Kan en tilbygning give os et større køkken og et ekstra badeværelse?

En familie på 4 drømmer om en tilbygning på 30 kvm, så de kan få lidt mere plads. Vores indretningsekspert, Lone Barslund, guider dem her til, hvordan de får et større køkken og et ekstra badeværelse.

Hej Lone,

Vi er en familie på 2 voksne og 2 børn på 6 og 9 år, og vi kunne godt bruge lidt mere plads, og vi tænker derfor på at bygge til. Vores hus er 121 m2 og godt indrettet, men vi har kun 3 værelser, hvor det mindste kun er på 8 m2. Desuden drømmer min mand om et større køkken en dag, og et ekstra badeværelse kunne også være dejligt, men er ikke et must.

Vi vil meget gerne have dit råd om placering og ideer til planløsning efter en tilbygning på ca. 30 m2. På grund af huset beliggenhed på grunden, er det faktisk kun muligt at bygge ud mod syd. Hvis vi sætter den klassiske vinkel på huset med 1 ekstra værelse ud fra stuen, er jeg bange for, at al lys i vores stue vil forsvinde. Jeg har derfor leget med tanken om at bygge godt 30 m2 til mod syd, som skal indeholde ny vinkelstue. Adgang til stue via vores nuværende soveværelse (væggen væltes), og den eksisterende stue laves om til 2 gode, store børneværelser. På sigt vil vi kunne vælte væggen mellem køkken og entreen (vi har fået sat vindue i, og benytter den "pæne" indgang til kontor), og få et større køkken tæt på stuen. MEN det vil også betyde, at vi vil få direkte adgang fra køkken til toilet, og det ved jeg ikke om, hverken er lovligt eller "lækkert" :) Som sidebemærkning kan jeg nævne, at mine forældre mener, at vi vil ødelægge vores terrasse, da en tilbygning vil skygge for solen på den tilbageværende terrasse (mellem tilbygning og garage). Jeg kan ikke rigtig se, hvor vi kan placere et ekstra toilet uden at grave hele huset op pga. rørføring og kloakering.

Dine råd og ideer vil derfor modtages med kys hånd. Første prioritet er større værelser til børnene - køkken kan vi sagtens leve med - og et ekstra badeværelse er ikke en absolut nødvendighed.

Desuden er der også økonomien. Det skal kunne gøres for under 0,5 mio kr. Vi bor i en mindre by i Jylland, og det er derfor for vores egen skyld vi gør det, da vi elsker at bo her, og området er meget børnevenligt.

Håber at høre fra dig,

Hilsen Mette Volden

Kære Mette.

Jeg synes dine tanker er rigtig fornuftige. Jeres have er så dyb at I nok kan få plads til en udvidelse af terrassen, så den kommer ud i solen.

De to kommende børneværelser i den ekst. stue bliver måske en anelse mindre end du forestiller dig, så derfor har jeg skitseret en løsning hvor I kan vælge at lave børneværelserne ved siden af hinanden, så I ”kun” får stue i den nye tilbygning. Men mon ikke 30 m2 stue skulle være nok?

Det nuværende soveværelse bliver således gennemgangsrum til den nye stue og adgangsrum til de to børneværelser OG med et nyt badeværelse lagt klods op af det eksisterende, så I kan koble alle installationer på de eksisterende, så det minimerer prisen.

De to værelser lægges sammen til jeres nye soveværelse, gerne med ny dør til haven.

Det eneste jeg gerne vil ændre igen er adgangen til huset, som jeg gerne ser i den oprindelige entré og ikke via jeres bryggers. Det bliver for rodet for mig med udstilling af vasketøj og mængder af kondisko…

Jeg ville i stedet for ændre entreen som vist med en række indbyggede skabe ind i børneværelset samt tage 60 cm fra ud mod køkkenet, så I kan få en indbygget kogeside.

Hvis I vil have rigtig god plads omkring det store spisebord, kan I bygge en karnap på facaden, så hele vaskesiden lægges ”udenpå” huset. De ekstra 60 cm burde der være plads til ifht grundens areal, men det skal I selvfølgelig undersøge. Det vil give et fantastisk lysindtag med glas på alle tre sider i karnappen.

På væggen ud mod bryggerset placeres en række højskabe.

Håber der er nogle ideer at få inspiration af og god fornøjelse med projektet.

Bedste hilsener Lone