6 mystiske hammerslag - få historien bag de vilde salg

To ramponerede lænestole tegnet af en ukendt designet. Solgt til 150.000 kr. ... Det er blot én af de overraskende historier, som danske auktionshuse kan fortælle om i disse år. Se 6 vilde hammerslag her.

1,4 millioner for en træt mand

Bruun Rasmussen Kunstauktioner kunne sidste år knalde hammeren i bordet for Danmarks hidtil dyreste stol, Den trætte Mand, tegnet af Flemming Lassen i 1935. Den blev solgt for 1.420.000 kr. Den hidtidige auktionsrekord på et tilsvarende eksemplar af stolen lød på 620.000 kr.
Den vamsede lænestol er i dette tilfælde overpolstret med lyst brunt lammeskind og blev i sin tid udført hos A.J. Iversen. I første omgang lød vurderingen på 500.000 kr.
Flemming Lassens møbler fra denne periode er kendt for at være sublimt håndværk, og især den nu uddøde teknik 'overpolstring' giver ekstremt høje hammerslag, når designeren og snedkeren var særligt dygtige håndværkere.

Bedstemor med slag i ...

Et af eksemplerne på en såkaldt 'overpolstret lænestol', som i første omgang var vurderet til 1500 kr., men endte med et hammerslag på 54.000 kr. Man kan undre sig over, hvad køberne ser i den buttede bedstemor. Men det handler om en epoke, som er forsvunden. I 30'erne og 40'erne blev møbler ikke fabriksfremstillet, og polstringen foregik manuelt - med nøje udvalgte og langtidsholdbare materialer, fx hestehår. De traditionsrige metoder gjorde, at møblet kunne holde sin form i dekader, og derfor anses den slags design som unikke og på linje med kunstværker.

De bløde fra Fritz Hansen er topsællerter

Priserne på overpolstrede møbler fra Fritz Hansen stiger med kometfart for øjeblikket - det kan både Bruun Rasmussen og Lauritz.com bekræfte. Det skyldes, at overpolstring foregik manuelt, før fabriksfremstillingen for alvor kom i gang, og derfor er stolene eksempler på værdifuldt møbelkunst. Lænestolen her er netop fra Fritz Hansen og blev i første omgang vurderet til 10.000 kr. - den gik for 90.000 kr.

Næsten ukendt designer og stol - 150.000 kr.

Muslingestolen formgivet af Philip Arctander gik for 150.000 kr., og det er udelukkende på grund af håndværket - polstringen fx. Arctander er en af de møbelkunstnere, som først nu anerkendes for sit fantastiske håndelag.

Et slidt par blev topscorere

To lænestole med et noget bedaget udseende fik alle til at måbe, da et auktionshus hentede 150.000 kr. hjem for parret. Men igen er det fabrikanten Fritz Hansen, der tæller her. Køberne betaler for en svunden tid og et håndværk, der ikke længere findes.

Lyserødt, hyggeligt - og dyrt

Denne sofa flankeret af to lænestole i lyserød polstring smed 47.000 kr. af sig på en auktion. De var vurderet til 5000 kr. Fra Fritz Hansen.