De største indretningstrends det år du blev født

Blev du født i Nilfiskens år eller i Spa-badets år? Se, hvad der hittede på BO BEDRE i dit fødselsår.

Indretningstrends på BO BEDRE

Der er mange trends inden for boligindretning og livsstil, der kun har begrænset holdbarhedsdato. Det kan faktisk nogle gange være vanskeligt at huske, hvad der hittede for bare få år siden.

På BO BEDRE er dog vi heldige. Her kan vi bare gå ned i lageret og bladre de gamle årgange af BO BEDRE igennem, så passerer mere end et halv århundredes boligtrends revy.

Følg os på en rejse tilbage i trendhistorien. Vi begynder i 1961, hvor det første BO BEDRE blev sendt på gaden, og ender i år 2000. Du skal selvfølgelig være velkommen på rejsen, selvom du er ældre end 55 år og yngre end 16 år.

TV-stuen på billedet er fra 1961. Her var TV-dillen for alvor ved at bide sig fast. DR var på det tidspunkt dog kun 10 år gammelt, og TV-stuer var et forholdsvist nyt fænomen.

Som det kan anes på det billedet, var billedkvaliteten på datiden store tv-trækasser ikke lige så skarp, som den er i dag. Stolens position tæt på fjernsynet gav derfor god mening.

1961 - New Nordic anno 1961

Der er mange af nutidens designfreaks, der vil give deres højre arm for at bo i dagligstuen på billedet. Wegners Oxchair tæller naturligvis på plussiden. Den letbenede sofa og de øvrige møbler i smukke træsorter er dog også inventar, som vor egen tid er på bølgelængde med.

1962 - køkkenskabe

Mange af denne type køkkener har måttet lade livet under de sidste par årtiers køkkensanering. Engang var de forsidestof på BO BEDRE og svaret på spørgsmålet: "Hvordan får vi plads til det hele?"

1963 - Arne Jacobsen

Ville man bo smart i 1963, og havde man midlerne til det, så kunne man gennemmøblere stuen med møbler af "professor Arne Jacobsen". Sådan omtales den dengang stadig lyslevende AJ i denne reklame fra 1963 fra Fritz Hansen.

På dette område er der meget lidt, der har ændret sig - Arne Jacobsen ligger stadig i toppen i Superligaen.

1964 - typehuse

I midten af 60erne var det halve Danmark i gang med at flytte ud i nyanlagte parcelhuskvarterer i forstæderne. Typehus-løsningen var populær, og BO BEDRE dækkede typehus-stoffet begejstret og fordomsfrit.

1965 - spolebåndoptagere

Engang var spolebåndoptager det mest hippe. Her kunne man selv optage sin egen lyd og afspille den i én og samme maskine.

1966 - den lyse stue

Arne Jacobsens "Myren" og "Svanen" er allevegne i 60'ernes boligreportager i BO BEDRE. Denne artikel handler om stuer med blik ud til naturen. Det illustreres i de store panoramavinduer fra gulv til luft i den tilstødende pejsestue, hvor Svanen står. Den slags store vinduesflader var for alvor ved at vinde indpas i boligerne i disse år.

1967 - væghængte reoler

Væghængte reoler på vertikale metalskinner var smart i 1967.

1968 - sofagrupper

En sofagruppe var eftertragtet i 1968. De var ikke en lige så stor selvfølgelighed, som de er i dag. Der havde simpelthen tidligere ikke været kvadratmeter nok i de små 2-værelses lejligheder og beskedne husmandssteder, som var de typiske boliger for danskerne i den første del af århundredet. Det var inden den store migration til de meget større typehuse i forstæderne tog fart.

1969 - Nilfisk

Nilfisk var et dansk fabrikat af støvsugere. Maskinen i denne R2D2-lignende udformning var der ingen husmoder, der ville være foruden i sluttresserne.

1970 - opvaskemaskiner

Der var engang, hvor vaskemaskinen endnu ikke var allemandseje. i 1970 var det både stor komfort og stor status i at have en fuldautomatisk vaskemaskine - og oven i købet med gratis instruktionsbesøg.

1971 - swimmingpool

Danmark har aldrig været et swimmingpool-land, men i begyndelsen af 70'erne var der en trend efter svømmepøle under opsejling. Den blev dog hurtigt taget i opløbet, da oliekrisen fejede ind over landet i 1973.

1972 - kollektivisme

Billedet stammer fra en reportage i BO BEDRE om kollektive boformer. Det var stort her midt i ungdomsoprøret og kombineret med pangfarverne i den aparte lysekronerne var det også en trend.

1973 - vaskbart betræk

Årets møbel i 1973 var et af tidens populære, polstrede møbler med aftageligt og vaskbart bomuldsbetræk.

1974 - stole

De stole, de bedst kunne lide i 1974, er også nogle af dem, vi bedst kan lide i 2016.

1975 - lukkede pejse

Da energikrisen kom, blev pejsene lukket. Brændeovne og lukkede pejse var en stor trend i 1974.

1976 - køkken/alrum

Pludselig i midthalvfjerserne var køkken-alrum allevegne.

1977 - eksotisk

Verden var blevet større. Nu kunne man vælge i det globale bolighus mellem eksotiske boligstile: Indisk? japansk? Marokkansk?

