Grafitgråt køkken med mobil arbejdsø

En mobil arbejdsø og nedrivning af en væg løste i store træk familiens køkkenproblemer.

© Lars Kaslov

Beboerne i dette hus stod med et uløseligt køkkenproblem. Længe havde de været utilfredse med deres smalle 1970’er-køkken, som var helt ude af trit med tiden, og de manglede også plads i bryggerset. Køkkeneksperten Harriet Kaag fra Køkkenstudio i Århus gik til tegnebordet for beboerne, og hun står bag udtænkningen af det nye køkken.

Væggen til det gamle bryggers er væltet, og vadratmeterne er inddraget til køkkenet. Beboerne har ofte mange gæster til spisning, så når øen på hjul rulles til side og spisebordet drejes, bliver der let plads til 18 personer rundt om bordet. Familien ønskede sig to køkkenvaske. Den ene er en del af en lille kaffebar gemt i et af højskabene, og den bruges i forbindelse med arbejdet på øen, og når der skal brygges kaffe.

© Lars Kaslov

I et aflangt køkken-alrum som her er det muligt at have spiseafdeling langt væk fra de larmende køkkenenheder.

© Lars Kaslov

Arbejdsøen er i virkeligheden to stk. 1 meter brede køkkenmoduler, der er sat ryg mod ryg og derefter forsynet med hjul og bordplade af massivt, hvidolieret egetræ. Den store arbejdsø vejer godt til, så for at den kan rulles af vejen "smertefrit", er det vigtigt, at man har benyttet rigtige industrihjul, som kan låses fast. Nærmere oplysning om hjul af denne type fås hos Max Fodgaard. Læg mærke til, at fliserne er nøje afstemt i farveholdningen til at matche den lyse egetræsbordplade. De store fliser er fra Aarhus Mørtel-compagni.

© Lars Kaslov

Den lille vask i skabet kalder beboerne for den lille kaffebar, for her står alle ingredienserne til kaffebrygning. Køkkenvasken er ikke så stor, men fungerer alligevel fint til mindre jobs, og så slipper man for at hente vand på den anden side af arbejdsøen. Det er også her, der arbejdes med røremaskine, håndmikser og andre elektriske apparater, så derfor er der tre stikkontakter.

© Lars Kaslov

Alle højskabselementer er samlet på væggen, der før udgjorde bryggers. Amerikanerkøleskabet og ovnen er fra Atag. Til højre ses den lille kaffebar.