Gør din hverdag nemmere med ny teknologi

Nye smarte og grønne teknologiske tiltag står i kø, læs med og bliv klogere på hvilke netop dit hjem har brug for.

smarthome intelligent design teknologi hus
© Andreas Mikkel Hansen

Huset her var oprindelig et parcelhus, som blev vellykket ombygget og renoveret for en del år siden, og vi viste det dengang i BO BEDRE som et af de energimæssig nye positivhuse. Pointen er, at fremtidens boliger allerede er her, for de mange hundredtusinder af parcelhuse, der findes over hele Danmark, vil danne grundlaget for fremtidens hjem for flertallet. Det handler så, om hvordan vi opdaterer parcelhusene mest smart. Nogle får/har solceller på taget, andre luft til varmepumper, nogle har robotter som støvsuger, eller de klipper plænerne.

Vi har talt om det længe – det intelligente hjem. Det er i en årrække mest blevet ved snakken og af mange betragtet som historier fra fantasiens overdrev. Nogle af de innovative ideer er blevet foldet ud i udstillingshuse og på glittet papir, men nu er det alvor: Ideerne og de nye teknologier rykker lige så stille ud af ingeniørernes og opfindernes hoveder for at flytte ind i vores hjem med alle de fordele, men også de nye udfordringer, som det giver.

– Når udviklingen først tager fart nu, er det, fordi opsætningen af de nødvendige ”dimser” har været vanskelig og tidskrævende, forklarer Preben Mejer, direktør for Radr, der arbejder med de nyeste teknologiske muligheder. Han har længe talt om kloge køleskabe, der gør os opmærksom på, at mælkekartonen er tømt, og pålægget nærmer sig sidste salgsdag – en teknologi, som i princippet eksisterer, men som skal tilpasses den enkelte husholdning for at gøre fyldest. Og her nærmer vi os netop sagens kerne. I en tid med fokus på individualisme, så skal de nye ideer matche vores personlige behov. Tidskrævende standardløsninger er ikke i høj kurs.

Fremtiden er som bekendt svær at spå om, men når det gælder det intelligente hus, er fremtiden her allerede. Nye teknologier, der skal gøre vores dagligdag lettere, grønnere og mere rentabel, står i kø og venter bare på at blive installeret. De store spørgsmål, som står tilbage, er, hvad og hvor meget teknologi vi egentlig har brug for – og ikke mindst, hvordan vi forbereder vores huse på den teknologiske revolution.

Smart platform
© Andreas Mikkel Hansen

Designerne kaster sig nu også over hjemmets teknologi. Her Philippe Starcks termostater for Netamo.

– For at tilføre intelligens til produkterne skal man bruge en smart platform, og her er Google og Amazon foreløbig de bedste bud på udbydere, men det er oplagt, at de forskellige bredbåndsleverandører også begynder at tilbyde intelligente tjenester, fortæller Preben Mejer, der understreger, at der allerede er en underskov af leverandører af alt fra låse og kontakter til blandt andet røgalarmer og energistyring, som netop fungerer via disse platforme.

– Er man gør-det-selv-typen, findes der også en masse spændende løsninger på platformen IFTTT – If This Then That, hvor man kan downloade løsninger, der for eksempel åbner garageporten og tænder lyset i indkørslen, når man kommer hjem, forklarer Preben Mejer.

– De intelligente enheder betyder også, at betjeningen bliver meget nemmere. I en nær fremtid vil man ofte kunne nøjes med at tale til både computeren og de enkle enheder, om det er iPads og smartphones eller en helt ny type enheder, som for eksempel Alexa fra Amazon eller Home fra Google. De er på størrelse med en peberkværn og kan stå på hylden i køkkenet eller stuen. Så vil man med enkle kommandoer kunne styre både varme og lys, bare man taler pænt til dem, lyder det fra en begejstret Preben Mejer, der også kan fortælle, at det bliver muligt at få vaskemaskinen til at vente med at gå i gang, indtil tørretumbleren er færdig. På den måde undgår man overbelastning af systemet og sikringer, der står af.

