© Fritz Hansen

Ugens Klassiker: PK22 af Poul Kjærholm

PK22-loungestolen er et ikonisk design, som de fleste danskere genkender. Den slanke og enkle stol var banebrydende, da Poul Kjærholm tegnede den i 1956.

PK22-stolen er en videreudvikling af det afgangsprojekt Poul Kjærholm lavede, da han afsluttede sin uddannelse på Kunsthåndværkerskolen i 1952. Afgangsprojektet hed PK25, og viste allerede den retning, Poul Kjærholm var på vej mod. Men der var nogle detaljer, der kunne forbedres, mente han.

Derfor tegnede han i 1956 PK22, som forfiner og forenkler det i forvejen minimalistiske udtryk i PK25. Inspirationen til begge stole kommer fra Mies van der Rohes geniale Barcelona-stol. Men især Poul Kjærholms PK22 er endnu mere enkel og strømlinet end selv dette minimalistiske mesterværk.

PK22 blev præsenteret første gang i 1957 på Triennalen i Milano, som senere blev til Den Internationale Møbelmesse i Milano. Her vandt PK22 guldmedalje, hvilket betød en blåstempling, der gav genlyd.

PK22 blev frem til 1982 produceret af E. Kold Christensen, hvorefter rettighederne overgik til Fritz Hansen, som står for produktionen i dag.

© Fritz Hansen
© Fritz Hansen