Bryggers med multifunktioner

Roskildehjemmets 33 m2 store helårsisolerede anneks har tidligere været brugt både som ungdomsværelse, gæsteværelse og til sidst et vaskerum, der primært blev brugt til at opbevare ting og sager i.

© Andreas Mikkel Hansen

Nu er det blevet et gennemtænkt multifunktionsrum, der både rummer kontor, grovkøkken, opbevaring og vaskeplads.

Fakta og priser:
Maling, til inddækninger til ovenlysvinduer, Interior Easy Finish 40, ral 9010, 3 L, 799 kr., Flügger. Bivoks, til behandling af mdf-plader, 99 kr., Flügger. Ovenlyskupler, Alulite Glasrytter- lys, 45 grader, 2-lags termo, lavenergi, lysmål 75 x 75 cm, 55.000 kr. for tre stk. inkl. montering, Bygma/Optilite/Icopal. Køkkenbordplade, Hällestad, 246 x 63,5 cm, tre stk. á 499 kr., skabslåger, Häggeby, hvid, 900 kr., underskabe, Metod, hvid, 4500 kr., køkkengreb, Blankett, børstet stål, to stk. 39 kr., sokkel, Grevsta, børstet stål, b 220 cm, h 8 cm, 140 kr. pr.stk., alt fra Ikea. Plade bag vask på væg, garderobeskabsfront, sort højglans, 50 kr., Ikeas rodebutik. Køkkenarmatur, Blanco Master-S Semi-Profi, med udtræk, blank krom, 5860 kr., Blanco. Vaskekar, dyb vask, Juvel VKB50, 500 x 400 x 230 mm, 2345 kr., Intra Juvel. Mdf-plader, mat sort, 25 mm, fire stk. plader skåret på mål, 2195 kr., Silvan. Dør, 40 mm massiv, 886 x 2098 mm, sort, 7500 kr., Bygma/Swedoor/Jeld-wen. Dørgreb og låsecylinder, mat børstet stål, 2045 kr., Ruko. Rullegardin, Kirch, hvid med sort træliste, 2049 kr., Magnild gardiner. Lampe, Ecomoods spotlight fra Philips, led, 599,95 kr., Silvan. Vandrør, til loftknage og holder til bord, galvaniseret, 463 kr., Jem & Fix. Bøjler, kobber, h 20 x b 42 cm, fem stk. i sæt, 69 kr., Hay. Tape, postkort, tavle og klistermærker, 1454 kr., Sankt de Lux. Glaskrukke, skuresvamp, børste, håndsæbe, fladt lille fad, 499 kr., Bahne. Plastspand, til vaskepulver, 49 kr. pr. stk., Fakta. Flettet kludetæppe, Kilroy Jordan, læder, 140 x 200 cm, 499 kr., Din Tæppekæde. Pose til skraldespandstativ, groft gråt hør, 250 kr., Stof og Stil. Fletkurv, fransk, 375 kr., Ritslev Kronen. Skab med glaslåger, skraldespandstativ, kasse med læderlook og tæpper oven på gråt skab er privateje.

© Andreas Mikkel Hansen

Månedens læsere er Laura og Torben Krøyer

Hvad ville i gerne Have Hjælp til? Vores anneks er stort og rummeligt, og bruges i det daglige både som kontor for min kones virksomhed og som bryggers. Men vi manglede at få det til at fungere, efter at vores voksne børn var flyttet hjemmefra. Vi var løbet tør for ideer til, hvordan hele annekset kunne udnyttes bedst muligt.

Bruger i det nye rum anderledes end før?
Helt klart har vi fået mere lyst til at gå over i det nye bryggers. Vi synes, at rummet er blevet udnyttet så godt, at vi føler, vi har fået både et nyt bryggers og et ekstra køkken, til når vores andet køkken ikke er stort nok. Den ekstra dybe vask havde vi ikke selv valgt, men den bruger vi rigtig meget til at rense alt fra grøntsager og nyfangede fisk til beskidte gummistøvler.

Hvilke idéer synes i bedst om?
Døren, der forbinder de to rum i annekset, så min kone kan bruge bryggerset som et tekøkken i hverdagen, når hun er på sit hjemmekontor. Og så idéen med at man kan bruge eksisterende køkkengrundmoduler, men lave en nem og billig makeover med nye låger og greb. Og ikke mindst ovenlyskuplen, der åbner rummet op og giver en fornemmelse af højt til loftet. Det har givet et godt lysindfald, og udvendigt ser hele bygningen rigtig flot ud med de tre trekantede ovenlyskupler, anneksen nu er blevet udstyret med.

