde, skufferne er samlet på, er vildt smukt, mener Nadine.

Både hun og René er begejstrede for køkkenet, som tilfører rummet et smukt møbel og husholdningen et funktionelt madværksted, hvor der er god plads på bordet og i skufferne.

  • Der skal være orden i tingene, og knivene skal være skarpe. Men mest af alt skal køkkenet være et sted, hvor der er plads til vores børn, og hvor man kan lave mad sammen med hele familien og venner, siger René Redzepi.

  • Vi ville gerne have et køkken, der er lækkert, varmt, hyggeligt og har masser af plads og mulighed for at organisere tingene. Og så skal det være holdbart, så børnene også kan være med, uden at vi skal sige til dem, at de skal passe på, fortsætter Nadine.

Børnene er nemlig ofte med i køkkenet, og både Nadine og René lægger stor vægt på, at de får gode oplevelser med mad, hvor den kommer fra og den natur, der er så vigtig en bestanddel af det køkken, René Redzepi står for. Fx går de ældste børn i udflytterbørnehave.

  • De er begge helt vilde med at spise vilde planter og urter. Den ældste er tit med René på arbejde, og så skal hun altid smage ti nye ting. Hun er i øjeblikket meget glad for pollen fra roser, griner Nadine.

  • Men vi elsker alle sammen en dejlig pastaret med en tomatsauce, der har stået og simret i flere timer. Det er en af pigernes absolutte favoritretter.

© Anders Hviid

Gennemført i alle detaljer, som en anretning fra Noma: Køkkenet fra Garde Hvalsøe er et studie i veludført snedkerarbejde, og i den hyggelige stue i Christianshavner-huset kommer det til sin ret. Køkkenet er udført i Dinesen Hard Oak-egetræsplanker, ligesom gulvet. På hylderne står stentøj af Aage Würtz. På væggen en Trampedach-tegning. Det smukke originale ildsted har fået ny indmad, så det kan bruges til madlavning.

© Anders Hviid

Skufferne svæver på ikke-synlige skinner og giver egetræskøkkenet en lethed, der også hjælpes på vej af den tilbagetrukne sokkel. Her ser man tydeligt, hvordan træets mønster er ubrudt i hele køkkenets længde. Det betyder også, at én fejl betyder, at det hele skal laves om. Emhætten, der også er en hylde, er fra Garde Hvalsøe.

© Anders Hviid

Dansk almue møder new nordic i en omfavnelse, der ligger i helt naturlig forlængelse af René Redzepis arbejde på Restaurant Noma. Her bliver det grove og traditionelle ført sammen med det ekstremt præcise og delikate.

© Anders Hviid

Et flot eksempel på, hvad man kan udrette med de lange egeplanker fra Dinesen. Gærdingen er skåret helt præcist, så årerne passer perfekt sammen.

© Anders Hviid

Knive er kokkens vigtigste redskab, og i den speciallavede knivholder i skuffen kommer de til deres ret.

© Anders Hviid

De lange egeplanker flækker af og til i enderne, men i Dinesens Hard Oak-seie bevarer man længderne med såkaldte sommerfugle. Det er en fejl. Men en smuk fejl.

© Anders Hviid

Bordpladen er som resten af køkkenet lavet af en lang planke. Vasken i håndsmedet messing fremstiller Garde Hvalsøe selv. Blandingsbatteri fra Quooker.

© Anders Hviid

De to små skærebrætter er skåret af Dinesen eg, ligesom gulvene og køkkenet. Kniven er en af de adskillige dolke, familien bruger, når de er ude i naturen og samle svampe, bær, urter eller andet.

© Anders Hviid

Det gamle Christianshavnerhus, er sat i stand fra stue til kvist, uden at der er givet køb på bygningens oprindelige charme. Her ser man tydeligt, at der er brugt samme træ til gulv og køkken. Køkkenets varmere farve skyldes, at det er behandlet med linolie. Bemærk, at køkkenet er lavet af gennemgående planker, således at alle skuffer i et lag kommer fra den samme planke.

Relaterede Artikler