5 råd til kunstbegynderen

Følg de fem helt grundlæggende råd om, hvordan du bringer kunsten ind i dit hjem på en stilren måde. Hvis du allerede er en garvet kunstentusiast, så tag dine nuværende kunstværker ned og begynd forfra rum for rum.

Tag på kunstjagt

Research gallerier, som findes tæt på dig, og tag på jagt. Du kan også vælge en privat kunstkonsulent, som spørger ind til budget, præferencer osv., og som så finder en række forslag til dig, men det er sjovere selv at kaste sig ud i det - gallerierne har generelt dygtige folk ansat, som kan kigge i gemmerne, hvis du søger noget bestemt. Find smukke kunsttryk til overkommelige priser hos fx Borch Editions, Schäfer Grafik, Format Artspace eller Edition Copenhagen. Og hold øje med afgangsudstillingen fra Kunstakademiet såvel som de mange kunsterdrevne udstillingssteder. Se aktuelle udstillinger på idoart.dk's kalender.

© syolacan

Find den rette ramme

Tænk over glasset i rammen - skal det være refleksfrit? Skal du have passepartout? Hvilken ramme passer bedst til værket? Søg evt. råd hos en professionel rammemager. For tiden ser man flere unge talenter genoptage det gamle håndværk, og nogle af dem gør selve rammen til et kunststykke i sig selv. Find inspiration på Instagram-sider som @rammevaerkstedet, @rammehaandvaerk, @nansensgaderammer, @mx_rammer, @atelier_hjorth_rohde og @rammenogsamleren.

© sebastian-julian

Overvej placeringen af dit billede

Sørg for ikke at hænge billedet for højt. Lad evt. billedets underkant flugte med vinduernes kant. Er det et stort billede, så lad overkanten på dørkarmen være et udgangspunkt. Skal der hænge flere billeder ved siden af hinanden, så vælg enten under- eller overkant. Laver du en collage, så afprøv først kombinationer på gulvet, før du borer hul i væggen.

© Maria Korneeva

Skab samspil mellem farverne på væg og billede

Tænk over, hvilken kontekst kunsten skal indgå i, og hvordan det passer til det øvrige interiør. Du kan skærpe opmærksomheden omkring værket ved at farve væggen, som det skal hænge på. Vælg en af de farver, som indgår i maleriet. Vælg gerne en af de farver, som optræder sporadisk og i en mindre skala. Skal der hænge flere billeder ved siden af hinanden, vælg da en farve, som indgår i flere af billederne, og som kan skabe et samlet indtryk.

© CreativaStudio

Sørg for god belysning

Lys påvirker, hvordan vi oplever kunsten, så sørg for en belysning, som passer godt til det pågældende værk. Tænk over, hvordan værkets farver påvirkes af lyset i det pågældende rum, både det naturlige og det kunstige. Og tænk over, om de kunstige lyskilder er varme eller kolde. Hent gerne inspiration fra museerne, som netop har professionelle folk til at sætte lys på de forskellige værker.

© gremlin