De elsker deres samling!

De fleste af os har på et eller andet tidspunkt samlet på frimærker, glansbilleder, legetøjsbiler el.lign. For mange stopper samlermanien, når vi bliver ældre. Men for nogle er det at samle blevet en del af deres identitet. Vi har mødt fem meget forskellige samlere, med ét tilfælles: De elsker deres samling!

KANDER
© Kira Brandt

Hvem: Malou Karberg Simonsen, 45 år, bor i Vedbæk og arbejder i en tøjforretning samt i foreningen “Bryd Tavsheden” – en nonprofitorganisation, der arbejder mod børne- og kærestevold. Herudover laver hun skulpturer, maler samt designer og producerer smykker. Samler på: Kander i alle afskygninger. Fik sin første kande som 19-årig: et arvestykke fra hendes mormor. I dag har samlingen vokset sig stor og rummer kander i alt fra ler, porcelæn, glas, zink til diverse metaller. Hvorfor: Fordi de har så fine former og samtidig har en funktion. Malou Karberg elsker tuden, kandernes personlighed, og at de laves i så mange forskellige materialer. - Man kan da kun blive glad, når man ser de skønne kander med blomster i, siger hun. Malou Karberg er også fascineret af, at kanderne kan bruges både til pynt, som vaser eller til opbevaring af pensler, køkkenredskaber etc. Nogle af kanderne er arvestykker, nogle købt på loppemarkeder, men de fleste har Malou Karberg fundet i antikbutikker i Danmark, Sverige og Frankrig. Et loppemarked nær St. Tropez er et af hendes yndlingsshoppesteder. Hvor: Kanderne står rundt omkring i huset og skifter meget ofte plads. De fleste er i brug, men der er også mange, der er gemt væk i kasser, fordi Malou Karberg og hendes mand for nylig er flyttet ind i deres nye hus. Men mange af dem vil med sikkerhed snart få en plads rundt omkring i det nye hjem. Priser: I samlingen er der både kander til 25 kr. og kander til langt over 1000 kr. Hvis kanden er den rigtige, betyder prisen ikke så meget. Tip: Pas på, at samleriet ikke tager overhånd. Det vigtigste er, at du er stolt af din samling, og at du kan leve med den. Det kan jeg, og jeg elsker at finde skæve og sjove finurligheder, som man ikke ser i andre hjem.

© Kira Brandt

Malou Karberg Simonsen er vild med kander, og hun grundlagde allerede sin samling, da hun var 19. I dag har hun kander i alle former og materialer. En stor del af samlingen er dog pakket ned i øjeblikket, da hun netop er flyttet til et nyt hus. Men det varer ikke længe, før de fleste kander kommer op af kasserne igen.

© Kira Brandt
ILDPOT
© Kira Brandt

Hvem: Lars Kristensen, 52 år, bor i et nyrenoveret byhus på Christianshavn. Ejer af Fil de Fer – en af Københavns mest eksklusive antikvitetsforretninger med fokus på fransk brocante. Samler på: Grethe Meyers rustikke stentøjsserie Ildpot, der består af aflange fade, runde skåle med låg, små kokotter, postejforme, bordskånere og saltkar. Stellet er tegnet som et madlavnings- og serveringsstel og kan tåle at komme direkte fra ovn til bord. Det er ikke beregnet til at spise af – men de flade runde låg fungerer glimrende som tallerkener hjemme hos Lars. Stellet har han samlet på i omkring 25 år, og samlingen er måske nok Danmarks største af sin art. Hvor: I begyndelsen købte Lars alt, hvad han så af Ildpot på sin vej. Primært på loppemarkeder rundt omkring i Danmark. - I dag er jeg lidt mere kritisk og går udelukkende efter de mere sjældne ting, siger han. Ligger du inde med en kaninformet postejform, så kan du med garanti sælge den til Lars, for det er vistnok den eneste, han mangler i samlingen. Priser: Før i tiden kunne man være heldig at finde Ildpot til små penge. I dag ved sælgerne godt, hvad delene skal koste, så priserne ligger fra nogle hundrede kroner for de helt små dele op til cirka 1500 kr. for en stor skål med låg. Lars vurderer, at han har Ildpot for omkring 100.000 kr. Tip: Det er altid flot med en samling, for alle ting ser bedre ud i mængde, og det bliver let en lille hyggelig passion at bygge en samling op. Og så er det jo et godt scoretrick: “Vil du med hjem og se min Ildpot-samling?”

