Faldefærdigt skur forvandlet til charmerende fritidshus

Det hyggelige fristed på kun 20 kvadratmeter er bygget af genbrugsmaterialer.

Smukt kig til vandet

// Hist hvor vejen slår en bugt ... Når man følger den lange grusvej ned mod huset, åbner landskabet sig med bølgende marker og en mægtig udsigt over Isefjorden.

© Lene Ostenfeldt

Fristed bygget af genbrugsmaterialer

I Hornsherred, kun en time fra København, har Birgitte Sejrsen og Peter Aaholm skabt et charmerende fritidshus af genanvendte materialer.

Her er der udsigt over Isefjorden, uspoleret natur og langt til hverdagens forstyrrelser. Et sted med plads til fordybelse og store tanker – de små 20 kvadratmeter til trods.

Rygeovn som beretter om husets fortid

// Rygeovnen beretter om husets fortid. Nu bruges den til opbevaring, og på taget gror vilde blomster og vækster.

© Lene Ostenfeldt

Genbrug, arvestykker, selvbyg og loppefund

Langt væk fra alfarvej, nærmest i vandkanten og med udsigt til Orø, har Birgitte Sejrsen og Peter Aaholm set stort på tidens accelererende forbrugstempo og renoveret et primitivt skur fra 1964, som de kalder Fiskerhuset.

Et charmerende helle, hvor bæredygtighed i den grad er tænkt ind i både indretning og renovering. Alle byggematerialer er genbrug, og møblerne er arvestykker, selvbyg eller loppefund.

Hyggelig sommerhusstemning

// Opholdsafdelingen har glasfacade både for- og bagtil og giver en fornemmelse af at sidde udenfor. Bordet med patina er et arvestykke fra Birgitte Sejrsens bedsteforældre. Ølandsklinkerne med forsteninger er omhyggeligt lagt i mønster, og alle stumper blev skåret til og brugt, så der lige akkurat var nok til at dække hele gulvet.

© Lene Ostenfeldt

"Vi så muligheder i det faldefærdige skur"

Parret, der til daglig designer og producerer kvalitetstasker og tilbehør i læder med eget værksted i virksomheden Sejr Copenhagen, havde boet i hovedhuset ikke langt fra det lille skur i nogle år og undrede sig over, at de tidligere ejere, der i øvrigt havde lakseproduktion med egen forsøgsovn på stedet, ikke havde udnyttet ejendommen bedre.

– Vi så muligheder i det faldefærdige skur, men vi skulle tage tilløb i nogle år, inden vi for alvor gik i gang. Allerførst måtte vi fjerne seks store popler, så tusindvis af bjørneklo, brændenælder og vildt buskads, og endelig var hytten fri, fortæller Birgitte Sejrsen.

Birgitte Sejrsen og Peter Aaholm

// Peter Aaholm og Birgitte Sejrsen står bag taskevirksomheden Sejr Copenhagen og ses her med hunden Frida foran deres lille oase, Fiskerhuset.

© Lene Ostenfeldt
Hyggeligt fristed midt i naturen

// Fløjdøren i mahogni adskiller opholds- og soveafdeling. Døren er fra parrets helårsbolig, der i stedet fik en mere klimavenlig dør.

© Lene Ostenfeldt

Tilbage i tiden

Bag ved huset finder man en udebruser med både varmt og koldt vand, og toiletbesøg foregår i et hjørne af naturgrunden på Det Lille Hus, der indvendigt er beklædt med træ fra gamle transportkasser. Man føler sig ført tilbage i tiden på den helt rigtige måde.

Hyggelig sommeroase

// Fiskerhuset, der ligger i en bugt med mange skaller, deraf navnet Skallehage, bruger parret til overnatninger og weekender, kun hundrede meter fra deres helårsbolig.

© Lene Ostenfeldt
Køkken med stenbeklædt væg

// Bagvæggen i køkkenet er beklædt med stenmåtter, og på hylderne står forskellig keramik.

© Lene Ostenfeldt

Sans for detaljer

Fiskerhuset består af ét stort rum, som kun er opdelt af en fløjdør i glas mellem en køkken-, spise- og opholdsafdeling og en soveafdeling for to.

Indretningen er sparsom, men hvert eneste møbel og objekt er nøje overvejet og vidner om parrets særlige sans for detaljer. Deres vision om at skabe et råt og upoleret udtryk synes at være opfyldt.

