
6 tendenser, du skal kende i 2018
Hvilke materialer skal du indrette med og hvordan skal det nye køkken se ud anno 2018?
Af
Art nouveau
Drøm dig tilbage til starten af 1900-tallets Paris. Art nouveauen var på sit højeste med ornamenteringer og masser af dekoration. Det var flamboyant, dristigt, dekadent. Mange hungrer efter at opleve det igen efter et årti med mådehold og nedtonethed. Nu skal vi have større armbevægelser! Restauranter, barer og hoteller er godt i gang.

Fake flora
Kunstige blomster er det helt nye. Nu behøver du ikke at huske at sætte friske blomster i vaserne hver lørdag – køb kunstfærdige grene, blomster, græsser, der holder i en evighed. Engelske Abigail Ahern er en af de førende inden for det felt.

Naturlige materialer
Formerne er rustikke og med næsten arkæologiske udtryk, og overfladerne er upolerede. Materialerne er helt naturnære: sten, træ, ler, læder, grove tekstiler, glas, metaller. I den teknologiske tidsalder, vi lever i, tilbringer vi det meste af vores vågne liv foran en skærm.
Så vi begynder at hige efter mere sanselighed og taktilitet – noget, vi kan føle og røre ved. Stilen skal helst være uhøjtidelig, skæv og underfundig, og gerne lige så uperfekt som vi selv er! Mørkt træ erstatter det lyse, brun marmor og mørkspættet terrazzo erstatter den hvide, og bruneret messing, cortenstål og tin tager over for de blanke, skinnende metaller.
Og så ser vi flere og flere nyudviklede materialer og kompositmaterialer. Bl.a. har den hollandske studerende på Design Academy Eindhoven, Roxane Lahidji, udforsket nye muligheder ved at genopfinde salt som et bæredygtigt designmateriale. Hun blander salt med harpiks, så det bliver fast og får fylde og form – kulpulver og naturlige farvevariationer i salten resulterer i, at materialet ligner natursten (marmor) til forveksling. Roxane Lahidjis afgangsprojekt hedder Marbled Salts og består af små borde og skamler. Se www.designacademy.nl

Mørke køkkener
Træt af dit hvide køkken? De mørke træsorter vil vinde frem i 2018. Her til ses Svane Køkkenets splinternye bud kaldet Raw, som lanceres i januar. Røget eg og andre mørke træsorter giver både elegance og varme til rummet – ja, elegant hygge. Og skulle nogen være i tvivl om, hvem der styrer i de danske køkkener viser eksemplet her, at mændene har magten og derfor udnytter den til at indrette en del af køkkenet som en hyldest til vinen med køleskab, skuffer til redskaber osv. Der sker også nyt på den mere teknologiske front.
De nye smarte hårde hvidevarer handler om temperatur, sådan at de hjælper amatørkokken. Miele har fx lanceret verdensnyheden Dialogovnen, som kommer til Danmark i 2019. Som en mikrobølgeovn bruger den radiobølger under madprocessen. Men den overvåger også, hvor meget energi fødevaren absorberer, og reagerer ved at justere bølgernes frekvens og faser.
Alt kan tjekkes på mobil-app.

Small scale-living
Small scale-living og small scale-produktioner er buzz words for 2018. Small scale-møbler eller studio-modeller bliver det helt store. I takt med at vi bor mindre (og oftere alene) i de store byer, er der fra møbelproducenterne stor fokus på, at møblerne nødvendigvis også må nedskaleres. Gigantiske flydersofaer erstattes med mindre og mere kompakte halvanden-personers-sofaer. Småborde, puffer, borde, der kan op- og nedjusteres fra 2 til mange personer, multifunktionelle møbler, der hurtigt og nemt kan flyttes, er nødvendige, når man bor på få m2. Praktiske og costumized garderobeskabe, hvor du kan organisere dine (færre) ting, er også vejen frem, når du vil spare plads.

Megabyer og nomadeliv
Denne trend er mere langsigtet og handler om hvordan forskere spår vores fremtidsbyer og levemåder. De fleste er enige om, at byerne vil fortsætte med at vokse, og nye megabyer skyder op. Et af de mest fascinerende og ambitiøse eksempler er visionen om en gigantisk by: Neom. En helt ny high tech-ørkenby mellem Saudi-Arabien og Jordan med en bro over det Røde Hav til Egypten. En by, der er 300 gange større end København, drevet af grøn energi. Et bæredygtigt utopia bygget til en ny måde at leve på. Projektet blev præsenteret af den saudiarabiske kronprins Mohammad bin Salman i efteråret, og første del af byen forventes klar i 2025. Læs mere på neom.com
Et andet eksempel på, at byerne vokser sammen, er projektet Hyperloop, et togsystem og en revolution inden for transport, som på sigt ville kunne forbinde alle de større byer i Europa på ingen tid. Man sidder i kapsler, som på skinner skyder en fart langt hurtigere end et fly flyver. Se hyperloop-one.com
Vi går også en adresseløs fremtid i møde, hvor vi arbejder og bor ad hoc – forskere spår, at større firmaer dropper hovedkontorer, fordi medarbejderne arbejder ude i byerne på skiftende individuelle arbejdspladser. Et nomadeliv, hvor man sidder fra dag til dag eller fra projekt til projekt. Det er allerede godt på vej, også i de større danske byer, hvor kontor-hotellerne vinder indpas. På billedet ses et af tegnestuen Snøhettas nye projekter – de norske arkitekter hører til i den absolutte verdenselite, og er med til at sætte aftryk i fremtidens byer. Her forslag til mediehuset Le Mondes hovedsæde i Paris.