Sådan rengør og vedligeholder du dit badeværelsegulv

Fra marmor til vinyl – sådan holder du det flot og rent.

Betonoverflade
© Mosaikhjørnet

Betonoverflade

Som overflademateriale skal man være lidt mere forsigtig med beton, end man skal med fx. terrazzo, da beton er ensfarvet, og dermed er det nemmere at se pletter og ridser. Faren for at ridse overfladen på badeværelset er ikke stor, men det kan ske, når man sætter det op eller hvis man ikke er forsigtig med armaturen.

Ved almindelig rengøring skal man være opmærksom på, at man helt skal undgå syreholdige rengøringsmidler – hvilket inkluderer kalkfjerner.

I stedet for anbefales det, at man benytter sig af natursæbe. Sæbespåner kan til nød også bruges, men kan give betonen en mat overflade, da det indeholder kalk. Til kalkfjerning anbefales det at bruge vandslibepapir.

Vinyl gulv
© Harvey Maria

Vinyl gulv

En vinyloverflade på badeværelset er et rigtig godt alternativ til fliser. Men hvis du vælger vinyl, så er det vigtigt, at du vælger specielt vinyl til vådrum, så det kan holde til den store mængde fugt og vand.

Som materiale er vinyl til vådrum meget modstandsdygtig overfor vand og fugt – og bedst af alt, er det rigtig nemt at rengøre. For at fjerne ovenskydende vand skraber du blot hen ad gulvet, og ved grundigere rengøring af væg og gulv, bruger du en blød svamp vredet op i lunkent vand og opvaskemiddel. Kalk kan du nemt og sikkert slippe af med, med kalkfjerner.

Marmoroverflade
© Frankhouse.org

Marmor overflade

For at opretholde et flot og rent marmorgulv samt vægge, er man nødt til at vedligeholde det regelmæssigt, for hvis skidt, kalk og snavs hober sig op, bliver det med tiden endnu svære at gøre rent. Dog skal afrensningen af overfladerne gøres forsigtigt, især hvis syrekemikalier er involveret, hvilket du helst skal undgå. Overfladerne skal forsigtigt skrubbes med en svamp vredet op i vand og et mildt, afblegningsfrit vaskemiddel.

Da marmor næsten udelukkende består af kalk, bliver det selvfølgelig ætset af kalkfjerner og andre syre. Derfor er den bedste måde at undgå kalk på marmoroverfladerne at tørre vandet af, hver gang man har været i bad.

Terrazzo
© Digsdigs.com

Terrazzo

Da terrazzo består af skærver af marmor, så gælder der de samme regler for rengøring og vedligeholdelse: Syreholdige kemikalier og kalkfjerner skader overfladen, og må ikke benyttes. Til kalkfjerning anbefales det at bruge vandslibepapir, og ved almen rengøring tåler overfladen bedst natursæbe. Sæbespåner kan også bruges, dog skal man være opmærksom på, at de indeholder kalk, og kan derfor give overfladen et mat look.

Hvis gulvet er blevet slidt og kedelig i farven af både kalk og snavs, kan den slibes og poleres op, så den står som ny igen.