Pejsen understreger sommerhusstemningen

// Brændeovnen spreder hurtigt varme på en kølig dag. Kvas og aviser til optænding opbevares i en gammel ølkasse af træ.

© Lene Ostenfeldt
Hyggelig udendørs oase

// Bord-bænke-sættet går nærmest i ét med omgivelserne og indbyder til rolige stunder med dem, man holder af.

© Lene Ostenfeldt

Formål og funktion

– Vi har lagt tid og kærlighed i, at alt skal have et formål og en funktion. I opholdsafdelingen har vi bevaret den originale rygeovn, men den fungerer nu som opbevaringplads. Skydedørene i glas på begge sider af huset er genbrug fra Peters tidligere firma, og de byder både lyset og naturen indenfor på fineste vis, fortæller Birgitte Sejrsen.

Køkkenet emmer af sommerhus

// Vinduerne i køkkenet er i mahogni og er tidligere soveværelsesvinduer, som havde ligget gemt under en presenning i knap 20 år. Træet omkring er brædder fra en gammel kælderport. Både stålbordpladen og køkkenet er fundet brugt på internettet.

© Lene Ostenfeldt

Hovedhuset og Fiskerhuset

I køkkenet er bagvæggen beklædt med vareprøver på stenmåtter, som alligevel ikke skulle tilføjes Sejr Copenhagens produktlinje. Køkkenet og stålbordpladen fandt de brugt på internettet efter lang tids søgen. Køkkenet blev finjusteret i målene, og lågerne fik en omgang grå lak hos en sprøjtelakerer. Flere materialer går desuden igen fra parrets hovedhus til Fiskerhuset for at skabe sammenhæng mellem de to.

Læs mere: Byg selv skur med fuld isolering.

Hyggeligt fristed med masser af sjæl

// Et kig til soveafdelingen, der er indrettet med en væg til væg-seng, som Peter Aaholm har bygget i lærketræ, inspireret af en familieferie til Caribien. Herfra kan man se helt til Orø og følge fugletræk om foråret og efteråret. Birgitte har hæklet sengetæppet i restegarn. To udtræksskuffer på hjul er skubbet ind under sengen, hvor der også er plads til havehynderne.

© Lene Ostenfeldt

Så godt som nyt

Gulvet i soveafdelingen er af mahogni og er genbrug fra parrets renovering af deres tidligere spisestue. Plankerne havde ligget glemt i en bunke, men efter en kærlig hånd fungerede de så godt som nye.

Birgitte samler muslinger

// Birgitte er hoppet i en våddragt og kan nemt samle en spand muslinger til aftensmaden.

© Lene Ostenfeldt

"Vi ved, hvad hinanden mener - ofte uden ord"

I opholdsafdelingen med køkken og spiseplads er gulvet lagt med ølandsklinker, som parrets veninde var ved at smide ud. De nåede kun lige akkurat at købe dem alle for en slik, inden de blev kasseret.

– En munter aften, over et par gin & tonics, samlede vi alle de små stumper og arrangerede et smukt mønster. Birgitte skar klinkerne til i de rigtige størrelser, og en ven lagde dem for os. Vores indbyrdes samarbejde er en organisk proces; vi behøver ikke at skitsere på papir, for vi ved, hvad hinanden mener – ofte uden ord. Kvalitet og tidløshed er vigtigt i alt, hvad vi gør. Om det er lædertasker eller husrenovering, så skal det kunne holde i mange år, fortæller Peter Aaholm, der ikke kunne forestille sig noget bedre end tilværelsen ved bugten.

Udendørsbruser

// Udebruseren i kobber passer perfekt til husets rå stil og har både varmt og koldt vand.

© Lene Ostenfeldt

Panoramaudsigt og storslået natur

– Kun en time fra København kan man sidde med fuld panoramaudsigt til Orøs bølgende marker, midt i Hornsherreds storslåede natur, og nyde sin aftensmad og et glas vin. I Isefjorden lige nedenfor ror vi i kajak, og badevandet er rent og fyldt med fladfisk, hornfisk, muslinger og fjordrejer. I virkeligheden behøver vi ikke andet, afslutter han.

Smuk natur

// En smal sti forbi levende hegn og vildt buskads fører ned til fritidshuset, som ligger helt uforstyrret.

© Lene Ostenfeldt
Flotte vinduespartier der lader solen komme ind

// På husets bagside opbevares brænde, og brolægningen udenfor har Birgitte Sejrsen selv lagt af sten, hun har fundet på grunden.

© Lene Ostenfeldt