© Kira Brandt

Lars Kristensen samler på Grethe Meyers Ildpot-stentøj, og hans samling er i dag vokset til at være Danmarks vel nok største af sin slags. Faktisk mangler han kun én del, for at den er komplet: en lille kaninformet postejform.

© Kira Brandt

Grethe Meyer (1918-2008) var arkitekt og designer. Igennem årene vandt hun et utal af priser, blandt andet den Nordiske Kunsthåndværker- og Designpris i 1973, Bindesbøll Medaillen i 1983, C.F. Hansen Medaillen i 2002. Hun fik desuden Statens Kunstfonds livsvarige ydelse i 1980. Det mest kendte af Grethe Meyers design er fajancestellet Blåkant, som var i produktion fra 1965-2011, porcelænsstellet Hvidpot, der blev produceret fra 1981-2011, samt stentøjsserien Ildpot, der dog kun var i produktion i kort tid: fra 1976 til cirka 1980. Det var Alumina og Den Kongelige Porcelainsfabrik, der producerede Grethe Meyers stel.

HOVEDER
© Kira Brandt

Hvem: Pia Milwertz, 46 år, bor i Søborg og arbejder i Københavns Kommune som afdelingschef. Samler på: Afrikanske hoveder. En brugskunst, der med sine mange former og faconer fandt vej til de danske arbejderhjem i 1950’erne og 1960’erne. Denne brugskunst har sin inspiration i Afrika, men Pia Milwertz’ afrikanske hoveder er faktisk
lavet i Danmark (nogle er dog også fra Sverige, Norge eller Tyskland) og ligner ikke de originale afrikanske masker, som rejsende bragte med hjem efter eksotiske ferier. De danske udgaver er ikke helt så skræmmende og uhyggelige, men bearbejdet og tilpasset den danske smag. Hvorfor: Pia Milwertz’ samling begyndte som lidt af en tilfældighed.
- Jeg købte det første, da jeg lige var flyttet hjemmefra, og så begyndte folk at tale om, at jeg samlede på afrikanske hoveder – og det begyndte jeg så at gøre. Hvor: Samlingen hænger i dag i et stramt indrammet felt på en buet væg i hjemmet i Søborg. Nogle har overdrevne og karikerede afrikanske træk, andre ganske almindelige danske træk. Nogle er hjemmelavede, andre professionelt udført. Før i tiden kunne man vinde dem i skydeteltet på Bakken eller snitte dem selv efter skabeloner købt i hobbybutikker. Hovederne kan være i keramik, metal eller træ. De fleste har Pia Milwertz købt på loppemarkeder, men mange har hun også fået som gave gennem årene. Priser: Hovederne er typisk købt for mellem50 kr. og 100 kr. Tip: Lav et afmærket felt til din samling. Den stramme indramning klæder og giver ro til de organiske og larmende figurer.

© Kira Brandt

Pia Milwertz begyndte at samle på afrikanske hoveder ved en tilfældighed. Hun køber dem på markeder eller får dem foræret i gave af venner. Samlingen hænger på et afgrænset område i
hjemmet, da de ellers vil overtage hele indretningen.