– Vi kan også forvente at få et kærligt skub, når vi har siddet lidt for længe ved skrivebordet. Et nyt hæve-sænkebord fra danske Spacecraft indikerer, når det er på tide at rejse sig op og strække benene.

Intelligent design til hjemmet
© Andreas Mikkel Hansen

– Vi kan også forvente at få et kærligt skub, når vi har siddet lidt for længe ved skrivebordet. Et nyt hæve-sænkebord fra danske Spacecraft indikerer, når det er på tide at rejse sig op og strække benene.

En del af den nye teknologi, som både skal optimere komfort, sundhed, velvære, sikkerhed og energiforbrug, kræver intelligente sensorer til registrering af vores adfærd. Er man nybygger, er det en god idé at tænke dem ind i byggeplanerne fra starten, så man undgår kabler og synlige installationer. Sensorerne kan styre lys, varme, klimaanlæg, tyverialarm m.m.

Intelligent software
© Andreas Mikkel Hansen

– En af de mest spændende teknologiske landvindinger finder vi netop inden for software, baseret på kunstig intelligens (også kaldet Artificial Intelligence eller AI) – dvs. software, der er i stand til at tage ved lære, og som over tid kan genkende vores adfærd og forstå vores behov – og justere ind efter det, forklarer Preben Mejer, der kan fortælle, at den type teknologi, anført af giganter som Google, IBM og Microsoft, har taget flere kvantespring og ligger klar til at assistere os i mange dagligdags sammenhænge.

– Frem for at bøvle med at opsætte og indtaste en masse oplysninger vil de nye systemer selv tage ved lære. Et eksempel er Googles Nest-termostat, som via kunstig intelligens selv finder ud af, hvornår man er hjemme, går i seng, står op, kører på arbejde osv. Den registrerer og foretager avancerede observationer og beregner, hvornår der skal skrues op og ned for varmen. Et andet eksempel er den intelligente røgalarm, der kan tjekke, om ovnen er tændt, og sørge for, den bliver slukket, hvis den udvikler røg – ja måske endda tilkalde naboen og alarmere brandvæsenet. Alle disse enheder kan ”tale” sammen via internet-skyen.

Teknologien findes
© Andreas Mikkel Hansen

Mange smarte teknologier – specielt til styring af lys og varme – findes allerede. Trådløse termostater og styreenheder, hvor man kan styre gulvvarme og radiatorer fra ét sted. Sensorer, der lukker persiennerne, når solen brænder på ruderne, eller starter for ventilationen, når luftfugtigheden bliver for høj. Via en såkaldt gateway – en slags elektronisk central tilsluttet internettet – kan man sætte en række forprogrammerede handlinger i gang. Vi kan overvåge vores hjem og få meddelelser om indbrud, brud på rør, gasudslip osv.

En af de danske virksomheder, der er på forkant er Lauritz Knudsen, der har udviklet IHC (Intelligent House Control), som giver mulighed for at betjene hjemmets elinstallationer fra smartphone, tablet eller computer. Her kan man slukke det lys, man glemte om morgenen. Tjekke om tv og strygejern er slukket, trække gardinerne for, rulle markisen ud, skrue op for varmen og sætte tyverialarmen til. Der findes også andre trådløse systemer på markedet, for eksempel Z-Wave, der er designet til styring og overvågning af apparater og sensorer i hjemmet – og som kan tages i anvendelse uden de store forberedelser.

– Man skal dog være opmærksom på, at både LC IHC og Z Wave er proprietære systemer, kontrolleret af en virksomhed, og det vil sige, at for eksempel i LK’s tilfælde er det virksomheden, der beslutter, hvad der skal kunne kobles til systemet. For Z Waves vedkommende er det også virksomheden, der ejer protokollen, mens Google og Amazon arbejder med åbne protokoller uden begrænsninger, siger Preben Mejer.

