Få solfangere på taget med Google

Nu vil Google med Projekt Soltag hjælpe husejere med at finde ud af, hvor de skal sætte deres nye solfangere op, og hvor meget de kan spare.

Google kontaktlinser

Google er meget andet end en søgemaskine. Det er ganske vist her, den californiske IT-gigant tjener de fleste af sine penge. Men Google har investereret milliarder i alle mulige andre projekter, som for eksempel:

  • Google Glass: Briller med indbygget computer display.
  • Førerløse biler: 300.000 kilometer er allerede tilbagelagt i Nevada - angiveligt uden uheld.
  • Google Loon: Helium balloner, der skal skaffe internet til afsidesliggende regioner i verden.
  • Kontaktlinser: hi-tech linser til øjnene, der skal hjælpe diabetikere med at holde deres blodsukker under kontrol.

Projekt Soltag

Det seneste skud på stammen er Project Sunroof. Her vil Google bruge den store mængde af luftfotos, som firmaet har indsamlet via Google Earth, til at husejere kan se, hvor på taget der er flest soltimer.

Varmegraden på de forskellige områder på billedet er meget let at aflæse. Det gør det meget lettere for en husejer at beslutte sig for, hvor de nye solfangere skal anbringes. Google kan samkøre disse billeder med flere andre former for data, så beregningen bliver endnu mere præcis:

  • Projekt Soltag kan beregne, hvor meget træer og andre bygninger vil kaste af skygge over et hus.
  • Projekt Soltag indregner også lokale vejrmønstre.
  • En bruger kan også indtaste oplysninger om sit eget elforbrug for at få en klar beregning af udgifter og mulighederne for besparelse

Den grønne søgemaskine

Man kan sige meget ufordelagtigt om Google: Det er en stor pengemaskine, og man pansætter meget af sit privatliv, når man bruger Googles tjenester. Men det virker, som om at der alligevel banker et grønt hjerte hos Google.

Alle de store tage på Googles hovedkvarter (se billedet) i Santa Clara har for eksempel været udstyret med solfangere siden 2007, og dengang var det det største anlæg af sin art blandt private selskaber. Google har også investeriet i Afrikas største solcelleanlæg (Sydafrika).

Kommer til en by i nærheden af dig?

Ja, det må vi vist desværre sige nej til. Projekt Soltag testes i øjeblikket kun i tre byer i USA, men det er meningen, at det med tiden skal udbredes til resten af verdenen. De tre udvalgte byer er:

  • Boston - her holder Team Sunroof til.
  • San Francisco området - her ligger Googles hovedkvarter.
  • Fresno - her bor en af ingeniørernes moder...

Sådan lyder det i hvert fald vittigt om netop Fresno i denne korte præsentationsvideo for Projekt Soltag.

Google Campus
© Austin McKinley