Brandts - Odenses kulturelle kraftcenter
© Flickr v/ bjaglin

Guide: Derfor skal du besøge Odense

Odense er Danmarks nyeste kulturelle storby. Her er et stort overblik over design, kultur og de bedste restauranter og oplevelser i Odense her og nu.

Fra stor dansk by til dansk storby

Odense har en attraktiv placering i Danmarks midte. Alligevel bliver byen ofte glemt til fordel for mægtige København og ambitiøse Århus. Det var måske til at forstå i gamle dage, hvor Odense virkede godt tilfreds med at henleve et simpelt liv som H. C. Andersens fødeby - og ikke så meget andet. Sådan er det ikke længere.

I dag er eventyrdigteren kun én brik i et meget større puslespil. Odense er efterhånden vokset med opgaven og byen har nu et stort kulturelt udbud, som i den grad kalder på spalteplads.

Giv plads København og Århus - Odense er med ombord!

Open Air Film i Odense ved Brandts.

Brandts - Odenses designmekka

De fleste danskere - og med sikkerhed alle turister i Odense - har formentlig hørt om Brandts. Det er dog nok alligevel de færreste, der helt er klar over, hvor mange forskellige kulturtilbud, Brandts i dag rummer.

Brandts er Odenses kulturelle midtpunkt. Området er opkaldt efter Brandts Klædefabrik, som før i tiden var en af byens store arbejdspladser. Efter fabrikken lukkede i 1977 er der sket spændende ting og sager i den gamle 5-etagers lagerbygning.

I dag er Brandts et attraktiv kvarter for både turister og lokale. Den gamle fabriksbygning huser i dag Det Fynske Kunstakademi, Kunsthallen Brandts, Danmarks Mediemuseum og Museet for Fotokunst, så der er rigeligt at se og opleve.

Når du er blevet mættet af kunst og oplevelser, kan du slå et sving forbi Cafe biografen, en lille byperle, der ligger midt i Brandts kvarter.

I Brandts kan du også besøge Kulturmaskinen, som er byens center for kunsthåndværk.

Læs mere om Brandts her.

Sommer i Munke Mose Odense

Munke Mose - Odenses grønne oase

Efter et besøg på Brandts er det oplagt at slå vejen forbi Munke Mose - byens grønne frirum.

Gåturen er kort og charmerende. Hvis du går ad Ny Vestergade, vil du opleve byens uofficielle gallerigade og forneden vil Munke Mose ligge med sin stærke tiltrækningskraft.

Det er ikke, fordi der er et stort udvalg af aktiviteter i Munke Mose. Her er først og fremmest dejlig fred og ro i den grønne oase med lyden af den klukkende Odense Å i ørerne.

Munke Mose er de lokales tilflugtssted, når vejret indbyder til det. Nyd åndehullet, og ellers kan du besøge Kunstbygningen Filosoffen på den anden side af Odense Å. Bygningen rummer både spisested og galleri.

Odense Havn

Et pulserende og mangfoldigt havnemiljø

Som enhver anden dansk havneby har Odense også et voksende, pulserende havnemiljø - og det er her, du finder Odenses moderne arkitektur.

Havnefronten i Odense har gennemgået en større forvandling. Den er på få år blevet et spændende område af moderne arkitektur, med plads til leg, sport og afslapning. Og udviklingen fortsætter. I sommeren 2016 åbner byen sit første havnebad, og det bliver et meget luksuøst et af slagsen målt i forhold til andre byers havnebade.

Om søndagen (i sommerhalvåret) kan du også snuse rundt på et af Fyns største loppemarkeder, der netop udfolder sig ved Odense havn. Find mere information om loppemarkedet her.

Nede ved Odense havn finder du også Byens Ø, som faktisk er en ø midt i havnen. Her ligger blandt andet Nordatlantisk Hus, hvor både butik og restaurant byder på lækre, nordiske specialiteter. På Byens Ø finder du blandt andet også både beach volley, roller derby og parkour baner.

H. C. Andersen museum i Odense

Tag på tidsrejse til det klassiske Odense

Når man er i Odense, kan og skal man ikke undgå den folkekære H. C. Andersen. Mange af byens seværdigheder og attraktioner er nemlig placeret i nærheden af museet for den verdenskendte digter, som tiltrækker masser af udenlandske turister.

