© inhabitat.com

Tag med på opdagelse i verdens første by af plastikflasker

Når du drikker en helt almindelig cola på plastflaske, leder det ikke umiddelbart tankerne til at bygge huse. Men i Panama er plastflasker lig med verdens første plastikflaskeby.

Tanken om at bruge plastikflasker til at bygge huse af virker måske lidt fremmed, især for os danskere, som er vant til vores pantsystem. Men andre steder i verden er ophobning af plastikflasker et stort problem, som kræver innovative løsninger, og det er præcis, hvad de har fundet i Bocas Del Toro i Panama. Her bruger de plastikflasker til at isolere huse, og faktisk er det med så stor en succes, at de er ved at bygge verdens første by af plastikflasker.

Plastic Bottle Village

Landsbyen, som kaldes Plastic Bottle Village, vil komme til at bestå af 120 huse, der bygges op af et stålskelet indeholdende tusindvis af tomme plastflasker, som herefter beklædes med en cementblanding. Et 3-værelses hjem indeholder hele 10.000 flasker, og de må siges at fungere rimeligt effektivt som isolering, da de kan holde temperaturen i huset op til 17 grader koldere end de tropiske grader udenfor.

Folkene bag projektet har, i samarbejde med lokale arkitekter, designet tre husmodeller, som alle er jordskælvssikre, men skræddersyede designs er også velkomne i byen. Husene bliver udstyret med standarddøre og -vinduer, og både vandrør og elektricitet er installeret, når man flytter ind.

En miljøvenlig tilgang til nybyggeri

Grundlæggeren af byen, og manden bag den oprindelige idé med plastikflaskerne, er canadieren Robert Bezeau. Da Bezeau flyttede til Panama, etablerede han et plastikgenbrugssystem til at få bugt med Boca Del Toros enorme problem med skrald. I den forbindelse indsamlede han tusindvis af flasker, og da idéen med at bruge plastikflasker til at bygge huse kom til ham i en drøm, fik flaskerne et værdigt formål.

Ved at bruge plastikflasker som isoleringsmateriale kan husene i Plastic Bottle Village bygges langt hurtigere og billigere, end det var muligt med de byggematerialer, der ellers blev brugt i området.

Landsbyen bliver bygget på 33 hektar jord beliggende i naturskønne omgivelser med bakker, dale og bugtende vandløb.

I byen vil der også være en fælleshave samt grønne områder og miniparker, hvor der er plads til at dyrke yoga, tage på vandreture og nyde naturen fuldt ud, så man må sige, at beboerne bor grønt i alle ordets betydninger.

Byggeriet blev påbegyndt i 2015, og fase to af tre blev påbegyndt i starten af 2016, så forhåbentligt står byen færdig inden længe.