© Kira Brandt
© Kira Brandt
FINURLIGHEDER
© Kira Brandt

Hvem: Shane Brox, 46 år, forfatter, designer og vært på bla. TV-programmet “Shanes Verden”. Bor i København med udsigt til Kongens Have. Samler på: Alt muligt mærkeligt, heriblandt Flora Danica-skår, underlige dukker, slidte bamser, sjovt legetøj og møbler i miniatureudgaver. Vi har valgt at fokusere på samlingen af de finurligheder, der står på skrivebordet i Shanes arbejdsværelse.- Som kontrast til det barnlige univers, jeg beskæftiger mig med til hverdag, har jeg på mit skrivebord en samling af smukke, men også skøre, skæve og underlige effekter i mørke toner. Hvorfor: Shane Brox har samlet hele livet, og da han boede i Bruxelles i en årrække, besøgte han flittigt de gode loppemarkeder, der ligger i byen. Hvor: Shane Brox køber overalt – men primært på loppemarkeder og i antikbutikker rundt omkring i Danmark og i udlandet. Hans seneste køb var hos Wiingaard Boheme og Interiør på Gothersgade, hvor han ofte finder gode ting. Priser: Fra 50 kr. til et par tusind kr., men for øjeblikket har Shane indført et 98%-købestop. Ikke 100%, for visse ting må han bare eje. Tip: Gå efter det skæve og efter den gode historie. Tingene skal have patina, gerne være lidt slidte i kanten, og de kan nogle gange også være gået lidt i stykker. Det vigtige er, at tingene inspirerer øjnene, og at ens mavefornemmelse siger, at det er i orden.

© Kira Brandt

Shane Brox elsker at blande det æstetiske og voksne med det sjove og barnlige. På hans arbejdsbord står høje lysestager og figurer i sølv og tin, en gammel ræv med mos, en stor koral, kvindefigurer i gips og porcelæn samt en fransk version af filmfiguren E.T. i plastik. På høje stager hænger et par antikke afghanske hatte og et stykke krummelure fra rammen på et spejl.

© Kira Brandt
GLAS
© Kira Brandt

Hvem: Rikke Munk Harboe, 38 år, bor på Frederiksberg og ejer butikken “To Trin Ned” på Nørrebro i København. Her kan man finde et nøje udvalgt udbud af keramik, glas, småmøbler, kunst og andre finurlige fund fra 1950’erne og frem. Vi kender desuden Rikke fra programmet “Sæt pris på dit hjem” på TV2. Samler på: Glas i alle former og farver. Glassamlingen er gennem årene blevet større og større og indeholder alt fra glaskunst til vaser og alt fra danske til tjekkoslovakiske fund. Rikke har gået på loppemarkeder så langt tilbage, som hun kan huske, og er ofte kommet hjem med diverse glasfund. Samlingen er for alvor vokset gennem de seneste fem år. Hvorfor: Mange forbinder materialet glas med noget fint og porøst, men Rikke Munk Harboe er fascineret af den tyngde og substans, som glas også kan have. Hvor: Rikke Munk Harboes forskellige glasfund skifter ofte plads eller skiftes ud, alt efter humør. Rikke elsker at indrette og dekorere sit hjem og bytter ofte rundt på tingene, tager nyt frem og gemmer andet væk. Det gælder også hendes glassamling, hvor noget står udstillet på de hvide hylder over sofaen og andet er gemt væk i skabe, indtil hun igen får lyst til at finde det frem.
Priser: Samlingens genstande har kostet alt mellem 5 kr. og 300 kr. Det dyreste fund er skålen med guldkant, som hun fandt som medvirkende i “Sæt pris på dit hjem”. Rikke køber sjældent sine glasfund fra nye og får dem derfor altid til en god pris. Nogle har hun også fået gratis. Tip: Følg din mavefornemmelse, og slå til, hvis det føles rigtigt, uanset om det er et anerkendt design eller bare et design, du personligt synes godt om.

© Kira Brandt

Rikke Munk Harboe samler på glasgenstande i alle former og farver. Hun finder tingene på loppemarkeder og giver sjældent mere end et par hundrede kroner for sine fund.

© Kira Brandt