Han ville befri danskerne

Ny dokumentarfilm viser hidtil gemte sider af geniet Børge Mogensen. Møbeldesigneren voksede op i et indremissionsk miljø, hvor man gik i kirke tre gange om ugen.

Børge Mogensen-materiale, som aldrig er set før

Hvis designeren Børge Mogensen havde set priserne på sine møbler i 2015, var han blevet rasende.
Hele hans fundament og grundidé var at skabe møbler til folket - møbler af høj kvalitet, men til hæderlige priser. At et genbrugt eksemplar af Øreklapstolen i dag kan snige sig op på næsten 30.000 kr., var bestemt ikke Børge Mogensens plan. Hans drøm var at befri danskerne fra den tunge møbelarv.

Læs også: 24 designere, som nørden burde kende

Dokumentarfilmen 'Møbler til tiden', som får premiere på filmfestivalen CPH:DOX i morgen aften, tegner et billede af et trængt kunstnersind, som foldede sig ud og skabte en designæra.
Filmen indeholder materiale, der aldrig tidligere har været vist for offentligheden.
Møbeldesigneren levede i en tid, hvor velstanden var ved at få et fast greb i danskere over en bred kam, og han gjorde en dyd ud af at ramme den kvalitetsbevidste dansker fra middelklassen.

Dokumentafilmen giver et hidtil gemt billede af Børge Mogensen, der voksede op i et meget indremissionsk hjem med en mor, som slæbte sine børn i kirke tre gange om ugen. Faderen havde tilsyneladende et voldsomt gemyt, og der var vold i barndomshjemmet.

'Møbler til tiden' er bl.a. blevet til takket være sønnen Thomas Mogensen, og filmen afdækker et liv, hvor Børge Mogensen forsøgte at gøre op med sin knugede fortid og forme smukke ting for folket. Man kan sige, at designeren - uden at vide det - var ultra modernistisk. Vi kender ham især som faderen til Tremmesofaen, Den Spanske Stol og Folkestolen.

Danmarks ledende brugsuddeling FDB spottede som de første det unge talent Børge Mogensen, og samarbejdet resulterede i flere møbelkollektioner, som kædens 2000 butikker satte til salg.

'Møbler til tiden' giver for første gang adgang til hele Børge Mogensens arkiv af fotos, tegninger og møbler samt optagelser fra Børge Mogensens hus og private familieoptagelser, som aldrig før er blevet offentliggjort.

Filmen har premiere på CPH:DOX d. 5. november kl. 21.30 i Dagmar Teatret og d 9. november kl. 16.30 i Falkoner Biografen. Filmen er produceret af Copenhagen Film Company, Kort & Dok og vil blive vist på DRK d. 13. december kl. 21.