Anker Bak
© Jacob Fox Maule og Carsten Ingemann

Anker Bak skaber design til livets tabuer og nødvendigheder - tak for det!

Der er stadig glemte, dunkle kroge i vores liv og indretning, hvor kun få retter blikket hen. En af de modige og ambitiøse designere, der vover sig ud i de tabuiserede hjørner, er Anker Bak.

Nogle vil hævde, at der er ting nok i verden, og at vi ikke mangler flere stole og sofaer – og så alligevel.

Der er nemlig stadig blinde pletter i designatlasset, hvor kun få retter blikket hen. En af de modige og ambitiøse designere, der vover sig ud i de tabuiserede hjørner af tilværelsen, er Anker Bak.

Med sin omsorgsfulde designfilosofi udfordrer han traditionen og insisterer på at starte samtaler om menneskelig værdighed.

Han har et dybtfølt ønske om at løse dagligdagens udfordringer med møbler og hjælpemidler, der føjer æstetik til nødvendigheden.

Det kommer der gyngestole, krykker og rollatorer ud af, som tåler øjets slid.

Hvordan designer vi møbler og hjælpemidler til de mennesker, der bliver gamle de næste 10, 20, 30 år, og som netop er vokset op med godt design omkring sig? — Anker Bak, møbelsnedker og designer

Slut med krykkeskam

Senest har Anker Bak lagt arm med det ultimative tabu og skabt en letvægtskiste – et sidste og uomgængeligt møbel.

Som en af få giver Anker Bak form og æstetisk værdi til møbler, produkter og nødvendige hjælpemidler, som ikke har så høj status, men som gør en stor forskel i menneskers liv.

Han har bl.a. designet krykker, en rollator og en stok, der kan foldes ud til en skammel – alt sammen med træet som det essentielle materiale.

– Første skridt ad den vej, som senest kulminerede med udstillingen ('En Ny Værdighed', red) om værdigt design, tog jeg, da jeg for nogle år siden skabte en krykke til min 91-årige mormor. Hun var en elegant dame med sans for de smukke ting i tilværelsen, og jeg kunne se, hvad det gjorde ved hende at blive udstyret med en grim aluminiumsstok. Hun følte sig reduceret og stigmatiseret, og jeg ved, at det er en følelse, der rammer mange andre, der får brug for hjælpemidler. Det besluttede jeg mig for at gøre noget konkret ved, forklarer Anker Bak, der udviklede krykken VÆRDIG, så hans mormor igen kunne deltage i det sociale liv.

– Jeg interesserer mig for koblingen mellem menneske og produkt, og jeg har den holdning, at produktet skal passe til mennesket og ikke omvendt. En krykke eller en rollator skal være så pæne, at man får lyst til at bruge dem, før det bliver en uomgængelig nødvendighed, det vil sige, inden man falder og kommer til skade, siger Anker Bak, der ser det som sin opgave at føje æstetik og værdighed til netop de produkter, som ofte bliver glemt.

– Vi har forfinet spisestuestolen, så udtrykket nu står sublimt tilbage. Den skandinaviske designtradition har givet os utallige smukke møbler, som der til stadighed bliver skabt variationer over. Jeg har ikke brug for at pege fingre ad nogen, men jeg tænker, at vi som designere burde stille os selv spørgsmålet: Hvordan designer vi møbler og hjælpemidler til de mennesker, der bliver gamle de næste 10, 20, 30 år, og som netop er vokset op med godt design omkring sig?

Letvægts kiste
© Jacob Fox Maule og Carsten Ingemann
Anker Bak

Om arbejdet med kisten RO fortæller Anker Bak: “Jeg havde hænderne i døden hver dag, og den tid endte med at være en lang og vigtig bearbejdningsproces for mig, da jeg blev nødt til at forholde mig til, at min mormor snart skulle herfra. Derfor var min sorg også næsten væk, da vi skulle begrave hende. I stedet mærkede jeg en taknemmelighed og glæde ved den tid, vi havde haft. Det var ikke en entydig følelse, men liv og død flød sammen.”

© Jacob Fox Maule og Carsten Ingemann

Designerkiste

For Anker Bak, der beskriver sig selv som praktiker, perfektionist og passioneret, er det væsentligt, at vi forholder os til alle livets aspekter.

Det gælder alderdommen, men også døden – det eneste uomgængelige livsvilkår, vi alle har tilfælles.

Derfor var han heller ikke sen til at tage handsken op, da hans bedsteforældre spurgte, om han ville designe et kors til deres grav.

Den udfordring affødte mange tanker om døden og det næsten uoverstigelige tabu, som den er blevet for det moderne menneske. Helt konkret blev det dog til en kiste i stedet for.

– Døden er et tabu i vores kulturkreds. Sådan var det ikke tilbage i historien, hvor de fleste døde hjemme, og kisten helt selvfølgeligt blev placeret på bordet i den fine stue, så man kunne tage ordentligt afsked. For mig er døden smuk, og det er lige så vigtigt at sige ordentligt farvel, som det er at hilse sin nyfødte velkommen til verden. Det er to sider af samme sag, mener Anker Bak, der lige er blevet far til en lille pige.

Anker Baks bidrag til at bryde med tabuet er RO, en letvægtskiste i formspændt træfiner uden søm og skruer. Den vejer under halvdelen af en normal kiste, hvorved materialeforbruget også halveres.

Det sidste møbel, der nu er sat i produktion hos Tommerup Heilskov, har et enkelt, næsten svævende design – en gestus til det levede liv og bedsteforældrenes store betydning.

Nogle er sikre på, at døden ikke har det sidste ord, og RO er heller ikke Anker Baks sidste møbel. Han har mange drømmeprojekter, som presser sig på. Faktisk er han ved at boble over af idéer.

Fælles for dem alle er, at de skal materialisere sig til produkter, som reelt giver folk et valg – produkter, som forener form, funktion og konstruktion, og gerne i træ.

Anker Bak
© Jacob Fox Maule og Carsten Ingemann