Se den betagende danske ferieperle i Tyrkiet

På en rå klippe med forbløffende udsigt ud over Middelhavet ligger en dansk ferieoase i et mix af moderne arkitektur og traditionelt tyrkisk interiør.

Terrasse i feriehus i Tyrkiet
© Maria Kristina Vous/Sisters Agency

Huset ligger og forbinder sig fuldstændig med Middelhavet, og derfor er det tegnet og projekteret, så det kan lukkes på hede dage og åbne sig fuldstændig på varme sommeraftener – og med indbyggede læmuligheder som fx et nedgravet loungeområde, der sørger for læ og masser af siddepladser. Puderne er et miks fra Zara Home, Ikea og specialfremstillede. De traditionelle tyrkiske bakkeborde er antikke, skindtæpperne er købt på nettet, og skindene er fra Madame Coco.

På toppen af klipperne, i en lille by uden for Alanya, har det danske par Christina og Brian Palm Svaneeng Mertz bygget et betagende ferieparadis. Her mødes afslappet boheme-stemning, skandinavisk enkelhed og etniske indslag i et rigtigt livsnyderhjem på kanten af en blå horisont.

Parret er bosættende i Danmark, men ønskede sig et tilflugtssted sydpå, hvor de kunne nyde varmen og familielivet. Til at begynde med ledte de efter et feriehus i Sydfrankrig, men fandt hurtig ud af, at man ikke kunne få ret meget for pengene i dette område. Og det var egentlig lidt af et tilfælde, at parret endte med at købe deres første sommerhus i Tyrkiet.

Feriehus i Tyrkiet
© Maria Kristina Vous/Sisters Agency

En flot indgang giver et stilfuldt førstehåndsudtryk. Det runde gulvtæppe er fra Zara Home.

– Vi var taget til Tyrkiet for at besøge min far, der har en lejlighed i Alanya. Vi har altid forbundet dette område med turisme, men der er så mange smukke facetter af naturen her. Der er nogle steder, som er meget populære om sommeren, men området gemmer stadig på en del små, hemmelige perler, siger Christina Svaneeng Mertz, der til daglig står bag den danske designvirksomhed Swanfield Living.

Parret faldt for det fredelige naturområde langs den gamle krogede kystvej til Gazipaza, hvor de købte et stykke jord direkte på klippekysten. Christina har altid haft en stor passion for arkitektur og design, så da hun stod med en byggegrund på en klippeskråning mod Middelhavet, greb hun muligheden for at tegne huset selv og få det bygget af lokale håndværkere.

Feriehus i Tyrkiet
© Maria Kristina Vous/Sisters Agency

Christina Palm Svaneeng Mertz køler fødderne i poolen.

Hendes baggrund i interiørbranchen har givet hende en klar fornemmelse for, hvordan drømmehuset skulle se ud: en finca fra Ibiza i ét langt plan – praktisk, funktionelt opdelt i moduler og med masser af uderum. Så med udgangspunkt i grundens hældende struktur og respekt for den omkringliggende natur med store bananpalmer er huset bygget som en L-form, der giver naturlig læ og og dermed sikrer, at de store udendørsområder kan bruges hele året. For Tyrkiet er kendt for sin stærke sol midt på dagen, hvor det er svært at opholde sig udenfor – derfor sørger flere halvtage for skygge i udendørsområdet.

Feriehus i Tyrkiet
© Maria Kristina Vous/Sisters Agency

_Udsigten er fuldstændig betagende fra
det hvide minimalistiske hus, der er tegnet, så det tilpasser sig grundens forskellige niveauer. Hvor det er forholdsvis lukket ud mod vejen, åbner det sig op ud mod havet. _

Indenfor består boligen af et stort master bedroom med eget udendørs spa, to gæsteværelser, et børneværelse samt fire badeværelser. En lang gang forbinder værelserne med det store opholdsrum, der kombinerer et stueområde med et køkken-alrum. Det var vigtigt for Christina at tænke moderne komfort, åbenhed og flydende overgange ind i boligen. En gennemtænkt kombination af bade- og soveværelser skaber private heller, hvor deres gæster kan trække sig tilbage.

Stue i Feriehus i Tyrkiet
© Maria Kristina Vous/Sisters Agency

Stuen er indrettet afslappet med hvidt som det dominerende. Bløde og organiske materialer og teksturer er blevet brugt for at tilføre en hjemlig fornemmelse i den ellers meget hvide minimalistiske stil. Krukken er antik, bakken er en gave fra et vennepar købt i basaren i Urfa ved den syriske grænse, mens sidebordet i træ er vintage. Konsolbordet er lavet hos en lokal snedker, lanternen er købt i den tyrkiske kæde Koctas, og kurvene under bordet er fra Zara. Sofaerne og puffen er lavet på mål hos en lokal møbelmager, bordlamperne er fra Ilva, og loungestolene er købt i Mudo.

Værelserne har udsigt og udgang til en infinity-pool, der går i ét med havet og minder med sine afdæmpede farvepaletter, bløde tekstiler og organiske lethed om de skønneste boutique-hoteller. Huset emmer generelt af rustik enkelhed og luksus. Christina beskriver indretningen som "understated chic", hvor middelhavsinspireret design mikses med landlig charme og etniske indslag. Huset trækker både på traditionelle og moderne udtryk i form af lokale sten og træværk, enkle møbler og specialbyggede løsninger i en harmonisk helhed. Alt er gennemtænkt ned til den mindste detalje som fx sengene, der kan åbnes, så de kan rumme kufferter, og de håndlavede trælåger, som ses i både badeværelse- og køkkendesignet, der løber som en rød tråd gennem boligen.

