Guide: Sådan får du god akustik i hjemmet

Vores hverdag er fyldt med støj, og hjemmet kan derfor være stedet, hvor du søger ro. Her får du råd til, hvordan du kan skabe god akustik i dit hjem og mindske støjplager.

God akustik er vigtigt for dit velbefindende

Stilhed er blevet et begrænset gode – en luksus, som man skal gøre sig umage for at finde. Vi bombarderes af menneskeskabte lyde, som overdøver naturens mangfoldige lyde, og som kolliderer med vores behov for at give sanseapparatet en pause.

Hjernen er i udgangspunktet skabt til at tage pejling af vindens susen og havets brusen, men det moderne menneske skal ikke blot kunne aflæse naturens lyde. Byens kakofoniske lydtapet er en integreret del af hverdagen for mange – og ikke engang hjemme bag den lukkede dør kan vi forvente, at der bliver skruet ned for volumen.

Vores forkærlighed for hårde materialer som glas, stål og beton, der kaster lyden rundt i rummet, medfører en dårlig akustik med masser af efterklang. Det permanent høje støjniveau er ikke blot anstrengende, det skaber også stress, og man ved nu, at larm over en længere periode også påvirker vores fysiske velbefindende. Derfor er der god grund til at være opmærksom på dagligdagens støjplager.

Selvom mange arkitekter i dag tænker de lydabsorberende materialer ind i deres projekter, er der stadig mange boliger, hvor det er nødvendigt at supplere med akustikforbedrende foranstaltninger i form af væg- og loftspaneler, bløde vægbeklædninger eller kunstværker med lyddæmpende overflader. Man kan også afhjælpe en del af problematikken med gardiner, tæpper, tekstile lamper og andre bløde indslag.

Skræddersyede træpaneler med lydabsorberende filt til lofter og vægge. Fås i flere størrelser fra 648 kr. pr. panel. Garant. I-Wood har produceret.

© Garant

Lighting Pad Lounge er både en lampe og en akustisk absorbent. Fås i flere træsorter med og uden hejs fra 17.000 kr. hos Grape.

© Grape

På forkant med akustiske udfordringer

Larm er sundhedsskadelig – det er for længst dokumenteret. Ud over den negative helbredsmæssige påvirkning, så påvirker støj også vores velvære, samtidig med at den lægger hindringer i vejen for en god kommunikation og øger stressniveauet.

I det lys er der gode grunde til at tænke optimeret rumakustik ind i huse og lejligheder. Akustikken afhænger først og sidst af de materialer, der er anvendt til vægge, lofter, gulve, vinduer og døre. Derfor er det en god idé at være på forkant med de akustiske udfordringer allerede i planlægningsfasen ved nybyggeri og ombygninger.

Nordic Shades er en serie stofgardiner med akustikregulerende egenskaber. Elinor og Thor i genanvendt polyester til henholdsvis 4017 kr. og 2543 kr. Garant.

© Garant

Reducer efterklangen

Vores begejstring for beton, fliser, store glaspartier og stål er, sammen med meget højloftede rum og en forholdsvis minimalistisk indretning, en udfordring i forhold til regulering af støj. Det forholder sig nemlig sådan, at jo hårdere overfladerne er, jo længere bliver efterklangstiden i rummet. Lang efterklangstid fungerer fint i kirkerum, hvor orglet gerne må bruse lidt længere, men sjældent i det hjemlige køkken-alrum, hvor larmen helst skal absorberes.

Efterklangstiden kan reduceres ved brug af lyddæmpende materialer – såkaldte absorbenter. Størst effekt opnås ved at sætte lydabsorberende materialer på lofterne og måske supplere med akustikregulerende materialer på væggene, eventuelt i skikkelse af akustikbilleder, trælameller, mospaneler eller tekstilbeklædte vægabsorbenter. En fyldt bogreol kan også gøre underværker på grund af bøgernes forskellige strukturer og reflekterende egenskaber.

Efterklangstiden er den tid, det tager for en lyd i et rum at dø ud. En let måde at tjekke efterklangstiden i et rum på er ved at klappe i hænderne og lytte til ekkoet. Er lyden lang tid om at forsvinde, er der en lang efterklangstid i rummet. Går man mere teknisk til værks, er rettesnoren, at efterklangstiden skal ligge i intervallet 0,5-0,7 sekunder, for at rumakustikken opfattes som behagelig.

