© FSC Danmark

En bæredygtig vinder rykker vestpå

Sigrid Juel Jensen, der netop har vundet en pris for for sit bæredygtige ophængningsstativ, rykker nu til Canada for at lave prototype

Vinderen af FSC Design Award 2014, Sigrid Juel Jensen, er sammen med FSC Danmark taget på designrejse til Canada, hvor hun blandt andet skal udarbejde en version af sit vinderdesign på et lokalt værksted i canadiske træsorter.

Sigrid Juel Jensen fra Arkitektskolen Aarhus vandt i november FSC Design Award 2014 foran mere end 100 andre studerende fra landets design- og arkitektskoler. Konkurrencen har fokus på at forene bæredygtighed og godt design og arrangeres af det danske kontor for Forest Stewardship Council (FSC), som er et internationalt mærke for bæredygtigt træ og papir. Sigrid vandt med sit ophængningsstativ ”SKRUE”, som designmæssigt trækker spor tilbage i historien til drejetaburetten og høvlebænken.

© Sigrid Juel Jensen

Vinderdesignet fik ros for at indtænke brugen af plads på en ny måde, for sin simplicitet og sit æstetiske udtryk. Derudover er designet legende og stabilt og kan placeres de fleste steder uden at benytte skruer eller andet værktøj.

Det er niende år i træk, at FSC Danmark sender vinderen af FSC Design Award på en rejse til en FSC-certificeret skov et sted i verden. Formålet er at vise, hvordan FSC gør en forskel for skov, dyr og mennesker, samt hvordan valget af bæredygtigt træ har stor indflydelse på skoven og dens indbyggere. Rejsen vil blandt andet byde på besøg i en FSC-certificeret skov og canadisk design. Sigrid skal derudover udarbejde en version af sit vinderdesign i canadiske træsorter på et lokalt værksted.

© Sigrid Juel Jensen
© Morten Bo Johansson

”Jeg tror, det bliver virkelig fedt at lave mit vinderdesign, SKRUE, i en canadisk version. Jeg fornemmer, at canadierne har meget mere erfaring med og tro på fortsat at lave gevind i træ. Der var en del bøvl med at lave trægevind i Danmark, da det næsten er et glemt håndværk og alt gevindværktøj er i tommer, hvilket ingen danske rundstokke er. I Canada vil målene stemme bedre overens mellem værktøj og trævirke.” fortæller Sigrid.

Sigrid har store forventninger til rejsen. Hun håber blandt andet at blive inspireret af de gamle håndværkstraditioner på øen Haida Gwaii, som hun skal besøge sidst på turen. Derudover er hun sikker på, at designrejsen vil sætte fokus på vigtigheden af, at bæredygtighed og design går hånd i hånd.

”På rejsen håber jeg at blive klogere på, hvordan jeg som kommende arkitekt og designer kan bruge FSC-træ aktivt i arkitekturprojekter og i møbeldesign. Det er vigtigt at udbrede viden om, hvordan bæredygtigt skovbrug kan foregå og at de valg, som vi tager som designere eller arkitekter, har stor betydning for skov, dyr, mennesker og klimaet.” udtaler Sigrid.

Følg Sigrids designrejse på FSC’s blog