Stue i Feriehus i Tyrkiet
© Maria Kristina Vous/Sisters Agency

– Jeg har været meget inspireret af traditionel fijiansk- og middelhavsarkitektur, der deler min kærlighed til naturen og det gode, rustikke håndværk. Jeg har forsøgt at bringe dette formsprog ind i projektet ved at bruge simple lokale kvalitetsmaterialer som kalksten, rå stenmure og træ som gennemgående elementer i boligen, siger Christina. Selve indretningen er et miks af moderne møbler, vintagedesign og masser af tekstiler, hvor der er lagt vægt på personlige fund og den afdæmpede farvepalet, der skaber en på en gang moderne og tidløs stil.

Feriehus i Tyrkiet
© Maria Kristina Vous/Sisters Agency

Hvidt, gråt, beige og natur – farveskalaen er fuldstændig gennemført i hele huset. På terrassen kan man flyde ud i både åbne og overdækkede lounge-områder, mens de store skydedøre sørger for, at ude og inde smelter sammen.

Parret er kreative og åbne mennesker, der elsker at omgive sig med masser af venner og familie, så de har bygget et hus, der kan rumme mange.

– Når vi er på ferie, er huset fuldt af liv, fuldt af børn og fuldt af sjov. Vi er en stor og meget tæt familie. Vi elsker at vandre, snorkle, lave god mad, gå på lokale markeder og udforske de mange skjulte strande i området, siger Christina. Huset er blevet til en oase, hvor de kommer for at mærke den beroligende atmosfære og duften af bananpalmer, himlen og havet.

Feriehus i Tyrkiet
© Maria Kristina Vous/Sisters Agency

Både stuen og køkken-alrummet har udgang til terrassen via store skydedøre, der kan trækkes helt til siden. For parret var det vigtigt at tænke moderne komfort ind i boligen samt flydende overgange mellem inde og ude. Madrassen og sofaerne er lavet på mål af den lokale møbelmager, bordlamperne er fra Ilva, og loungestolene er købt i Mudo.

Køkken i Feriehus i Tyrkiet
© Maria Kristina Vous/Sisters Agency

Naturen, der omkranser huset, bliver også trukket indenfor ved hjælp af sten, træ og grene. Det bløder minimalismen op og skaber hygge. Da huset for det meste er i brug i sommerferien, er det møbleret til det lette liv. Bordbænkesættet er lavet af den lokale snedker, lampen er købt i basaren i Istanbul, og stolene er fra Cane-line, men er blevet ombetrukket.

Terrasse i Feriehus i Tyrkiet
© Maria Kristina Vous/Sisters Agency

Det nedgravede loungeområde er måske husets bedste idé – i al fald bruges det flittigt, når solen går ned, eller hvis vinden bliver lidt for kraftig.

Soveværelse i Feriehus i Tyrkiet
© Maria Kristina Vous/Sisters Agency

Enkel elegance i soveværelset, hvor farverne er holdt i samme neutrale palet som resten af huset. Alle værelser vender ud mod havet. Sengebetræk er fra Ikea, og gardiner lavet på mål hos den lokale systue.

Badeværelse i Feriehus i Tyrkiet
© Maria Kristina Vous/Sisters Agency

I forlængelse af parrets master bedroom står et smukt, fritstående badekar – i tråd med den rustikke og eksklusive indretning af ferievillaen.
Christina ved ikke noget bedre end at tage et varmt karbad, mens solen går ned. Fadet er antikt, mens håndklæderne er fra Sirocco.

Feriehus i Tyrkiet
© Maria Kristina Vous/Sisters Agency

En nyanlagt gangsti fører direkte ned til familiens private strand.

Terrasse i Feriehus i Tyrkiet
© Maria Kristina Vous/Sisters Agency

Alle værelser har udsigt samt udgang til en infinity-pool.

Terrasse og pool i Feriehus i Tyrkiet
© Maria Kristina Vous/Sisters Agency

_På terrassen kan man flyde ud i både åbne og overdækkede lounge-områder med udsigt over det blide, svajende turkise hav.
Den store krukke er købt i en tyrkisk antikvitetsforretning. _

Sten med navne
© Maria Kristina Vous/Sisters Agency

Stenene er en værtindegave fra Christinas veninde Camilla.

Badeværelse i Feriehus i Tyrkiet
© Maria Kristina Vous/Sisters Agency

Et af husets gæstebadeværelser, ligger i forlængelse af stuen. Alle badeværelserne er designet i en moderne middelhavsstil med et touch af Bali. Vasken er tyrkisk, og armaturet er fra Grohe, mens koral-figuren er fra Swanfield Living.

Terrasse i Feriehus i Tyrkiet
© Maria Kristina Vous/Sisters Agency

At ligge i den himmelseng i det åbne rum føles som at være på et luksusresort. Sengen er lavet af en lokal snedker, mens puder og plaider er fra henholdsvis Magasin og Zara Home. Læderpuffer er købt i basaren i Alanya.

Pool i Feriehus i Tyrkiet
© Maria Kristina Vous/Sisters Agency

Om aftenen står poolen samt den omkransende terrasses form tydeligt frem på grund af lyset.