En perle af et sommerhus
Arkitekt Povl Vilhelm Wohlert byggede en perle af et sommerhus på Samsø. BO BEDRE har talt med dets ejere, som finder inspiration i kunstens og musikkens verden.
Af

Karin havde i en årrække undervist i billedkunst i gymnasieskolen og havde opsparet en mindre formue, så da parret hørte om et byggeprojekt i de fredede bakker i Issehoved, spidsede de ører. Det var en overlæge, som havde sat det i gang, men han mistede til sidst pusten i kampen for sit byggeprojekt, som fredningsmyndighederne nedlagde forbud imod. Til Karin og Pelles store held. Det blev pludselig muligt at erhverve grunden og bygge deres drømmehus. Sagen blev bemærket i Samsø Posten, hvor man kunne se et indlæg under den forargede overskrift ”Der bygges i bakkerne”, for alle troede, at det var slut med at bygge nyt i de fredede bakker. Men denne byggemodne grund lå endnu ubrugt hen som en af de sidste fra før fredningen i 1960.
– Povl var jo en god ven af familien, så da han hørte om dette helt unikke sted, tilbød han os straks at tegne huset. Huset ligger på en grund på fem tønder land, primært bestående af bakkede græsarealer til køer og får. Povl kom her mange gange og sad i landskabet for at tage det ind. Da tegningerne var færdige, kom der ikke mindre end ni mand fra Aarhus Amt og fredningsmyndighederne, siger Karin.
Pelle og Karin gik hvileløse rundt på grunden og afventede afgørelsen med spænding. Men det faldt så heldigt, at tegningerne umiddelbart blev godkendt trods glaspyramide og en form, som ikke helt indfriede kravene.
– Der var nogle servitutter, som vi skulle følge: Dels skulle huset have stråtag, dels skulle det bestå af kun én længe. Desuden skulle det enten opføres hvidkalket eller sorttjæret, ligesom vi skulle sørge for “skærmende bevoksning omkring huset af den lokale vegetation", som det hed sig. Wohlert tog dette til sig med ironisk distance.
– Povl var utrolig glad for stedet og glædede sig til at komme i gang, men vi var lidt betænkelige ved omkostningerne, for vi kendte jo hans æstetik, der ikke ligefrem ligger i den billige ende.








Her ses komponisten Pelle Gudmundsen-Holmgreens klaver i det lille pyramide-værelse.