1978 - Ikea

Ikea kom til Danmark i 1969, og i 1978 var Ikea blevet en del af den kollektive bevidsthed og standardinventar i talløse danske hjem.

Ikeas selvsikre slogans var en god anledning til en sammenligningstest mellem Ikeas produkter og konkurrenternes.

1979 - hvidt

I dag er hvidt allevegne i boligindretningen. Den trend var på vej i 1979 - og selvfølgelig havde BO BEDRE's daværende redaktion spottet det.

1980 - grønne planter

Alt det lys, som de store vinduespartier i de nye boliger lukkede op for, skulle bruges til noget. Grønne planter som i et frodigt væksthus blev en eftertragtet stil.

1981 - B&O

i 1981 var B&O - som Beolab 8000 her - den største luksusvare og noget, som alle med interesee for lyd og design tragtede efter.

1982 - udestuen

Udestuen kommer et sted fra. Den kommer fra 80'erne. Med tiden blev det noget designeliten pegede fingre af efter det ene hus efter den anden blev skamferet af selvbygger-udestuer. Men i 1982 var det også på BO BEDRE cool og "famliens nye samlingssted".

1983 - renoverede landejendomme

Lysnede ældre landejendomme med fritlagte spær og rum, der gik til kip, var en stor trend i 1983.

1984 - neon

Neon og farvet lys er om noget det, man forbinder 80'erne med. Neonlyset var selvfølgelig også noget, som fandt vej til spalterne i BO BEDRE.

1985 - rækkehuse

Rækkehuse som kartoffelrækkehusene i København blev til liebhaverboliger i løbet af 80'erne. Dengang kostede de under 1 millioner, i dag koster de let over 10 millioner. Selvfølgelig havde BO BEDRE spottet denne trend med en stor præsentationsartikel af kartoffelrækkehusene på Østerbro

1986 - polstermøbler

Polstermøbler med bløde dynhynder i denne stil ser man i dag mest på genbrugsstationen. I 1986 var de noget alle sukkede efter.

1987 - korkgulve

Korkgulve var allevegne i slutfirserne

1996 - langborde

Langborde og provence-borde formidlede også i 1996 drømmen om det muntre storfamilieliv med et sydfransk strejf.

1987 - Memphis-stilen

Den flamboyante italienske Memphis-stil med sit dristige formsprog og spraglede farvepalette var populær i midtfirserne, også når det var i sort-hvide opslag i BO BEDRE.

1988 - japanske haver

I slutningen af firserne var der mange haveejere, der brændte efter at indføje nogle japanske detaljer i deres have som for eksempel rislende vand, trædesten og kunstfærdigt anlagte stendiger.

1989 - spabade

Spabade - behøver man at sige mere? I 1989 var spabade den ultimative luksus, som alle drømte om.

1990 - elipsebord og 7'er

I dag er der intet opsigtsvækkede ved denne kombination af Piet Heins Elipsebord og Arne Jacobsens 7'er stol. Tilbage i 90'erne var det dog ikke et møbelmix, som man kendte til hudløshed fra hver andet mødelokale eller spisestue.

Man kan nemlig være nogenlunde sikker på, at alt, der havner på BO BEDRE's forside et givent år, er endt der, fordi det har en Waow-faktor.

1991 - computerborde

Suk - computerborde... Måske er det ikke for at markere computerbordenes bortgang, man skal flage på halv.

I halvfemserne var de dog en ergonomisk livsnødvendighed på hjemmearbejdspladsen og på kontoret.

1993 - cd-rom afspiller

Dette er en reklame fra Philips for verdens første (og sidste?) cd-afspiller, der også kunne vise CD-rommer. Det var hot i 1993

1992 - cd-reoler

"Omsider pæne reoler," hedder overskriften. Og det var disse CD-skyskrabere i 1992.

1993 - køkkensæt

Køkkensæt var ikke noget nyt i 1993, men det gav bestemt ekstra vind i sejlene i halvfemserne, hvis en køkkenlinie kunne stables, og elementerne kunne passes ind i hinanden.

1994 - transportable fjernsyn

Køkkenfjernsyn og transportable tv-apparater med stort og tungt bagparti var supermoderne i midthalvfemserne.

Frostet glas - 1995

Farver frostet glas spillede i lyset i alle vindueskarme i 1995.

1997 - gustaviansk

Svensk gustaviansk retrostil i hvide toner var populært i 1997.

1998 - elevationsseng

I 1998 var mekanikken ved at være på plads i elevationssengene.

1998 - nye badtendenser

Badeværelset har gennemlevet sin egen krønike på BO BEDRE - og i danske hjem. Væghængte toiletter og halvtransparante brusevægge var stort i 1998.

1999 - svævende køkkener

Køkkenerne har også løbende skiftet ham. I 1999 var det "svævende" væghængte køkken den store luksus, og noget alle følte, de havde ret og lyst til.

2000 - udendørs belysning

I år 2000 år blev der lys over landet. Lysteknologien udviklede sig med stormskridt og forskellige udendørs belysningssystemer blev meget eftertragtede.

Vi vil slutte vores Odyssé igennem ca. 40 års trends på BO BEDRE. Det er ikke for at diskriminere vores læsere på under 16 år. Det skyldes, at vores kolleger om 30 også skal have noget at lave. For der vil altid være nye trendhistorier at skrive. Den ting er helt sikker.