Fremtid og sikkerhed
© Andreas Mikkel Hansen

Hvordan forbereder og fremtidssikrer man så sit hus – både det nye og det gamle – så man kan få glæde af de nye teknologier? Ja, selvom hovedparten af de nye tiltag er trådløse, så kræver de strømforsyning og bredbånd, og den del skal selvfølgelig være optimeret og tilgængelig i hjemmet.

– Når det drejer sig om IT, vil de fleste huse have en fiber-bredbåndsforbindelse – og så vil det, der foregår inde i huset, ofte være trådløst. Det vil selvfølgelig være en fordel at fremføre kabler til meget bredbåndskrævende formål, som for eksempel til Smart TV med superhøj opløsning i den kommende 8K standard, forklarer Preben Mejer og påpeger, at man af sikkerhedsmæssige årsager også bør planlægge en dobbelt-infrastruktur. Alarmsystemet, der for eksempel kun kører på mobilnettet, vil være meget lette at jamme og sætte ud af funktion. Her vil det være en fordel at være tilkoblet både mobil- og bredbåndsnettet, påpeger Preben Mejer.

– Og når vi nu er ved sikkerheden, så er jeg ikke i tvivl om, at den såkaldte ransomware, hvor ens computer angribes af virus eller lukkes helt ned, også vil blive et problem i den enkelte husstand. Det er derfor meget vigtigt, at man kommunikerer på en sikker måde, så man ikke blotter sit netværk. I fremtiden vil det ikke bare være ens PC, der risikerer at blive udsat for ransomware, man risikerer også, at skurke tager ens hjem som gidsel, og nægter at tænde for lys og varme, før man har indbetalt en løsesum. Med den omsiggribende teknologi bliver sikkerheden en meget vigtig faktor i fremtiden, mener Preben Mejer.

Vær på forkant –  tænk teknologien  ind i hjemmet
© Andreas Mikkel Hansen

– I fremtiden bliver styringen af hjemmets teknologi hovedsagelig trådløs. Det vil sige, at der skal være en potent fiber- eller bredbåndsforbindelse ind i hjemmet, forklarer direktør for Radr, Preben Mejer.

– Derudover er det en god idé at sikre sig installation af strategisk rigtigt placerede strømudtag – hellere for mange end for få – så man har umiddelbar adgang til strømforsyning til diverse kameraer, wifi-hubs, sensorer eller andre teknologiske gadgets, siger Preben Mejer, der råder til at kaste et kreativt blik på indretningen, inden man går i gang med at bygge eller renovere.

– I gamle dage talte vi om teknik-rum, hvor alt var samlet. I dag taler vi om teknik-punkter, og dem bliver der flere og flere af, lyder forklaringen.

– Det kan også være en god idé at installere en række tomme rør, hvor man sidenhen kan fremføre kabler til nogle af hjemmets mere bredbåndskrævende installationer. Det kan for eksempel være til stuens underholdningscenter, hvor skærmene i fremtiden vil være gigantstore – fra 65 til 85 tommer. Skærme af den størrelse er meget bredbåndskrævende og kræver derfor fysiske kabler, fortæller Preben Mejer.

– Kabler kan også være en løsning i forhold til tyverialarmer, hvor det kan anbefales at have to kommunikationsveje. Trådløse signaler er ikke sikre – de kan jammes/blokeres, advarer Preben Mejer.

– Står man over for at skulle bygge nyt, kan man på det helt lavpraktiske plan overveje, om man har brug for den store garage til både to og tre biler. I fremtiden bliver biler selvkørende og vil være en ydelse, man bare abonnerer på. Til gengæld giver det god mening at skabe robot-parkering inde i huset. Vores hjem kommer til at huse mange flere robotter i fremtiden – og de skal jo have et sted at sove, smiler Preben Mejer.