Troldtekt Line er et elegant designloft uden synlige samlinger. Pladerne har fræsede spor i overfladen og fås i fire mønstervarianter og flere farver. Fra 430 kr. pr. plade. Troldtekt.

© Troldtekt

Troldtekt

Den optimale løsning på akustikproblemer er som nævnt at få lydabsorberende lofter og/eller vægge i forbindelse med byggeri eller renovering. Her kommer man sjældent uden om Troldtekt, der er en af de ældste og mest erfarne leverandører af akustiklofter. Med en historie, der rækker helt tilbage til 1935, er Troldtekt klassikeren over dem alle. Først blev der leveret loftsplader til stalde og industrilokaler, og siden er det blevet til offentlige miljøer, arbejdspladser, restauranter og private hjem.

I takt med at der er kommet mere fokus på det private område, har Troldtekt skruet op for designambitionerne. Det betyder, at de velkendte, rustikke akustikplader, der er fremstillet af træ og cement, nu fås i mange forskellige varianter, farver, strukturer og design. Dertil kommer muligheden for at integrere specialfunktioner som belysning, ventilation og højttalere.

Listevægge- og lofter er blevet meget populære – både fordi de regulerer støjniveauet og bibringer noget organisk og taktilt til boligen. Akupanel er et af de mange produkter, der virker lyddæmpende og fjerner efterklang i rummet. Lamellerne er fremstillet af finerbeklædt MDF i kombination med akustisk filt fremstillet af genbrugsplast. 995 kr. pr. plade hos WoodUpp.

© WoodUpp

Flere effektive løsninger

Akustiklofter er dog meget mere end Troldtekt. De fås i flere materialer og stilarter, som fx perforerede gipsplader og specialfremstillede listelofter. Lofterne har forskellig effekt på rummets efterklang, og det er af stor betydning, hvordan de monteres. Bedste resultat opnås, hvis pladerne kombineres med lyddæmpende materiale bag pladerne – det kan fx være stenuld.

Trælameller er en tredje populær løsning, ikke kun til loftet, men også til væggene, hvor listebeklædningen bidrager til optimering af akustikken. Samtidig bidrager træet med sin taktile overflade til en hyggelig atmosfære. Lamellerne kan selvfølgelig anvendes til store flader på loft og vægge, men de kan også løse mere lokale problematikker, bl.a. omkring spisebordet, hvor det kan være en fordel med en lamelvæg tæt på.

Akuart X Paper Collective tilbyder kunstværker monteret på lydabsorberende paneler. Fås i fem størrelser med ramme i aluminium eller træ fra 2195 kr. hos Akuart.

© Akuart

Akustikbilleder

Ifølge Alpha Akustik kræver et normalt køkken-alrum et akustisk absorberende areal svarende til 25-35 % af gulvarealet. Er der mere end tre meter til loftet, skal der mindst opsættes et areal på 35 %, og der skal absorberende materiale på væggene.

Er der brug for helt lokale løsninger, så er lyddæmpende billeder også en mulighed. En af spillerne på det marked er Akuart, der fremstiller kunstværker monteret på lydabsorberende paneler – en løsning, der ifølge akustikingeniør Steffen Spangmose ofte er tilstrækkelig, når det drejer sig om at blødgøre de flader, der er tættest på eksempelvis spisebordet:

– Med et akustikbillede eller to får man en let løsning på et relativt stort problem. Fordelen er, at løsningen kan skaleres op og ned, indtil man rammer det ønskede lydniveau.

Grape Random er en vægbeklædning i kork, bestående af en grundplade og nogle dekorative klodser. 2970 kr. for en pakke med 12 plader og 6500 kr. for en pakke med 80 klodser hos Grape.

© Grape

Træ, linoleum og kork

I kategorien skaden-er-sket-løsninger er valg af gulvbelægning, møbler og tekstiler vigtige faktorer for en blød lydoplevelse. Træ- eller linoleumsgulve og i en vis udstrækning tæpper er bedre absorbenter end beton og fliser. Polstrede møbler, gardiner og organisk formede indretningselementer påvirker også akustikken positivt.

I dag er der en del lamper fremstillet i lydabsorberende materialer som filt og kork på markedet. Kork er generelt et velegnet materiale i boligen, når det drejer sig om lyd. Vil man gå linen ud, kan man vælge at beklæde en hel væg eller montere en opslagstavle med kork.

Bløde gulve, som fx linoleum, der er fremstillet af naturmaterialer, optimerer akustikken. Her fra Forbos Marmoleum-kollektion. 398 kr. pr. m2.

© Forbo