Afkalkning af messing: Her er ekspertens råd

Messing bringer varme og glød ind i det moderne hjem i form af armaturer og greb på badeværelser og i køkkener. Læs her, hvordan du kan holde det rent og kalkfrit.

Messing kræver korrekt vedligeholdelse

Det varme metal, messing, er populært i boligindretningen. Armaturer i messing kræver dog vedligeholdelse og rengøring, hvis kalken skal holdes væk, og her skal man være særlig opmærksom, så man ikke skader messingoverfladen. Det er derfor afgørende at bruge de rigtige rengøringsprodukter i de rette mængder. Nedenfor giver Tine Nielsen, ekspert i byggeloven og bygningsreglementet i Videncentret Bolius, sit bud på, hvordan man bedst afkalker messing.

© Aleksandra Zlatkovic

Sådan afkalker og rengør du messing

Det helt korte svar er at passe godt på, når du arbejder med afkalkning af messing. Messing er meget følsomt over for syre, så bruger du en, der er for stærk, ødelægges belægningen og bliver sort. En opløsning med eksempelvis fosforsyre, som findes i produkter som Minus Kalk og Kalk Væk, vil kunne ødelægge overfladerne med messing.

Du kan imidlertid godt anvende en meget mild opløsning med syre og gøre som følger: Tag handsker på. Hæld 9 dl koldt rent vandt i en lille spand, og tilsæt 1 dl mild eddikesyre (husholdningseddike), og bland det forsigtigt. Dyb en klud i den milde syrlige opløsning, og arbejd forsigtigt på de kalkede områder. Arbejd lidt med det, indtil kalken er synligt reduceret og forsvinder. Skyld al syren ud af kluden, aftør, og skyld messingelementerne grundigt med rent koldt vand. Aftør messingelementerne med et rent og tørt viskestykke så der ikke sidder vand på overfladerne, der kan danne kalk på ny.

Gentag evt. denne behandling et par gange efter behov - det kan godt tage en del tid, inden det ønskede resultat opnås.