Annes stilmiks

Noget nyt, noget gammelt, noget blåt – og en gang imellem noget lånt fra hendes butik Basalt. Anne Fabricius-Bjerres nye køkken er et rum, som man har lyst til at opholde sig i i lang tid.

© Andreas Mikkel Hansen

Skybrud har sine ofre, og et voldsomt regnvejr over København i sommeren 2010 gjorde boliglivet surt for Anne Fabricius-Bjerre.

Hun var ikke hjemme, så det var først, da hun kom fra ferie, at hun opdagede, at vandet var løbet ned gennem taget, fortsat via tre etager og endt i køkkenet i den høje kælder, som blev totalskadet.

Og hvad gør man så? Anne Fabricius-Bjerre begyndte forfra og tog udgangspunkt i erfaringerne fra sit livs andre køkkener.

Grundlæggende skulle rummet være lyst og venligt for at trække så meget dagslys ind som mulig. Dernæst valgte hun kvalitetselementer og -møbler, for så har man lyst til at bruge køkkenet.

© Andreas Mikkel Hansen

Da hele rummet skulle renoveres efter vandskaden, fik Anne Fabricius-Bjerre mulighed for at få bygget en pejs med indbyggede hylder til kogebøger og pejsebrænde. Stolene er fra Thonet og oprindeligt designet i år 1900 – her i den udgave, der har nummer 209. Stole med armlæn er en rigtig god idé, hvis man vil sidde længe ved bordet, ligesom en hynde giver god komfort. Et rundt bord optimerer også gæsters mulighed for samtale.

© Andreas Mikkel Hansen

De smukke opstillinger, Anne Fabricius-Bjerre har i vinduerne.

© Andreas Mikkel Hansen

Der er virkelig kælet for detaljerne i køkkenet. Designet, så det udnytter pladsen optimalt, og med de enkelte dele af køkkenet håndbygget af en snedker fra Simonsen og Czechura.

© Andreas Mikkel Hansen

Køkkenets ø har integreret stålvask, og armaturet er fra Dornbracht. Stenpladens mørkegrå farve klæder køkkenelementernes lyse perlegrå nuance. Læg mærke til, at emfanget også er malet gråt, så det syner så lidt som muligt. Anne Fabricius-Bjerre valgte gråt for at dæmpe køkkenets udtryk i rummet.

© Andreas Mikkel Hansen

Vask, komfur og køleskab danner den trekant, der anbefales som mest praktisk, når man skal indrette et nyt køkken. Øen med vasken bruger Anne Fabricius-Bjerre som en praktisk buffet, når der skal holdes afslappede middagsselskaber.

© Andreas Mikkel Hansen

Komfuret fra franske La Cornue hører til ét af markedets bedste. Firmaet udviklede verdens første ovn, der brugte luft – og, som Anne Fabricius-Bjerre fortæller, har man først én gang serveret stegt kylling fra ovnen her, har man svært ved at skifte til et andet mærke. Denne udgave bruger gas, og da der ikke er naturgas indlagt, skal der skiftes gasflaske cirka to gange om året. Basalt har agenturet på La Cornue.