© iStock

10 rengøringstricks, du ville ønske, din mor havde lært dig

Vi skal ikke tilbage til 50'erne, hvor mor gik rundt i stivet forklæde derhjemme og var klar med fars slippers, når han kom hjem. Men hun vidste noget om rengøring, vi kan bruge i dag.

Vi savner ikke husmoderen fra 50'erne, men ...

Vi er kommet langt, siden dengang mor var hjemmegående og blev målt på sin evne til at 'holde hus'.

Reklamer fra 50'erne og begyndelsen af 60'erne viser typisk en servil kvinde, som forbereder mandens hjemkomst fra kontoret. Hun står storsmilende klar med maden i et køkken så rent og propert, at man kan udføre operationer på køkkenbordet.

Dét er ikke en situation, vi savner - nogen af os. Men kvindens entré på arbejdsmarkedet har samtidig givet nogle udfordringer. Rengøring er for eksempel blevet en plage, som ingen af os orker. De 24 timer i døgnet er ikke nok.

Dertil kommer, at mange af os er dårlige til at gøre rent. Vi har ikke lært elementære husholdningstricks, for vi er vokset op i en tid, hvor det blev anset for unødvendigt og gammeldags.

På visse punkter er det ærgerligt - vi bringer ti af dem her.

10 rengøringsregler, din mor burde have lært dig

  1. Med risiko for at blive beskyldt for at være forstander på et børnehjem eller Maude bør du benytte dig af dette trick: Bed alle familiemedlemmer om at smide skoene i entreen eller lige inden for døren, altid. Selv sko, som virker rene, slæber en masse skidt ind, og det er spild af vigtig.

Gå dog ikke til yderligheder og bed gæster om det samme. Det virker sippet.

  1. Hvis du på nogen måde har mulighed for det, støvsug eller fej køkkengulvet hver aften. Det tager to minutter, og du undgår, at krummer mv fordeler sig som en ørkenstorm i resten af boligen.

  2. Mindst én gang om måneden bør den, som vasker gulv, ned på knæ og gøre det på den gammeldags måde med opvredet klud. Om end ikke andre steder, så i køkkenet og på badeværelset. Og ja, du har dårlige knæ og bla, bla, bla, men du flækker ikke knæskallerne af berøring med et linoleumsgulv en sjælden gang.

  3. I gamle dage vaskede husmødre vægge ned jævnligt. Det er vi gået helt væk fra, og faktisk er det et problem, da en væg kan 'suge' meget skidt til sig. Tag en gammel t-shirt eller et andet blødt tekstil, og tør stuevæggen og soveværelsesvæggen over en gang om måneden. Især hvis du har haft stearinlys tændt, eller madlavningen foregår tæt på. Stikkontakter osv kunne også godt trænge til, at du kastede en klud på dem i ny og næ.

"Din køleskab er ikke selvrensende, bare fordi det er koldt."

  1. Ganske almindelig husholdningseddike var et fortrukkent rengøringsmiddel i gamle dage, og det er der god grund til. Eddike kan udrette mirakler – også steder, hvor du aldrig havde regnet med det. Læs mere om eddike som rengøringsmiddel.

  2. Dit køleskab er altså ikke selvrensende, bare fordi det er koldt ... Dog kan du nå langt med få tricks, for eksempel at bruge piberensere til at rense hullet til vand i bagvæggen. Læs mere om grundig rengøring af køleskabet i idényt.dk's guide her.

  3. Uanset hvem man er, og hvor travlt, man har, er det bedst at gøre rent hen ad vejen og ikke gemme alle tjanser til én dag. Tidligere tiders husmødre havde hele dagen til at fordele opgaverne rigtigt, men princippet om at undgå overspringshandlinger kan sagtens overføres til i dag.

  4. Rengøring i forbindelse med madlavning klares ti gange hurtigere, hvis du gør rent undervejs. 50'ernes husmødre havde et syngende rent køkken, når middagen var klar – det behøver du ikke, men hvorfor ikke gå mere systematisk til værks og få en længere aften ud af det?

  5. Planlæg aldrig hovedrengøring i hele boligen på én dag. Det ville en ægte husmor aldrig gøre. Giv badeværelset en overhaling på en lørdag, køkkenet næste søndag osv. Du aner ikke, hvor meget du mentalt går ned på at afsætte hele dage til ALT. Og husk: Der er ingen, som dør af voldsomt bakterieangreb, fordi du venter en uge med at gøre ovnen ren.

  1. Gammeldags rengøringsmidler som brunsæbe, sæbespåner og eddike er i mange tilfælde bedre til rengøring eller de nye, som er dyrere og med mere avanceret kemi. Brunsæbe er for eksempel genialt til at rengøre meget stædige ovnriste og bradepander., og sæbespåner gør arbejdet godt på et fedtet træbord. Husk dog altid at bruge handsker, også til de gammeldags midler – de er ikke hudvenlige, fordi de er 'enkle.'