Har i lært noget nyt efter BO BEDREs besøg?
At et bryggers, som egentlig for os var et nedprioriteret rum i vores hus, sagtens kan rumme designløsninger, der gør rummet spændende at være i.

© Andreas Mikkel Hansen

FØR:
Rummet i annekset har tidligere været anvendt både til ungdomsværelse med egen indgang, kontor, gæsteværelse m.m., men familien havde længe ønsket sig et godt reelt bryggers, der kunne bruges mere funktionelt. Rummet har en god størrelse til bryggers eller grovkøkken med masser af vægplads uden for mange vinduer at tage hensyn til.

© Andreas Mikkel Hansen

Hele den ene væg er fuldt ud udnyttet som et integreret møbel med under- og overskabe. Der er med vilje lavet forskellige dybder på elementerne, så væggen ikke kommer til at virke for tung. Køleskabet er indbygget i skabselementerne, så det fremstår som et almindeligt skab. Bemærk det dejlige lysindfald fra det nyetablerede ovenlysvindue.

Skab en god arbejdshøjde Væggen er optimalt udnyttet med masser af skabsopbevaring helt op til loftet, god bordplads og en ekstra dyb vask, der bruges til alt det grove. Bordpladen er af halvmat linoleum med alukanter. Pladen bag vasken er i sort højglans og skåret til ud af en garderobeskabslåge købt i Ikeas andensorteringsbutik til 50 kr. Matte sorte mdf-plader adskiller vaskemodul og skabsfryser. Mdf-pladerne er overfladebehandlet med bivoks for at gøre dem mere hårdføre. Vaskemaskine og tørretumbler er løftet op i niveau, så man opnår en perfekt arbejdshøjde. Nedenunder er der etableret store skuffer til opbevaring af vasketøj.

© Andreas Mikkel Hansen

Brug også skufferne til at lave et overskueligt system til vaskepulver, og slip for at have forskellige emballager stående, der roder i skabet eller på bordet.

© Andreas Mikkel Hansen

Bryggerset manglede bordplads, og derfor blev der bygget et bord af et tykt sort stykke mdf-plade, der er overfladebehandlet med bivoks. Pladen blev moteret med hængsler af galvaniseret stål, så bordet kunne klappes op og ned. På undersiden blev monteret en plade mere, der - når bordet er klappet op - bruges som opslagstavle, og når det er nede fungerer som bordben (se billede nederst på denne side). Skraldespand- stativet er klunset fra naboen, og påmonteret en hjemmesyet hørpose. Det fungerer nu perfekt som en meget rummelig vasketøjskurv.

© Andreas Mikkel Hansen

Det vægmonterede bord ses her klappet ned med opslagstavlen som bordben.

© Andreas Mikkel Hansen

Der er forholdsvis lavt til loftet i bryggerset og derfor behov for et større lysindfald. Anneksets tag er fladt og beklædt med tagpap, og derfor var den mest optimale løsning at opsætte ovenlyskupler. Der findes forskellige ovenlysløsninger til flade tage, her er valgt den mere eksklusive med massiv inddækning af træ og termoglas med elbetjening.

© Andreas Mikkel Hansen

Skab et nemt og billigt industrilook med galvaniserede vandrør, der er samlet og monteret på væggen til en bøjlestang. Bøjlerne er almindelige renseribøjler i en kobberudgave.

© Andreas Mikkel Hansen

Pia Krøyer er grafisk designer, stylist og forfatter. Hun er en af BO BEDREs faste eksperter, vi sender ud til vores læsere. Se mere på hendes blog: kroyers.blogspot.com

“Min første tanke var, at det var et dejlig stort reelt rum med mange muligheder. Der var hvide træpaneler over det hele, så det var et must fra min side at få etableret et mere råt look med lidt kant. Jeg har skabt et grafisk udtryk med farver som sort og grå samt brugt materialer med et industrilook. Jeg har også prøvet at gøre en dyd ud af at skabe et funktionelt og flot indrettet rum. Endelig var det vigtigt at få noget mere og bedre lys ind i rummet.”