I Odenses gamle bydel vil du blandt historiske, gamle bygninger finde H. C. Andersens hus. Det er et simpelt hus i idylliske omgivelser. Museet, som ligger i forlængelse af det lille byhus, er både overraskende og fascinerende. Her vil du kunne blive taget med på en eventyrlig tidsrejse.

Mens du er i området, må du ikke snyde dig selv for en gåtur op ad Overgade, Nedergade og gaderne omkring grønttorvet. Og hvis du er heldig, kan du måske fange et glimt af Kim Larsen, som bor i området.

Vintapperstræde - Odenses shoppecentrum

Gå på opdagelse og Odense designbutikker

Vi har selvfølgelig også fremstillet en liste over de bedste og mest originale butikker med moderne design i Odense.

Øverst på vores liste har vi 3 butikker med kvalitetsfuld design, hvis du har en hang til dansk design. Lerche Design, Ingvar Christensen og Schiang Living er stederne, hvis du vil omgive dig med produkter af de store danske indretningsarkitekter og designere.

Hvis du vil besøge en designbutik, som skiller sig en smule ud fra mængden, er TREND BAZAAR i Kongensgade stedet.

Men disse butikker er kun toppen af isbjerget. Få kilomenter uden for Odense ligger Trend Bazaars store (læs 5000 kvadratmeter) købsudstilling, som rummer de største navne inden for design og interiør. Ude ved den store butik ligger der også en hyggelig cafe, hvor du kan få en tiltrængt kaffepause midt i designshopperiet.

De gode, unikke fund i Odense

Hvis du går efter de originale produkter og fede fund, som vil imponere din nabo, skal du væk fra byens strøg.

I Nedergade vil du finde den legendariske Kramboden, der må være ligeså gammel som historien om H. C. Andersen. I denne butik er det ikke kun produkterne, som vil fange din opmærksomhed. Huset og stedet har en helt særlig charme.

Parallelt med Nedergade ligger Overgade, som huser Gøttsch Keramik og Kunst & Håndværk, der ligger få skridt derfra i en sidegade.

Du må heller ikke gå glip af Dina Vejlings butik for kunsthåndværk i Brandts Passage. Denne butik er meget stærk på keramik.

Restauranter i Odense

De bedste restauranter i Odense

Fyn har altid været kendt for sine egnsspecialiteter og for lækre råvarer, som kan få munden til at løbe i vand. Odense har i de senere år også oprustet på gastronomi-fronten med skarpt profilerede restauranter med store ambitioner og høje idealer

Her neden for har vi listet nogle af de toneangivende restauranter i Odense.

  • mmoks: En spændende restaurant, der på kort tid har fået stor succes. Her forvandler kokkene de lokale råvarer til innovative retter, som overrasker på den gode måde. Hvis du er i Odense, kan du ikke undgå at spotte restaurantens lyserøde campingvogn, hvorfra de langer lækker street food over disken.
  • Restaurant Under Lindetræet: Restauranten ligger i eventyrlige og historiske omgivelser - ja, faktisk lige overfor H. C. Andersens hus. Stedets menukort og service er også en udsøgt oplevelse. Vi kan især anbefale deres suveræne 5-retters-brunch.
  • The Balcony: Søger du efter en gourmetoplevelse ud over det sædvanlige, skal du booke bord hos The Balcony. Restauranten er en af Odenses nyeste, men der er intet urutineret over hverken restauranten, niveauet eller menukortet.
  • Olivia Brasserie: Hvis du hungrer efter franske specialiteter, som Coq au Riesling, skal du besøge Olivia Brasserie i Vintapperstræde. Stedet er uformelt, nedtonet og utrolig hyggelig - og priserne er lige så gode som deres creme brulée.
  • Gringas: I Overgade kan du finde Gringas - en mexikansk street food restaurant. Stedet er autentisk og ligetil, og maden vil henføre dig til Sydamerika.

Odenses rejse fra dansk stor by til dansk storby er i fuld gang. Måske har Odense aldrig været en grim ælling, men i dag er byen, når den viser sig fra sin bedste side, i hvert fald blevet til en smuk svane. Vi vil spændt følge udviklingen.