Bryg fantastisk kaffe: Her er eksperternes bedste tips

AnnonceDu skal blot ændre en lille smule ved den måde, du brygger kaffe på, for at få en smagfuld kop kaffe, der sagtens kan hamle op med dén, du får på de bedste kaffebarer.

© Getty Images

Vil du også have endnu mere nydelse og smag ud af din daglige kaffe? Her får du de bedste tips og tricks fra kaffe-elskerne Andreas og Rasmus, der har kaffevirksomheden ØNSK, som importerer kaffebønner fra det vulkanske højland i Nicaragua.

De er begge dybt fascinerede af kaffe – fra bønnernes rejse fra kaffeplanten på marken til den friskbryggede kaffe i koppen. Drengene har desuden en passion for at levere kaffe, der kan nydes med god samvittighed. Idéen bag ØNSK er derfor at bringe god, bæredygtig kaffe til danskerne, samtidig med at det gavner bønderne og lokalsamfundet i Nicaragua.

– For os er kaffe meget mere end det, der er i koppen. Det er en hverdagsluksus og en smagsoplevelse, som rækker langt ind i den centralamerikanske jungle, siger Rasmus og Andreas.

5 tricks der gør dig til en bedre kaffe-brygger

Rasmus og Andreas fra ØNSK giver i videoen her deres bedste tips og tricks, så du kan brygge en skøn kop kaffe derhjemme.

Hvis du vil optimere på din kaffebrygning er et godt sted at starte ved bønnerne, hvor det gør en stor forskel for smagen i din kaffe, hvis du friskkværner kaffebønnerne lige inden, du skal bruge dem.

– Man siger faktisk, at man helst ikke skal kværne kaffen mere end 15 minutter før man brygger, fortæller Rasmus fra ØNSK.

En anden ting, de fleste af os overser, især når vi brygger på stempelkande og pour over er vandets temperatur, der helst ikke skal være helt kogende, når det hældes over bønnerne.

– Når du har kogt vandet, så lad det lige køle af et par minutter, så det får en temperatur omkring 94 grader. Så brænder du ikke bønnerne af, og får i stedet bønnernes fulde aroma frem, fortæller Andreas fra ØNSK.

Også trækketiden er en af de typiske fejl, vi begår, når vi brygger kaffe. Hvis kaffen trækker for kort tid, får man en tynd kaffe, fordi du ikke får alle smagene ud af kaffebønnerne. Hvis du derimod lader kaffen trække for lang tid, vil du få en meget bitter kop kaffe. Hvis du brygger på stempelkande, er den anbefalede trækketid cirka to minutter. Det samme gælder, hvis du brygger på en pour over – dér kan du kontrollere trækketiden ved at justere på, hvor groft eller fint bønnerne er malet, så vandet løber enten hurtigere eller langsommere gennem bønnerne.

Få mest muligt ud af din kaffe på den klassiske stempelkande

Rasmus fra ØNSK guider i videoen her til nemt at brygge smagfuld kaffe på stempelkande – og undgå de klassiske fejl.

En af de foretrukne måder at brygge kaffe på i de danske hjem er med stempelkanden – og med god grund. Det er en af de mest bæredygtige bryggemetoder, og når du brygger uden filter, bevarer kaffen de naturlige olier fra bønnerne, og det giver en mere rund smag. Den franske stempelkande Chambord er nærmest blevet ikonet på danske Bodum. Den er solgt i over 100 mio. eksemplarer verden over og er udstillet på Museum of Modern Art i New York.

– Når man brygger på en stempelkande, så er det vigtigt, at man kværner kaffen rimeligt groft, for at der ikke trænger for meget grums op igennem filteret, forklarer Rasmus.

Grundstenen i en god kop kaffe er bønnerne, og den færdige kop kaffe kan smage meget forskelligt, alt efter hvilke bønner, du bruger.

– Når du vælger dine kaffebønner skal du tænke over, om de skal være mørkristede eller lysristede. Den mørkristede kaffe giver en mere intens, bitter smag – den dér kraftige kop kaffe, som mange godt kan lide især om morgenen. Den lysristede kaffe giver en mere mild kaffe, men på den anden side får man mange flere nuancer i kaffen.

– Et rigtig godt tip, når man brygger stempelkaffe er, at man hælder en lille smule vand på bønnerne i starten, så de lige er dækket. Det giver en forbedret smag, fordi bønnerne lige når at 'blomstre'. Lad det stå i 30 sekunder og så hælder du resten af vandet på, siger Rasmus.

Den "nye" metode, du skal kende: Bryg smagfuld kaffe på Siphon

Andreas fra ØNSK viser i videoen her, hvordan du nemt kommer i gang med at brygge kaffe på vakuum-bryggeren ePEBO fra Bodum.

Denne unikke bryggemetode stammer helt tilbage fra 1830’erne, og er nu igen en favorit blandt kaffe-elskere verden over - med god grund. Vakuum eller ‘Siphon’-bryggemetoden er enkelt, ser smukt ud - og smagen på den færdige kaffe er helt i top.

Det særlige ved at brygge med vakuum er smagen, fordi bryggemetoden udnytter det vakuum, der dannes mellem glaskolben og kanden, hvor kaffens smagsstoffer forsegles og bevares, så du får en smagfuld kop kaffe. Og så er vakuum-bryggemetoden lidt af et show! Det er underholdende at se kaffen boble sig igennem kolben under brygningen - og det futuristiske design pynter i den grad på bordet.

Find din favoritmetode

Genvejen til den perfekte kop kaffe er altså enkel: Gode kaffebønner, friskkogt vand, en glaskande og stålfilter. Det er alt, hvad der skal til. Ingen papirfiltre eller kapsler. Intet overflødigt. Netop den gode kop kaffe har været gennemgående for danske Bodum siden begyndelsen i 1944, hvor Britta og Peter Bodum stiftede selskabet. Du kender helt sikkert Bodum for den franske stempelkande Chambord, der i dag kan findes på Museum of Modern Art og et utal af hjem verden over - i 55 lande faktisk. Bodum er stadig familieejet med sønnen Jørgen Bodum ved roret.

Relaterede Artikler