For enden af 16 km snoet bjergvej ligger Linda og Kaares perfekte feriehelle

Som taget ud af en scene fra 'Call my by your name' henslænges døsige dage på den solblegede bjergside med alt det, vi misser i hverdagen. Kom med indenfor i Linda og Kaares private feriehelle i det brusende lavendelhav

Italiensk ferieidyl på bjergsiden

Det er på den sidste kilometer, at du helst skal have en højbenet bil, hvis du ikke kan lide lyden af undervogn, som støder mod betonvej.

Tidligere gæster har været nødt til at tømme bilen for både passagerer og bagage for at kunne krydse en særlig drilsk forhøjning, men når de endelig når frem, er det alle strabadser værd.

For enden af stien med endeløse rækker af lavendler fyldt med summende bier, der bliver afløst af næsten lige så lange rækker af rosmarinbuske, ligger Linda Daugaard og Kaare Jessens hus i De Liguriske Alper i Norditalien.

De købte huset for ti år siden, da de begge havde arbejde og bopæl i Kina og gerne ville have et sted i Europa at vende tilbage til, uanset hvor deres arbejdsliv måtte bringe dem hen.

Huset var dengang blot en ruin, men beliggenheden med udsigten over de lavereliggende bjergbyer Apricale og Perinaldo var uforlignelig.

Parrets idéer og et godt partnerskab med en lokal entreprenør skabte huset som en bjergidyl, man trækker sig tilbage til, når man vil noget andet end det hektiske arbejds- og fritidsliv i verdens storbyer, hvor man lever sine hverdage.

På terrassen under det skyggende tag af strå har de skabt plads til både spisebord og liggestole, så udsigten over dalen kan nydes siddende, liggende og spisende.

Vandet til huset leveres af en kilde oppe fra bjerget. Afhængigt af regnmængderne enten drypper eller fosser den ind i husets nedgravede vandtanke, hvorfra vandet pumpes gennem et filter og ind i huset. Linda og Kaare har sørget for et ordentligt køkken og egen stenovn på terrassen til optænding med brænde og med garanti for verdens bedste pizza i løbet af blot et minuts ophold i ovnen.

Skiftene i lys og skygge i dalen, som kommer af solens bevægelse fra vest mod øst, og variationerne af klart vejr, dis og tåge danner de visuelle oplevelser, som møder husets beboere fra time til time og fra dag til dag. Hver dag giver sine egne ahaoplevelser: Sådan kan der også se ud!

Langsomt liv i gamle rammer

Men stedet er ikke for den ivrige cafégænger.

En tur ned til nærmeste by tager 15 minutter i bil til Perinaldo og 20 minutter til Apricale. Man handler stort ind, når man er i byen, og så bliver man gerne på bjerget en halv eller en hel uge, alt efter temperament.

Ferier på stedet er dedikeret til afslapning ved poolen, læsning, vin i glasset og Kaares cigarer fra humidoren i stuen, helst sammen med familie eller venner. Mens det gamle hovedhus blev sat i stand med køkken under den murede loftshvælving og stue og soveværelse ovenpå, fik Kaare og Linda bygget et nyt og lige så stort gæstehus med tre værelser, badeværelser og køkken i den anden ende af lavendelstien.

Husets underetage, hvor der i dag er køkken og alrum, var oprindeligt en kælder, som blev opdaget af Linda og Kaare. Loftet er en original muret hvælving af sten, som formentlig er 3-400 år gammel, ligesom også stentrappen fra køkkenet til husets førstesal.

Store dele af huset er i dag genopbygget og tilbygget med gamle sten fra tidligere oliventerrasser, mens gulvplankerne på førstesalen er af brændt egetræ.

Huset har bevaret sin gamle ånd, men er indrettet efter en moderne families behov for et dejligt sted at tilbringe de afslappede stunder i livet.