Fordelingsgang indretning
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

7 tips, der giver liv til den lange (og kedelige) fordelingsgang

Den lange, smalle gang med de mange døre. Vi elsker det praktiske ved fordelingsgangen, men den er så svær at indrette, at de fleste af os ender med at give op.

Kender du en, der elsker fordelingsgangen i hjemmet?

Nej, vel? Heller ikke her.

Fordelingsgangen er fantastisk til at skabe et godt flow mellem hjemmets rum. Men den er ofte lang, smal, fyldt med døre og… uendelig kedelig.

Det kan være hamrende svært at indrette en smal gang, da møbler og planter nemt kommer til at stå i vejen, og de mange døre gør det svært at udnytte væggene til fulde.

Men der findes små kneb, der kan give nyt liv til den lange gang. Se bare her!

1 Kig op

En simpel ting som at male loftet kan ændre hele udtrykket i din gang og give personlighed uden at indsnævre rumfølelsen.

Vælg en smuk kontrastfarve, der skaber blikfang, og hold væggene i neutrale farver, så loftet får lov til at være i centrum. Dette kneb er især godt, hvis du har lidt højt til loftet.

2 Perler på snor

Skarpe spots eller en enkel, stærk pendel giver måske lys nok i fordelingsgangen, men ved at placere flere lamper på række giver det en stilfuld udsmykning til rummet – helt uden at tage hverken gulv- eller vægplads.

Gå efter runde lamper, som var det perler på en snor, og se, hvordan gangen lyses op på fineste vis.

3 Ban vejen med et farvet gulv

På samme måde som et farvet loft kan ændre gangens udtryk, kan et markant gulv også være med til at give lidt tiltrængt kant til fordelingsgangen.

Vælger du en indbydende farve eller et kreativt mønster, giver det både wow-effekt og lyst til at gå på opdagelse i gangen – og de tilstødende rum. Det er samtidig et oplagt sted, at give den gas med farverne, da der ikke tale om et opholdsrum, og du dermed ikke får nok af det markante udtryk.

4 Skab illusionen om et bredere rum

Er din fordelingsgang særligt smal, kan du ved hjælp af maling tage den til nye... breder!

Mal den nederste halvdel af væggene i en mørkere farve (her er det også oplagt at sætte høje paneler op og male dem) end den øverste, og se, hvordan det giver en fornemmelse af, at gangen ikke er helt så snæver op ad til. Det kan være et godt greb, hvis du vil have noget farve og personlighed ind i gangen uden at bidrage til en klaustrofobisk følelse.

5 Interessant afslutning

Gør gangen mere spændende ved at sætte fokus på den bagerste væg.

Det kan være med en kontrastfarve, et spejl eller et stort vindue. På den måde pirrer du nysgerrigheden, hvilket får rummet til at virke mere indbydende.

6 Gå efter "sættekasse"-opbevaring

Er den lange, smalle fordelingsgang også din entré, stiller det store krav til dine evner ud i kreative løsninger.

Her får du bedste resultat, hvis du allierer dig med en handy ven eller snedker, som kan bygge en skræddersyet løsning, der ikke fylder meget i dybden. Du kan formentligt finde plads til mere, end du tror, hvis du indretter med en forvokset sættekasse, hvor frakker hænger frontet og sko stilles med side til.

Se også, hvordan den tidligere Nybyggerne-deltager Sif Grandorf har løst udfordringen i sin tidligere entré/fordelingsgang her.

7 Mal træværket og skab en interessant "rød" tråd

Synes du, væggene bliver for kedelige, hvis de står hvide hen, mens loftet måske har fået en spændende farve, kan du overveje om løsningen er, at "indramme" dørene.

Brug en smuk nuance og lad den gå igen på alle fodlister og dørkarme, så striben af farve bliver gennemgående og skaber liv i gangen.