10-trinsguide til rengøring af køleskab og fryser

Det er uundgåeligt og kan virke som et uoverskueligt projekt at rengøre hele køleskabet og afrime din fryser. Derfor giver vi dig her en guide til, hvordan det kan gøres nemt og grundigt.

Et rent og skinnende køleskab

Start med at rengøre dit køleskab. Dit køleskab kan gemme en hel del bakterier, og derfor skal det jævnligt gøres rent.

1. step:

Tøm køleskabet for alle madvare. Sørg gerne for at have en frysetaske, som du kan stille madvarerne ned i, så de ikke bliver dårlige.

2. step:

Tag hylder og skuffer ud, og læg dem i blød i varmt vand og opvaskemiddel eller universalrengøring.

3. step:

Gå i gang med at vaske køleskabet grundigt. Start gerne udvendigt og vær ekstra grundig omkring håndtaget, da det er det første, man rører ved og der gemmer sig en masse bakterier.

Gå derefter i gang med en grundig rengøring indvendigt. Her skal du huske at vaske køleskabets tætningslister også.

TIP: Det kan være en smart idé er at spraye med vand tilsat opvaskemiddel, så det kommer ind i sprækker og revner.

Du kan lade midlet sidde på et par minutter, inden du vasker det af, dette kan du meget vel gøre med en tandbørste, så du kommer helt ind kanterne og sprækkerne.

4. step:

Vask dine hylder og skuffer af, som har stået i blød. Tør dem og køleskabet af med en tør klud eller viskestykke. Det er vigtigt, at du efterlader køleskabet helt tørt.

5. step:

Det er vigtigt at huske det overløbshul, der er bagerst i køleskabet, det kan du gøre rent og komme helt i dybden med ved at bruge en vatpind.

TIP: Hvis dit køleskab har en dårlig lugt, kan det skyldes flere ting. Men husk altid pakke dine fødevare godt ind og sørg for at de ikke rammer bagsiden af køleskabet.

Køleskab og fryser
© Sif Meincke

Afrim din fryser

Din fryser danner is, og det kan blive til meget. For at have plads til dine frostvarer, er det derfor en god idé at få afrimet fryseren, inden det bliver umuligt at åbne dine låger.

1. step:

Ligesom med køleskabet er det vigtigt, at du vasker fryseren grundigt udenpå med varmt vand og opvaskemiddel, inden du går i gang med at afrime den.

2. step:

Du skal slukke din fryser og tømme den for varer. Stil madvarerne i køleskabet eller i en frysepose.

3. step:

Det tager omkring en time, alt afhængigt af, hvor meget is der i din fryser, fra du har slukket fryseren til isen begynder at tø. Vent med at røre ved isen, til den er begyndt at smelte.

TIP: Hvis der er meget is, kan du med fordel stille en skål med kogene vand ind i fryseren og lade dampen være med til at tø isen op, skift dog vandet med mellemrum.

4. step:

Når isen er ved at være tøet op og er klar til at blive arbejdet med, skal du forsigtigt bruge en skraber som ikke er skarp. Det kan være en skraber af træ eller silikone til at fjerne islaget. Det er vigtigt, at du hverken skærer eller hakker isen væk med skarpe genstande, da det kan ødelægge termostaten inde i fryseren.

TIP: Hav gerne et stort håndklæde og en spand på gulvet foran fryseren. Så undgår du, at du også skal gøre gulvet rent bagefter.

5. step:

Nu er du klar til at vaske fryseren grundigt indvendigt med sæbevand. Når fryseren er helt ren, kan du tørre alle vand- og sæberester væk med en tør klud eller viskestykke.

Ligesom med køleskabet, skal fladerne være helt tørre inden du tænder fryseren igen og putter dine frostvarer tilbage.