En ulykke blev startskuddet på Tommys husprojekt

"Jeg er ret glad og stolt over mit hus og har ikke fortrudt ét eneste valg". Se det arkitektoniske hus i særklasse her.

Husets overraskende formsprog ses allerede ved hovedindgangen, hvor der er kig til husets spektakulære trappe.

© Foto & styling: Mia Mortensen

Trappen i huset fungerer ikke kun som funktionelt bindeled mellem to etager, den er også en smuk skulptur og ejeren Tommy Rands stolthed.

© Foto & styling: Mia Mortensen

En ulykke...

... blev katalysator for opførelsen af Tommy Rands drømmebolig, hvor den japanskinspirerede trappe står som hans store stolthed.

Tommy Rand, 39 år, har en baggrund som tømrer og bygningskonstruktør og har de sidste 12 år arbejdet med arkitektur på forskellige tegnestuer. Med tiden har han udviklet sin sans for design og arkitektur med en særlig kærlighed til det minimalistiske og stilrene. I dag ejer han ejendomsudviklingsfirmaet Markholt & Rand, der udvikler og opfører nye boligprojekter. Ud over Tommy bor hans to børn, Luna og Elias, i huset.

© Foto & styling: Mia Mortensen

Forelskede sig ikke i huset, men i grunden

Da Tommy Rand for syv år siden købte huset i Skåde Bakker ved Århus, var det ikke selve huset, han forelskede sig i, men derimod grunden.

Huset fra 1877 var nemlig ikke meget værd, men lå til gengæld i et ældre villakvarter med en tilvokset have og god afstand til naboerne. Han så straks mulighederne i grunden og købte stedet, selvom han på daværende tidspunkt boede i et byhus i Aarhus.

I første omgang lejede han derfor huset ud for at give sig selv arbejdsro og tid til at tegne sit drømmehus. Desværre kom projektet til at tage en del længere tid end først forventet.

Den skulpturelle trappe har han selv både tegnet og samlet. Den er udført i 630 stykker CNC-skåret krydsfiner, der er samlet på stedet stykke for stykke.

© Foto & styling: Mia Mortensen
© Foto & styling: Mia Mortensen
© Foto & styling: Mia Mortensen
© Foto & styling: Mia Mortensen
© Foto & styling: Mia Mortensen
© Foto & styling: Mia Mortensen

"Tegningerne af huset blev min form for genoptræning"

For tre år siden kørte Tommy nemlig galt på sin motorcykel og kom alvorligt til skade. Ulykken betød, at han i en periode måtte sidde i kørestol og sygemeldes fra sit arbejde som bygningskonstruktør. Sygemeldingen blev dog også startskuddet til hans husprojekt, da Tommy i samme periode for alvor påbegyndte tegningerne af sit nye hus.

– Jeg kunne kun sidde oppe én time ad gangen, så arbejdet med tegningerne af huset blev min form for genoptræning, fortæller Tommy.

Og det er tydeligt for enhver, at huset er skabt på baggrund af lang eftertænksomhed og grundige overvejelser.

Det rummelige køkken ender ofte med at blive festens samlingspunkt, hvor gæsterne hygger med cocktails ved den store kogeø. Tommy har selv designet og tegnet køkkenet, mens PN Møbelfabrikken står bag selve udførelsen af køkkenet. Det er produceret i eg med gennemgående og vandrette årer, hvilket giver masser af spil og varme til rummet.

© Foto & styling: Mia Mortensen

Indretningen i køkkenet er, som i resten af huset, enkel. Her samles familien om spisebordet fra Haslev Møbelsnedkeri. De tilhørende sorte stole er fra italienske Crassevig, og de næsten svævende lamper er fra Nordlux.

© Foto & styling: Mia Mortensen

Den indbyggede reol er en flot detalje i stuen og tilfører rummet varme. Den sorte lænestol i hjørnet er købt hos Ilva.

© Foto & styling: Mia Mortensen

Den minimalistiske indretning præger også stuen, der er møbleret med en enkelt lænestol, en sort lædersofa og et par sofaborde. Her er det til gengæld husets materialer, som skaber det særprægede udtryk.

© Foto & styling: Mia Mortensen

Et lille bonsaitræ på hylden over sofaen vidner om Tommys inspiration fra Japan.

© Foto & styling: Mia Mortensen

Den indbyggede reol i opholdsstuen er helt bevidst ikke fyldt med overflødige nipsting, men derimod med ting, der har affektionsværdi for Tommy. En del ting er købt på rejser og vidner om gode oplevelser rundtom i verden.

