Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Hvordan udnytter familien bedst pladsen i deres 60'er hus?

Familien har brug for ekspertens hjælp til at udnytte pladsen i deres 145 m2 store hus bedst muligt. Du finder hendes råd her.

Hej Lone,

Vores hus er fra 60´erne, ca. 145 m2 i grundplan med 3 værelser, heraf forældresoveværelse med direkte adgang til bad, spisekøkken og en kæmpe stor stue, hvor vi slet ikke synes at pladsen bliver udnyttet ordentligt.

Vi har stadig brug for tre værelser et godt stykke tid endnu, da børnene er præ-teens, og af samme grund ønsker vi os et stort køkken–alrum mod øst, da vi mest er hjemme til at nyde morgenlyset og desuden har en smuk udsigt over marker og skov derfra.

Vi har også overvejet at flytte indgangen derhen, da bryggerset allerede ligger der, så måske kan du se en smart måde at udnytte den eksisterende entré på.
Det værelse, der måske lægges til køkkenet skal så findes i stuens store areal og det kan vel kun blive mod gavlen mod vest.

Her skal så findes en måde at komme til det eksisterende soveværelse på, da et nyt værelse vil blokere for indgangen?

Husets eneste badeværelse har i dag både indgang fra soveværelse og entré, så det er en udfordring mere, som vi håber du kan finde en løsning på.
Da badeværelset er gammelt og ikke vådrumssikret eller ordentligt opvarmet, tænker vi at lave det om.

Vi skal have skiftet gulve og lagt gulvvarme og i den forbindelse vil det være oplagt at tænke i nye ind- og opdelinger, da alle indvendige vægge er ikke-bærende, undtagen den langsgående fra øst til vest.

Vi overvejer også at åbne loftet til kip, da tagets hældning ikke er mere end 35 grader, men tænker du at det er spildt ulejlighed?

Vi håber du tager fat i vores spørgsmål og venter spændt.

Hilsener Mette og Karl

Hej Mette og Karl,

Det er en ordentlig omgang, I skal om bord i, men jeg er helt enig i at I så lige så godt kan få lavet alle de ændringer, som I drømmer om og som på sigt vil øge husets værdi fordi standarten øges med de forbedringer, som en fremtidig køber også vil sætte pris på og betale for.

Hvis vi starter med badeværelset og entreen, så lav begge rum samtidig, da badeværelsesgulvet jo skal brydes op for at få lagt gulvvarme, vådrumssikring, m.m.
Jeg foreslår nemlig at entreen indrettes til badeværelse nummer to, hvor I snupper en lille bid af det store badeværelse, så I får en god bruseniche i det nye bad.
I vil komme til at sætte pris på at have to toiletter og to bademuligheder fremover med fire næsten voksne personer i huset. Det betyder at flere døre skal blændes/flyttes som vist på tegningen, blandt andet skal værelsesdøren fra entreen flyttes ind mod stuen.

Med hensyn til det nye køkken-alrum, så giver det god mening at ændre den østvendte del af huset til en mere åben del med flere nye vinduer mod udsigten og ny hoveddør, hvor I erstatter det eksisterende vindue med en ny dør, så I kan ankomme ad den vej eller via bryggerset der kan indrettes så der også er god plads til garderobe og sko.

Væggen imellem køkken og stue forlænges og adgangen til stuen flyttes så kogesiden kan forlænges med plads til to højskabe yderst og en god bordplade med kogetop.
På modsatte side indretter I vaskeplads, opvaskemaskine og tre skuffeelementer. Det u-formede køkken ændres således til to langsider, så I undgår de to bøvlede hjørner og får mulighed for at sætte en havedør i med direkte adgang fra køkken til vestvendt terrasse.
Jeg gætter på at I fremover vil benytte den haveadgang meget mere end stuens havedør, hvilket er rigtig udmærket, da sidstnævnte sidder mere som en lysgiver end som hovedadgang til haven efter stuen er blevet kortere.

Endelig det nye værelse i husets ende mod vest.
Jeg har tegnet det, så det bliver samme bredde som soveværelset og hvor begge værelser har fået indbyggede garderobeskabe, hvilket udvider det gamle soveværelse til en lidt mere moderne størrelse og sidstnævnte har stadig ene adgang til det oprindelige badeværelse.
Overvej at sætte et nyt vindue i mod vest. Det nye værelse har jo det eksisterende vinduesparti mod haven men I kan overveje om ikke det vil være dejligt med en åbning mod vest også.

Når jeres børn på et tidspunkt flytter, vil værelset her være ret oplagt at indrette som ekstra læsestue, kontor eller gæsterum, hvor lyset fra vest vil være fint at få ind.
Den tiloversblevne opholdsstue er nu knap 28 m2 stor, og altså stadig et generøst og velbelyst rum.

Mange hilsener Lone

Relaterede Artikler