Der findes nok ikke et hjem hvor TV’ets placering ikke er et kompromis mellem, hvad der er praktisk, og hvad der er pænt. For uanset hvor man placerer sit TV, kommer man ikke uden om, at det i op mod 20 timer i døgnet blot er en stor firkantet sort skærm, der hænger og skæmmer den øvrige indretning. Sådan havde designere Yves Béhar det også, da han for et par år siden indrettede sit hjem, og det gav ham ideen til The Frame.
– Mit udgangspunkt var, et jeg ikke længere ville se et TV som et teknologisk produkt, der skal vises frem, men som en ting, der skal passe ind i den øvrige indretning, forklare Yves Béhar på et pressemøde i Paris.
Målet var at skabe et TV, der er mere personligt, og som har en naturlig plads i indretningen, også når det er slukket. Og det er lykkedes ved at lave The Frame, der ligner en billedramme i så høj grad, at det er svært at se forskel.
– Vi har lavet en brugerflade, hvor man i øjeblikket kan vælge mellem 100 kunstværker af 40 internationale kunstnere – eller end egne feriefoto. Når TV’et er slukket, skifter billedet til et kunstværk, man selv vælger, således at TV’et bliver en integreret del af fx en væg med kunst, siger Yves Béhar.
Teknologisk kan det lade sig gøre, fordi TV-skærme i dag er af så høj kvalitet, at gengivelsen af kunst bliver næsten fejlfri. Yves Béhar viser eksempler på blyantstegninger, hvor de enkelte streger står så skarpt, og teksturen i papiret er så tydelig, at man skal helt tæt på, for at se, at det ikke er den ægte vare.
– For at illusionen skal blive perfekt, er det nødvendigt, at skærmens lysintensitet ændrer sig i løbet af dagen. Ellers vil skærmen være meget lysere end de øvrige kunstværker på væggen, når der ikke er så meget lys i rummet. Derfor har vi arbejdet meget med at udvikle nogle sensorer, der registrerer lyset i rummet og dæmper eller øger skærmens lys derefter, forklarer Yves Béhar.
Andre sensorer registrerer, om man forlader rummet, så skærmen kan gå i dvale, når der ikke er nogen tilstede, og vågne op igen, når man kommer ind.
– Alle sensorerne er placeret, så man ikke kan se dem. Det eneste man ser er skærmen, med et kunstværk, og en smuk ramme i træ eller metal. Selv Samsungs logo er fjernet fra fronten og ses kun som et lille brændemærke i rammen på siden af TV’et, fortæller Yves Béhar.
The Frame kommer i butikkerne i løbet af juni og fås som 55” eller 65” med rammer i metal eller træ, der klikkes på med magneter og derfor kan udskiftes. Prisen er endnu ukendt.