© Foto & styling: Mia Mortensen

Den svævende brændeovn er fra Cocoon Fires.

© Foto & styling: Mia Mortensen

En rød tråd

Især har husets placering på grunden, bygningens formsprog og materialerne været vigtige for Tommy.

Han har valgt få materialer i hele huset, såsom beton, eg, norsk naturskifer og børstet stål. Ved at kombinere disse få materialers strukturer og overflader forskelligt i alle rum har han formået at skabe en rød tråd gennem huset.

For Tommy har målet hele tiden været at opføre et arkitektonisk hus i særklasse – noget nyt og anderledes, der samtidig skulle føles rart at være i for ham og hans familie.

– Fx giver betonvæggene et råt og bunkeragtigt udtryk, som jeg så har valgt at give varme samt at blødgøre ved hjælp af både lamellofter og de mange indbyggede inventarløsninger i smukt egetræ, fortæller Tommy stolt.

Og kombinationen af de tidløse og minimalistiske materialer og de nøje proportionerede former skaber en gennemgående ro og stilhed i huset. Samtidig supplerer farverne i den norske naturskifer og betonvæggene hinanden, og resultatet er et harmonisk og æstetisk udtryk igennem huset.

Husets gennemgående rå flader i beton og norsk naturskifer glider som en organisk masse fra rum til rum og giver et harmonisk udtryk. Et overdimensioneret kighul i skydedøren mellem køkken og opholdsstue er en skæv detalje og samtidig med til at bevare den luftige og rummelige fornemmelse i huset, selv når døren lukkes.

© Foto & styling: Mia Mortensen

Overalt er der mange smukke indbyggede detaljer, som fx det indbyggede lys i loftet, indbyggede skabe og en kommodebænk. De skulpturelle hangers fra Muuto spiller godt sammen med husets materialer.

© Foto & styling: Mia Mortensen

På husets gæstebadeværelse går valg af træ og beton igen, og også her ses integrerede løsninger, som sikrer masser af opbevaringsplads, så det stilrene, enkle, rolige udtryk ikke kompromitteres af rod.

© Foto & styling: Mia Mortensen

På husets største badeværelse, der ligger i forlængelse af Tommys soveværelse, føler man sig næsten i ét med naturen. De store glaspartier giver ikke kun et fantastisk lys, men også et direkte kig ud i de store, gamle trækroner, der står langs kanten af grunden. Og det giver en sanselig ro.

© Foto & styling: Mia Mortensen

Den japanskinspirerede trappe har en særlig betydning

Husets mest spektakulære objekt er den arkitektoniske trappe, der var Tommys største udfordring i husprojektet. Hele processen fra idé og tegninger til 3-d-modellering og slutteligt udførelsen var lang og hård, men ifølge Tommy alle de sene arbejdstimer værd.

– Husets trappe har en særlig betydning for mig. Og jeg har brugt rigtig mange timer på at tegne trappen og få den til at “lande” rigtigt i rummet. Men jeg er meget tilfreds med resultatet, og de sene arbejdstimer har bestemt ikke været spildt, fortæller Tommy smilende.

Inde og ude bindes sammen af materialer og stil. Så når de store glasdøre åbnes, udvides køkken-alrummets areal, idet det smelter sammen med den store terrasse udenfor.

© Foto & styling: Mia Mortensen

Fra husets master bedroom er der direkte adgang til husets minimalistiske tagterrasse på 37 m2.

© Foto & styling: Mia Mortensen
© Foto & styling: Mia Mortensen

Indretningen er sin helt egen - ligesom huset

Inspirationen til huset har Tommy hentet i japansk arkitektur, som han har en særlig kærlighed til. Og at han elsker japansk arkitektur, japanske haver og den japanske skarphed og minimalisme, kommer ikke kun til udtryk i husets arkitektur, men også indretningsmæssigt.

Indretningen i huset er nemlig enkel med få møbler og ingen overflødig pynt. I stedet er der lys, luft og masser af plads mellem møblerne i tråd med traditionel japansk arkitektur. Den minimalistiske indretning er rå og ægte og på mange måder sin egen – præcis som huset. Og spørger man Tommy, er han også selv meget tilfreds med det samlede resultat:

– Jeg er ret glad og stolt over mit hus og har ikke fortrudt ét eneste valg.

Harmonien mellem husets skarphed og den ældre have er bevaret. Og det viser Tommys respekt for den oprindelige natur på grunden. Han har derfor også kun suppleret med nogle få nye planter, bl.a. det smukke japanske ahorntræ, der er plantet både ude foran huset og på terrassen.

© Foto & styling: Mia Mortensen